Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι δανειστές μας εκβιάζοντας επιχειρούν να καταργήσουν την δημοκρατία στην Ελλάδα

Σε άμεσες ιδιωτικοποιήσεις εισηγμένων, υποθήκη της δημόσιας περιουσίας και σαρωτικά δημοσιονομικά μέτρα για την κάλυψη της «τρύπας» το 2011, δεσμεύθηκε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ οι συζητήσεις της κυβέρνησης με το κλιμάκιο της τρόικας δεν θα ολόκληρωθούν την Τετάρτη, αλλά θα συνεχιστούν.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση του γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες, οπου οι εταίροι προειδοποίησαν τον έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί νέα στήριξη, εάν προηγουμένως δεν ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμμότητες σχετικά με την τήρηση του μνημονίου και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Οπως επισήμανε ο Πρόεδρος του γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης άκουσαν με ικανοποίηση την ανακοίνωση του κ. Παπακωνσταντίνου για την λήψη πρόσθετων μέτρων, ωστε να τηρηθεί απόλυτα ο στόχος του ελλείμματος για το 2011 και να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με τα βήματα ανέφερε ότι με βάση έκθεση της τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, το γιούρογκρουπ θα εξετάσει το ενδεχόμενο νέας στήριξης της Ελλάδας τον Ιούνιο.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους και να βγει στις αγορές, ανέφερε ότι εάν επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εάν τηρηθει ο δημοσιονομικός στόχος του 2011, «τότε η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους παίζεται».Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε τα πολιτικά κόμματα για συναίνεση,την οποία χαρακτήρισε εθνική υπόθεση και όχι κομματική.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, οι συζητήσεις με την τρόικα δεν θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη , αλλα θα συνεχιστουν και τις επόμενες μέρες, διότι θα πρέπει να επιτευχθει συμφωνία σε όλα τα θέματα.
Παραδέχθηκε ότι το κλιμάκιο της τρόικας θεωρεί ότι πολλά από τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τη κάλυψη της δημοσιονομικής «τρυπας» το 2011, είτε για τη μείωση των δαπανών, είτε την αύξηση των εσόδων δεν είναι συγκεκριμένα και συνεπώς δεν μπορούν να γίνουν δεκτά. Το ίδιο ισχύει και για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο θεωρούν ότι δεν είναι απολύτως επιχειρησιακό.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων για ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει τα σχέδια και θα φέρει μπροστά τις ιδιωτικοποιήσεις εισηγμένων εταιριών που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει αργότερα.

Δεσμεύθηκε επίσης μετά από απαίτηση των εταίρων στη δημιουργία ενός ταμείου, στο οποίο θα εισφέρει αξίες (δημόσια περιουσία) το κράτος και θα αποτελεί μια εγγύηση για τους εταίρους.Θα βάλει δηλαδή υποθήκη τη δημόσια περιουσία προκειμένου να υπάρξει νέα στήριξη.

Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι τέθηκε από πολλούς εταίρους το θέμα της συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων, και της επιτακτικής εξεύρεσης ενός κοινού τόπου. Ερωτηθείς εάν θα έρθουν οι εταίροι σε επαφή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]