Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ιστορικό και η μεθόδευση του ξεπουλήματος


Δείτε πως ξεκίνησε και πως μεθοδεύτηκε το θέμα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, του ξεπουλήματος των ασημικών...

Η αρχική πρόβλεψη για αποκρατικοποιήσεις στο μνημόνιο ήταν 5 δις, στην συνέχεια ανέβηκε στα 15 και κατέληξε (άν κατέληξε) στα 50 δις ευρώ.

Απ την αρχή ήξεραν ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, αλλά υλοποίησαν την αποτυχημένη “συνταγή” βήμα-βήμα…

Μας έφεραν στα πρόθυρα της εξαθλίωσης και τώρα με απλά λόγια έρχεται η τρόικα και μας λέει, ή απολύετε προσωπικό, κόβετε μισθούς, κάνετε αιματηρές περικοπές ή… ξεπουλάτε τα ασημικά.

Εδώ είναι το μυστικό, εδώ είναι όλα τα λεφτά γιατί όπως θα διαβάσετε και πιο κάτω για την τρόικα η Ελλάδα είναι “μαγαζί γωνία”.

Ας δούμε όμως πως ξεκίνησε η ιστορία..
O Γ.Α.Π, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Economic Club (Νέα Υόρκη 22 Σεπ. 2010) δήλωσε:

Το Δημόσιο διαθέτει ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 270 δισ. – ποσό, που περίπου ισούται με το δημόσιο χρέος της χώρας. Τα ακίνητα αυτά παραμένουν, ως επί το πλείστον, ανεκμετάλλευτα. Για το λόγο αυτό, ξεκινούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, όπως μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ακίνητα, ΔΕΚΟ και τράπεζες, μέσω απευθείας πώλησης, υπογραφής σύμβασης παραχώρησης, δημοσίου διαγωνισμού, ιδιωτικοποιήσεων, στρατηγικών συνεργασιών ή χρηματοοικονομικών εταιρειών συμμετοχικού κεφαλαίου – εταιρειών «holding».”
15 Απρ.2011
Δείτε τι είπε ο Antonio Borges (IMF European Department Director) , σε χθεσινή συνέντευξή του σχετικά με τις χθεσινές εξαγγελίες πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Το σενάριο ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα είναι ίσως ένα από τα καλύτερα νέα των τελευταίων μηνών…
Η ελληνική κυβέρνηση, επιμένω σε αυτό, έχει πάνω από 100 % του ΑΕΠ “ιδιωτικοποιήσιμα” περιουσιακά στοιχεία
Η Ελλάδα έχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο χρέους, και έτσι αυτό είναι μεγάλη ανησυχία σε όλους μας. Αλλά είναι η κυβέρνηση με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν. Έτσι, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, του τρόπου που ο καθένας κοιτάζει τώρα την Ελλάδα.

Και στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμη πολύ αξιόπιστα Think tanks, που μας πληροφορούν ότι, από το χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών στοιχείων της κυβέρνησης, μια μεγάλη μερίδα μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί μάλλον γρήγορα, κάτι που είναι καθησυχαστικό. Σύμφωνα με τους δικούς σας εμπειρογνώμονες, αυτό θα μπορούσε να γίνει σχετικά γρήγορα. Έτσι, αυτό είναι, πάλι, πολύ καθησυχαστικό.


Η ελληνική κυβέρνηση, επιμένω σε αυτό, έχει πάνω από 100 % του ΑΕΠ “ιδιωτικοποιήσιμα” περιουσιακά στοιχεία, είναι μια ακραία τιμή στην Ευρώπη και δεν υπάρχει κανένας άλλος σε αυτή την κατάσταση. Έτσι, αν υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο που είναι ένα νέο στοιχείο που πρέπει να μας καθησυχάσει, είναι αυτό. Έτσι, παραμένουμε σίγουροι.

Επιτρέψτε μου όμως να τονίσω: Κάναμε μια μελέτη των ιδιωτικοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη κατά τα τελευταία 20 χρόνια περίπου. Πολλές χώρες έχουν ιδιωτικοποιήσει περισσότερο από αυτό, πολύ περισσότερο από αυτό, μέχρι 30 % του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης όπου υπήρχε πολύ μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με την ιδιοκτησία και για τον τίτλο και το νομικό καθεστώς. Έτσι, αυτό μπορεί να γίνει. Φυσικά, δεν έχει γίνει στην Ελλάδα μέχρι τώρα, διότι οι Έλληνες δεν αισθάνονταν την ανάγκη να το κάνουν. Αλλά τώρα, το νέο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται την προτεραιότητα και ξέρετε, οι ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να συμβούν πολύ γρήγορα. Ειδικότερα, αν αποφασίσετε να βάλετε εμπειρογνώμονες μέσα και το αναθέσετε, βρίσκοντας τους κατάλληλους ανθρώπους, μπορεί να συμβεί πολύ, πολύ γρήγορα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω.”


Επιπλέον, υπάρχει τώρα ένα μεγάλο αντίτιμο: Εάν κάνετε την ιδιωτικοποίηση, οι Ευρωπαίοι θα είναι στην ευχάριστη θέση να μειώσουν το επιτόκιο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, που δεν είναι άνευ σημασίας, είναι πολύ σημαντικό. Έτσι, το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό εδώ.

Και επιπλέον, να έχετε κατά νου ότι, όταν καταρτίστηκε το πρόγραμμα δεν είχαμε κανένα από αυτά τα σενάρια ιδιωτικοποίησης στο μυαλό.


Έτσι, αν υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο που είναι ένα νέο στοιχείο που πρέπει να μας καθησυχάσει, είναι αυτό. Έτσι, παραμένουμε σίγουροι.

Ο ίδιος (ο Borges) μόλις πριν 3 ημέρες σύμφωνα με το wsj.com δήλωνε:

"Η Ελλάδα μπορεί να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία, δεν έχει ζητήσει επιπλέον βοήθεια”
Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αξίας 50 δις ευρώ που συμφωνήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, δυνητικά αντιπροσωπεύει μονάχα το 20% περίπου των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου που θα μπορούσαν να εκποιηθούν για την εξεύρεση ρευστού στα πλαίσια των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις, αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε την Τετάρτη.

“Η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση γιατί αποτελεί ακραία (σ..σ στα οικονομικά Αγγλικά το outlier σημαίνει εκτός ορίων) περίπτωση, είναι μια κυβέρνηση η οποία διαθέτει ένα εξωπραγματικό χαρτοφυλάκιο από περιουσιακών στοιχείων”, όπως δήλωσε ο Antonio Borges, διευθυντής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.

“Αυτό δημιουργεί μια ευκαιρία που δεν υπάρχει αλλού (σσ σε άλλες χώρες)”. Η Ελλάδα, προσέθεσε, θα μπορούσε να ρευστοποιήσει περίπου 280 δις ευρώ μονάχα από πωλήσεις ακίνητης δημόσιας περιουσίας, αλλά προειδοποίησε πως οι ιδιωτικοποιήσεις θα είναι χρονοβόρες και πολύπλοκες λόγω θεμάτων όπως η εσωτερική πολιτική και τα συμφέροντα των συνδικάτων.

Όπως θα διαπιστώσατε έχουμε δηλώσεις ταυτόσημες, καρμπόν και οι δυο μιλάνε για ιδιωτικοποιήσιμα περουσιακά στοιχεία πάνω από το 100 % του ΑΕΠ ύψους 270-280 δις ευρώ.

Καταλάβατε τι μας λέει ο κ. Antonio Borges;;

Πουλήστε γρήγορα, έχετε πολύ πράμα, βάλτε εμπειρογνώμονες μέσα, βρείτε τους κατάλληλους ανθρώπους….

Και ποιοι είναι άραγε οι κατάλληλοι άνθρωποι;
Mήπως όλοι αυτοί που μας έχουν “κατσικωθεί” και έχουν κατασκηνώσει στην Ελλάδα.. Μήπως είναι αυτοί που ανέφερε ο κ. Σαχινίδης;

Mήπως είναι αυτός ο ανεξάρτητος οργανισμός που θα διοικείται από ξένους εμπειρογνώμονες, όπως ζήτηση η τρόικα και αναφέρουν οι εφημερίδες σήμερα;;

Ας δούμε τώρα τι είπε μόλις χθες ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή τουστην ιταλική εφημερίδα «Corriere Della Sera»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφερθήκατε στις ιδιωτικοποιήσεις, κεντρικό ζήτημα των επικρίσεων. Θα κατορθώσετε να εγκρίνετε το σχέδιο των 50 δις ευρώ και γιατί περιμένατε ένα χρόνο για να το παρουσιάσετε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Στην αρχή, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αποτελούσαν προτεραιότητα. Τώρα, βρίσκονται στην πρώτη θέση της ατζέντας. Θα αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας σχετικά με το χρέος, με μια σειρά αναπτυξιακών σχεδίων…

"Θα ήθελα να προσθέσω και κάτι ακόμα, για το οποίο έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία: το να μας ζητείται ένα νησί ή ένα μνημείο, ως εγγύηση, είναι σχεδόν προσβλητικό".

Προσέξτε τι λέει ο πρωθυπουργός, στην αρχή, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αποτελούσαν προτεραιότητα. Τώρα, βρίσκονται στην πρώτη θέση της ατζέντας. Θα αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας σχετικά με το χρέος…

Δηλαδή με απλά λόγια θα είμαστε “καλά παιδιά” και θα σας αποδείξουμε ότι μπορούμε, ξεπουλώντας τα ασημικά..

Απ' την άλλη είπε ότι το να μας ζητάνε σαν εγγύηση ένα νησίο ή ένα μνημείο, είναι προσέξτε σχεδόν προσβλητικό….

Κλείνοντας να σας θυμίσουμε τι γράφει για το ΔΝΤ ο Joseph Stiglitz, στο βιβλίο του Stiglitz “Globalization and Its Discontents”, που κυκλοφόρησε το 2002.

Ο Stiglitz είναι Νομπελίστας (2001), ακαδημαϊκός, συγγραφέας, πρώην αντιπρόεδρος της Word Bank, σύμβουλος του Κλίντον, του Ομπάμα και του πρωθυπουργού μας.

Διαβάστε προσεκτικά το κείμενο και πέστε μας σας θυμίζει κάτι;
"Με τα δάνεια ανεξόφλητα ολόκληρα έθνη ρίχνονται σε οικονομικό και κοινωνικό χάος, το ΔΝΤ σπεύδει σε δανεισμό από ξένους κυρίως πιστωτές. Οι πιστωτές παρέχουν επισφαλή δάνεια, γνωρίζοντας ότι, αν οι οφειλέτες δηλώσουν αδυναμία πληρωμής, το ΔΝΤ θα πάρει το λογαριασμό. Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ προτρέπει τις χρεωμένες χώρες, σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση - στην πραγματικότητα στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων τους, σε ένα κλάσμα της αξίας τους για να αυξήσουν τα μετρητά τους. Οι ξένες εταιρείες, στη συνέχεια αγοράζουν τα περιουσιακά στοιχεία σε χαμηλές τιμές".
Συμβαίνει κάτι παρόμοιο στην χώρα μας;

Μήπως αυτά που αναφέρει ο Stiglitz, είναι πανομοιότυπα με τις προχθεσινές δηλώσεις της τρόικας, για την πώληση των περιουσιακών μας στοιχείων;


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Που ειναι η "Αριστερη πρωτοβουλια ΠΑΣΟΚ"???
    Που ειναι τωρα ο Σαμαρας και η ΝΔ?????
    Παπιες (και) οι 2 δηθεν αντιφρονουντες!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]