Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελλάς "εγκυμονούσα"...

Όσο απομακρυνόμαστε από την νομιμότητα τόσο ζυγώνουμε προς τον εφιάλτη του ολοκληρωτισμού

Ο λαός έχει μια τεράστια δύναμη, λόγω αριθμού. Η τεράστια αυτή δύναμη θα μπορούσε να επιβάλλει λύσεις προς την κατεύθυνση των συμφερόντων του. Αρκεί

  1. να μπορέσει ο λαός να αντιληφθεί την πραγματικότητα με πολιτικούς όρους (“η μισή νίκη είναι η σωστή ανάλυση της πραγματικότητας”)
  2. να συναινέσει το μεγαλύτερο τμήμα του, πάνω σε ένα μίνιμουμ λύσης, χωρίς διχασμούς και παραταξιακούς ή άλλους διαχωρισμούς

Τώρα λοιπόν που ΠΑΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ και το ένα και το άλλο, σε έναν μετρήσιμο βαθμό, βλέπουμε να στήνεται ένα σκηνικό “ένοπλης” σύγκρουσης, το οποίο αυτή την δεδομένη στιγμή δεν θα έπρεπε να έχει καμμία μα καμμία σχέση με την δική μας “ελληνική” περίπτωση. Καθώς το μόνο που κάνει είναι να ζημιώνει τα λαϊκά συμφέροντα.

Αυτοί που στήνουν το σκηνικό αυτό έχουν σαν στόχο

  • την πολιτική σύγχιση και παραζάλη του λαού
  • τον διχασμό και την τρομοκράτησή του
  • την ώθησή του προς ΑΚΡΑΙΕΣ σκέψεις, λόγω οργής, φόβου και απελπισίας
  • την σιωπηλή συναίνεσή του για σκλήρυνση της καταστολής
  • την δημιουργία αφορμών για συντήρηση του κλίματος του φόβου και της καταστολής

Είναι φανερό τίνος τα συμφέροντα ευνοεί αυτό το κλίμα που δημιουργείται. Οπως είναι φανερό πως το κλίμα αυτό στόχο έχει να αποτρέψει τον απλό άνθρωπο και πολίτη από το να κατέβει στον δρόμο και να απαιτήσει το δίκιο του, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας.

Ο απλός άνθρωπος, παρά τα “ξέρεις ποιος είμαι γω ρε”, συναισθάνεται την αδυναμία του απέναντι στο οργανωμένο κράτος, σε τέτοιες περιπτώσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν, ενστικτωδώς αντιλαμβάνεται, πως η νομιμότητα, αυτή η διάτρητη νομιμότητα, λειτουργεί προς όφελός του, σαν ασπίδα του. Και σαν όπλο του.

Η μόνιμη επωδός, ιστορικά, των κυβερνήσεων σε τέτοιες περιόδους και καταστάσεις είναι: “ο λαός μας εξέλεξε ως εγγυητή της νομιμότητας, και μπλα μπλα…”. Ωστε να αναστείλουν λαϊκές ελευθερίες και να σκληρύνουν την καταστολή.

Εκείνοι που αγωνίζονται για την άρση της αδικίας και τον μετασχηματισμό των κοινωνιών σε ανθρώπινες θα πρέπει να θυμούνται πως όσο ισχύει η νομιμότητα, έχουν συγκεκριμένα καθήκοντα και συγκεκριμένα μέσα. Και όταν παύσει να ισχύει η νομιμότητα, έχουν, διαφορετικά καθήκοντα και διαφορετικά μέσα.

Ομως εκείνοι που αγωνίζονται για την άρση της αδικίας και τον μετασχηματισμό των κοινωνιών σε ανθρώπινες, ποτέ δεν φθείρουν οι ίδιοι στην νομιμότητα, διότι η νομιμότητα είναι το μεγαλύτερό τους όπλο. Ισα-ίσα που την επικαλούνται και την ενισχύουν. Την στηρίζουν και την περιφρουρούν.

Διότι γνωρίζουν πως υπάρχει πάντα μια οπλισμένη κυρίαρχη εξουσία απέναντι σε έναν λαό μόνιμα ανοργάνωτο, σκόπιμα παραζαλισμένο και διχασμένο πολιτικά. Και η νομιμότητα είναι το μόνο αμυντικό και επιθετικό μέσο.

Από την στιγμή που αυτή η κουρελού νομιμότητα δεν έχει καταπέσει ακόμη, είναι το πιο μεγάλο μας όπλο. Που σε συνδυασμό με την πάντα τρομακτική αριθμητική υπεροχή του λαού μπορεί να επιβάλλει τις λύσεις που απαιτούνται.

Ο αγώνας λοιπόν στην παρούσα περίοδο, σύμφωνα με την παραπάνω ανάλυση, πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά

  • διαφωτισμός του λαού για την πολιτική κατάσταση και γενικώτερα θεσμικά ζητήματα (γνήσια δημοκρατία, χρηματοπιστωτικό σύστημα, κοινοβουλευτισμός)
  • προώθηση του μίνιμουμ των προτάσεων και των λύσεων που ανταποκρίνονται στα λαϊκά συμφέροντα, ένα μίνιμουμ συναίνεσης δηλαδή
  • ανηλεής καταγγελία κάθε απόπειρας παραβίασης της νομιμότητας από την πλευρά του καθεστώτος
  • αυστηρός έλεγχο, κριτική και καταδίκη σε κάθε πράξη που βάζει την νομιμότητα σε κίνδυνο και από την δική μας ή την “δική” μας πλευρά
  • άγρυπνη περιφρούρηση των πορειών και των συγκεντρώσεων και έγκαιρη απομόνωση όσων δίνουν αφορμή στο καθεστώς για επιθέσεις και διασπάσεις
  • και φυσικά προώθηση της πολιτικής ομόνοιας και ενότητας και αποτροπή των διχασμών (που είναι πάγιο καθήκον έτσι κι αλλιώς)

Η νομιμότητα είναι το πλαίσιο.

Αν χαθεί το πλαίσιο αυτό τότε οι όροι της σύγκρουσης, που ακόμη ΔΕΝ ευνοούν τα λαϊκά συμφέροντα, είναι τέτοιοι που θα μας φέρουν κοντά στον εφιάλτη του ολοκληρωτισμού, που μας προετοιμάζουν ως μία από τις εναλλακτικές τους.

Κι όχι δεν χρειάζεται να κάνουν στρατιωτική χούντα. Απλώς θα θεσμοθετήσουν μια νέα νομιμότητα, πιο κοντά στα συμφέροντά τους.

Θραξ ο Αναρμόδιος




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Πριν από όλα πρέπει να αποδείξουμε πως ο Jeffrey μας είπε ψέματα. Ότι δηλαδή δεν υπάχουν θεσμοί στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει μόνον λαός.

    Ξεχάστε τον Αντώνη Σαμαρά και την ελπίδα της Πανδώρας. Μόνον όταν ο ελληνικός λαός οργανωθεί θεσμικά σε δήμο πολιτών, μόνο τότε θα σταματήσουμε την ελεύθερη πτώση μας.

    Άλλως πως ο Jeffrey δεν μας είπε ψέματα. Μένουμε ένας μη οργανωμένος θεσμικά λαός και συνεχίζουμε την ελεύθερη πτώση μας προς την ελπίδα της Πανδώρας και την μετά θάνατον ζωή, με ηγέτη βέβαια τον Αντώνη Σαμαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ουτε γαπ ουτε σαμαρασ μονη ελπιδα ειναι να παρει ο ιδιοσ ο λαοσ τισ τυχεσ στα χερια του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]