Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εργασιακό δίκαιο κατεχόμενης χώρας

Στις προβλεπόμενες από το νομοσχέδιο μεταρρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας που κατατίθεται από την κυβέρνηση, η επικαιρότητα επικέντρωσε την προσοχή της στη δυνατότητα που δίνεται για μειωμένους μισθούς σε επίπεδο επιχείρησης σε σχέση με τους μισθούς που προβλέπει η κλαδική σύμβαση.

Ομως αυτό αποτελεί το 1/10 των προβλεπόμενων λοιπών ανατροπών,αναφέρει σε άρθρο του στην «Κ.Ε» ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής του ΑΠΘ και πρώην ευροβουλεύτης του ΠΑΣΟΚ κ. Κουκιάδης.

Μία γενική παρατήρηση ,λέει ο καθηγητής, αφορά την εμμονή της τρόικας για ρυθμίσεις που λίγο συμβάλλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, δυσφημώντας έτσι και τους στόχους που επαγγέλλεται για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η στάση της είναι ακόμη πιο ανεξήγητη αν ληφθεί υπόψη ότι δεν αποδέχθηκε ούτε λύσεις που πρότειναν από κοινού οι κοινωνικοί εταίροι, που υποτίθεται στον ιδιωτικό τομέα έχουν τον πρώτο λόγο. Η στάση αυτή έρχεται και σε άκρα αντίθεση με την άρχουσα αξία στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, σύμφωνα με την οποία προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στις διαβουλεύσεις.

Τώρα όσον αφορά τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και τις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις,ο κ. Κουκιάδης τονίζει κάτι που έχει περάσει απαρατήρητο. Το αντικείμενο αυτό των συλλογικών συμβάσεων δεν περιορίζεται μόνο στους μισθούς αλλά στο σύνολο των όρων εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι χειροτέρευση μπορεί να υπάρξει και για τα θεσμικά θέματα, με εξαίρεση αυτά που κατοχυρώνονται από την ΕΓΣΣΕ.

Ακόμη περνά απαρατήρητο ότι με τις παραπάνω συμβάσεις είναι δυνατόν να συμφωνούνται από μηδενική βάση, χωρίς δηλαδή τους περιορισμούς του νόμου, θέματα μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασίας και διαθεσιμότητας.

Βέβαια, δεν δίνεται η δυνατότητα για τα θέματα αυτά να αποφασίζει μονομερώς ο εργοδότης, αλλά από τη στιγμή που μπορούν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ο κίνδυνος για χειροτέρευση των όρων εργασίας είναι προφανής.

Είναι περίεργο , καταλήγει ο κ. Κουκιάδης, πως αντί να προσπαθεί η τρόικα να πείσει για το εύλογο ορισμένων μεταρρυθμίσεων, κάνει ό,τι είναι δυνατό για να δείξει ότι στην Ελλάδα επιβάλλεται δίκαιο κατεχόμενης χώρας.

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]