Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένας εφιάλτης για τη ρευστότητα των τραπεζών

  • Το απευκταίο σενάριο της εξάντλησης της τραπεζικής ρευστότητας μέρα με τη μέρα παίρνει «σάρκα και και οστά»
Πόσο θα στοιχίσει στις ελληνικές τράπεζες ο τελευταίος κύκλος των υποβαθμίσεων τους από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης; Σύμφωνα με εκτιμήσεις κοινοτικών παραγόντων, περί τα 10 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί αυτά υπολογίζεται ότι θα είναι τα κεφάλαια τα οποία θα διατεθούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω του νέου πακέτου στήριξης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες προηγούμενων εγγυήσεων. Εγγυήσεων που είχαν δοθεί στη Φραγκφούρτη, για να συνεχίσει να τροφοδοτεί με φθηνή ρευστότητα τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Ως γνωστόν, το συνολικό πακέτο, αυτή τη φορά υπολογίζεται σε 30 δισ. ευρώ. Με τα υπόλοιπα 20 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εξασφαλίσουν μια ρευστότητα όχι μεγαλύτερη των 15 δισ. ευρώ.

Φτάνει όμως αυτή; Και τι θα γίνει όταν και η συγκεκριμένη παρτίδα εξαντληθεί; Ενδεχόμενο να δοθεί νέο πακέτο στήριξης δεν υπάρχει. Άρα, η (όποια) ρευστότητα της αγοράς θα εξαντληθεί. Η ιστορία αρχίζει να παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις κι απαιτείται άμεσα μια λύση. Αυτή η τελευταία υποτίθεται ότι θα αναζητηθεί στα μίνι τραπεζικά μνημόνια τα οποία θα πρέπει να καταθέσουν οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων έως το τέλος Ιουνίου. Γι αυτό κι αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς το να απεξαρτηθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε αυτή την τόσο αρνητική συγκυρία σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο...

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]