Στην «γωνία» βάζουν την Ελλάδα οι Βρυξέλλες
Πιέσεις και σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε στο χθεσινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου καθώς η απόκλιση των στόχων και η εαρινή έκθεση της Κομισιόν που χτύπησε καμπανάκι για την Ελλάδα , οδηγούν σε νέα μέτρα για το 2011 τα οποία κλείδωσαν στη χθεσινή συνεδρίαση.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη στην Ελλάδα» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος και ξεκαθάρισε ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιούνιο.
Οι πιέσεις προς την Ελλάδα αυξάνονται και από την πλευρά της τρόικας, οι εκπρόσωποι της οποίας βρέθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, καθώς ζητούν άμεσα βήματα στο τομέα των αποκρατικοποιήσεων και απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού σε ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις του δημοσίου που θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν. Οι πιέσεις αυτές μεταφράζονται στην πιθανότητα να υπάρξει εμπλοκή με την 5η δόση του Ιουνίου ύψους 12 δις. ευρώ αν δεν υπάρξει συμφωνία και μια λύση που εξετάζεται είναι να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο διμερών δανείων για να μην κηρύξει η χώρα στάση πληρωμών σε περίπτωση πάντα που ναυαγήσει η νέα δόση.
Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν μαραθώνια καθώς κράτησε σχεδόν πέντε ώρες. Από ελληνικής πλευράς, οι παράγοντες του υπουργείου οικονομίας βεβαίωσαν ότι οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους της ευρωζώνης θα συνεχιστούν αδιάκοπα ως τον Ιούνιο, οπότε θα συνέλθει εκ νέου το Ecofin και θα υιοθετηθούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις εξελισσόμενες διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους της Τρόικα που βρίσκονται στην Αθήνα, οι ίδιες πηγές προέβλεψαν ότι δεν αναμένεται να περατωθούν την Τετάρτη, όπως ήταν αναμενόμενο και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.
Τα σημεία τριβής
Ως προς τα σημεία τριβής οι παράγοντες του υπουργείου οικονομίας ανέφεραν ότι αφορούν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε η Ελλάδα να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011. Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι αν δεν ληφθούν νέα μέτρα το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα κλείσει το 2011 στο 9,5%.
Το δεύτερο σημείο τριβής αφορά τη μορφή και το περιεχόμενο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος το οποίο θα πρέπει να εξειδικευθεί και να συγκεκριμενοποιηθεί.
Το τρίτο σημείο τριβής αφορά την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου εθνικής οικονομίας η λύση που εξετάζεται είναι, όπως αναφέρθηκε, η δημιουργία μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού που έχοντας στο ενεργητικό του την ακίνητη περιουσία του δημοσίου θα προχωρήσει στην εκμετάλλευσή της.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ δήλωσε σχετικά με αυτό το θέμα (για τον ειδικό οργανισμό για τις αποκρατικοποιήσεις): "Αυτό ήταν ένα θέμα που ήδη συζητούσαμε ... Βάσει της υπόθεσης ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα και δεδομένου ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είναι μια επιλογή που θα εξεταστεί, στην οποία συμφωνούν ορισμένοι από τους συναδέλφους μας, αλλά όπως σίγουρα σας είπε ο υπουργός Οικονομικών δεν συμμερίζονται όλοι".
Τέλος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η αξιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών του δημοσίου, μία εκ των οποίων θα ιδιωτικοποιηθεί μέσα στο 2011.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...