Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Der Standard: «Αν εφαρμόζονταν στη Γερμανία τα ελληνικά μέτρα, θα είχαμε εξέγερση»


  • «Αν εφαρμόζονταν τέτοια σκληρά μέτρα σταθεροποίησης στη Γερμανία όπως στην Ελλάδα, πιθανόν να υπήρχε εξέγερση», δηλώνει ανενδοίαστα ο επικεφαλής του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής Καγκελαρίας, γνωστού και ως «συμβουλίου των σοφών», Wolfgang Franz σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Der Standard.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Andreas Schnauder, ο κ. Franz χαρακτηρίζει «ανεύθυνη» τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μπορεί να επιτευχθεί μέσω παράτασης της αποπληρωμής των δανείων και μέσω αναστολής, αν χρειαστεί, της καταβολής τόκων.

Ο Γερμανός οικονομολόγος, μεταξύ άλλων, εκτιμά ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης, που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2013, είναι σωστό μέτρο, εφόσον πρόκειται να βοηθήσει στη σταθερότητα της νομισματικής ένωσης, αλλά χρειάζεται κατά τη γνώμη του να τεθούν κανόνες και για τους πιστωτές και όχι να εξετάζεται η συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση της κρίσης μόνο στην περίπτωση χρεοκοπίας ενός κράτους.

Ο κ. Franz, τέλος, στηρίζει απόλυτα τη θέση της Άνγκελα Μέρκελ και δεν συμμερίζεται καθόλου την κριτική που ασκείται στη Γερμανία για έλλειψη αλληλεγγύης προς τους εταίρους, αφού θα πρέπει, όπως αναφέρει, να εξακολουθήσει να ισχύει η ρήτρα του “no bail-out”.

  • Δεν εμπιστεύεται το ευρώ το 58% των Γερμανών
  • Δεν υπάρχει κρίση του ευρώ, λέει ο Τρισέ

«Δεν υπάρχει κρίση του ευρώ. Αυτό που παρατηρούμε σήμερα σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης είναι μια κρίση δημοσιονομικού χρέους», γράφει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα, Κυριακή, στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag.

Σύμφωνα με τον Τρισέ, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έχει πετύχει το σκοπό του στα 12 χρόνια που κυκλοφορεί, διατηρώντας την αγοραστική του δύναμη και κρατώντας το μέσο όρο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη κάτω από 2% ετησίως.

Κι ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «βλέπει» το ευρώ απόλυτα επιτυχημένο, το 58% των Γερμανών δεν εμπιστεύεται το ευρώ - αύξηση κατά 4% από τον Δεκέμβριο – σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρίας Emnid, η οποία δημοσιεύεται παράλληλα με το άρθρο του Τρισέ.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. παραμυθια πολλα κυκλοφορουν.
    και οι ιαπωνες ηταν οργανωμενος λαος..
    σαν αυγα τους καθαρισαν ..
    θα τους δουμε σε λιγο τους γερμανους...
    χωρις αγορες,σε ενα κρυο χειμωνα,σε ενα πυρηνικο...
    λεμε τωρα ,ουτε στους εχθρους μας..
    ελλαδα..μονο λιγο καιρο ξαποσταινει,
    και ξανα προς τη δοξα τραβα..
    πολλους αιωνες τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]