Τα περιθώρια στενεύουν...
Η ανεργία πάνω από 10% είναι μη αντιστρέψιμη. Το δημόσιο χρέος πάνω από 150% είναι μη αντιστρέψιμο. Ο αποπληθωρισμός χωρίς τύπωμα νομίσματος είναι μη
αντιστρέψιμος.
Η εσωτερική υποτίμηση που κάνουν οδηγεί σε φαύλο κύκλο ύφεσης λόγω αποπληθωρισμού. Αποπληθωρισμός σημαίνει μικρότερη παραγωγή στις βιομηχανίες, αυξηση της ανεργίας, μείωση της κατανάλωσης.
Δηλαδή έχουμε μπει σε ένα φαύλο κύκλο υψηλής ανεργίας, μείωσης της κατανάλωσης, υψηλού δημόσιου χρέους, αποπληθωρισμού και τελικά αναπόφευκτης χρεοκοπίας.
Κάποιοι μπερδεύουν την υποτίμηση της δραχμής με την εσωτερική υποτίμηση που κάνουν τώρα εντός ευρώ κόβοντας τους μισθούς. Δεν είναι το ίδιο.
Το τύπωμα δραχμής και η υποτίμηση, έκανε τον πολίτη να αισθάνεται το ίδιο με πριν, είτε γιατί ειχε χρήματα στην τσέπη να ξοδέψει, είτε γιατί ταυτόχρονα με την υποτίμηση ανέβαινε κατά το ίδιο ποσοστό η αξία πχ της κατοικίας που του άνηκε (οπότε στην ουσία δεν ένιωθε φτωχότερος).
Η εσωτερική υποτίμηση με μείωση μισθών κάνει τους πολίτες να νιώθουν φτωχότεροι. Δηλαδή, η υποτίμηση στο εισόδημα δημιουργεί αποπληθωρισμό και ρίχνει την αγοραστική δύναμη, ρίχνει ολες τις τιμές πχ και στα ακίνητα.
Μην βλέπετε το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού τώρα που είναι θετικό. Αυτό ειναι προσωρινό, πρόσκαιρα αυξημένο λόγω υψηλής φορολόγησης και φόρων τα προιόντα.
Αργότερα, όταν ο πληθωρισμός θα γυρίσει αρνητικός θα καταλάβουμε οότι θα είναι πολύ δύσκολο να τον αντιστρέψουμε.
Εκτός των άλλων αντί να κόψουν περισσότερο τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που πληρώνονται από δανεικά και είναι και αντιπαραγωγικοί για την οικονομία, κάνουν ακόμα ένα λάθος να μειώσουν τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων και να υπερφορολογήσουν τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αλλά, είναι δύσκολο να κόψεις τον μισθό στον κομματικό στρατό που σε κρατάει στην εξουσία και που λειτουργεί ως εκβιαστικό ανάχωμα απέναντι σε κοινωνικές αντιδράσεις...
Η χώρα κινείται σε τροχιά εξόδου από το ευρώ λόγω των επιλογών της παρούσας κυβέρνησης. Μακάρι να κάνω λάθος. Ίσως τα λάθη που κάνουν τώρα θα τα πληρώσει η επόμενη κυβέρνηση.
Πάντως, η επιστροφή στη δραχμή θα είναι πολιτική απόφαση, μετά από εξαναγκασμό από την σκληρή πραγματικότητα. Το ζητούμενο είναι η απόφαση για επιστροφή στην δραχμή να είναι απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης και όχι κατάληξη μετά από κάποια βίαιη έξοδό μας από την Ευρώπη. Βλέπετε, άλλο είναι να φεύγεις και να καταγγέλεις την εταιρική σχέση ως σχέση κλοπής, εκμετάλλευσης και υπαίτιας της πτώχευσής σου και άλλο είναι να φεύγεις ως άχρηστος, ανίκανος να διαχειριστείς την οικονομία σου και επιπλέον ως επικίνδυνος για τους υπόλοιπους εταίρους...
Δυστυχώς, η παρούσα κυβέρνηση μέσα από την απόφασή της για εσωτερική στάση πληρωμών, αύξηση των φόρων και χρήση κάθε μέσου για συγκέντρωση χρήματος προκειμένου να πληρώσει όσα περισσότερα μπορεί από τα χρέη, ουσιαστικά στερεί από την εσωτερική οικονομία κάθε δυνατότητα ανάκαμψης -αφού το χρήμα ουσιαστικά εξάγεται και λείπει από την εσωτερική αγορά- και μεθοδεύει την επιστροφή στην δραχμή -όταν θα πάψει να κυκλοφορεί στο εσωτερικό της χώρας το ευρώ- με μεγάλη υποτίμηση.
Αναγνώστης
Αντί να κάνετε μεγάλους κύκλους που δεν βοηθούν την ώρα που πνιγόμαστε, εγω θα πρότεινα να ρίχνατε μια ματιά στην ευγονική, που άλλαξε τον τίτλο της σε βιοηθική (η οπως αλλιώς είναι η μετάφραση του bioethics) μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο όταν ο κόσμος την μίσησε και την πολέμησε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜή νομίζετε πως οι μεγάλοι του κόσμου δεν σας φοβούνται.
Τρέμει η ψυχή τους, είμαστε ενα εκατομύριο προς ενα απέναντι τους.
Σας παρακαλώ αφήστε τα ψιλαφίσματα και μπήτε στην ουσία.
Οι κυβερνήσεις και οι κομματάνθρωποι είναι για τους κρυφούς ηγετές του κόσμου ότι οι λιμενιοβραχίωνες για τη στεριά, ενω θα΄πρεπε να΄ναι (ας την κάνουμε σύντομα) η ασπίδα μας μπροστά στις θανατηφόρες ορέξεις των ολιγαρχών.