Έρχεται νέος παγκόσμιος φόρος
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την εισαγωγή σε κοινοτικό επίπεδο ειδικού φόρου στις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, καθώς και την επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Τις ιδέες της Κομισιόν που έχουν μορφή ανακοίνωσης, παρουσίασε χθες ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα φορολογίας, Αλγκίρντας Σεμέτα.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο φόρος χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων θα στοχεύει στα κέρδη και στις αμοιβές των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα. Με τον τρόπο αυτό, θα φορολογούνται οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και όχι χωριστά κάθε εμπλεκόμενος σε μια χρηματοπιστωτική συναλλαγή.
Για εκτιμηθεί το κατά πόσον μπορεί να είναι πλήρως δικαιολογημένος ένας νέος φόρος στις τράπεζες, η Επιτροπή εξέτασε την τρέχουσα συνεισφορά του τομέα αυτού στους δημόσιους προϋπολογισμούς. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υφίστανται βάσιμοι λόγοι θέσπισης των φόρων που πρότεινε για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Κι αυτό γιατί, όπως τονίζει, ο χρηματοπιστωτικός τομέας αποτέλεσε μια από τις μείζονες αιτίες της χρηματοπιστωτικής κρίσης και, στη διάρκεια των τελευταίων ετών, ήταν αποδέκτης σημαντικής κρατικής αρωγής και συνεπώς θα πρέπει να συμβάλει ανάλογα στο κόστος ανασυγκρότησης των οικονομιών της Ευρώπης και στήριξης των δημόσιων οικονομικών.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο τραπεζικός φόρος θα μπορεί να συμπληρώνει τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για την τόνωση της αποτελεσματικότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών και τη μείωση των διακυμάνσεών τους.
Ενας τρίτος λόγος αφορά την ισότιμη μεταχείριση. Σήμερα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας απαλλάσσεται του ΦΠΑ, εντός της ΕΕ, και με την επιβολή αυτού του φόρου θα εξασφαλισθεί ότι ο τομέας αυτός δεν υποφορολογείται σε σύγκριση με άλλους τομείς.
Αναφορικά με τον παγκόσμιο φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, Επιτροπή πιστεύει ότι εάν αποφασιστεί και επιβληθεί με σωστό τρόπο, μπορεί να αποτελέσει έναν ελκυστικό τρόπο άντλησης των απαραίτητων πόρων χρηματοδότησης σημαντικών παγκόσμιων πολιτικών, όπως η κλιματική αλλαγή.
Η Κομισιόν επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο για την επιβολή του μέτρου, σύμφωνα με το οποίο θα φορολογείται κάθε πράξη συναλλαγής με βάση την αξία της.
Είναι πολλοί οι λύκοι που ήρθαν κατά πάνω μας παιδιαααά. Από πού να φυλαχτούμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ.
Τρία άμεσα μέτρα:
ΑπάντησηΔιαγραφή1.΄Έξω από ΟΝΕ
2. Επαναφορά της δραχμής με αναλογία 2:1 ή 3:1
Για όσους θέλουν να κινδυνολογήσουν, απλά θα τους ενημερώσω ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται! Με οικονομικούς όρους, είναι ΣΩΣΤΟ!
Δεν θα υποφέρει η Ελλάδα περισσότερο από ότι υποφέρει τώρα. Και θα έχουμε απόλυτο έλεγχο της οικονομίας μας και του νομίσματός μας. ΕΜΕΙΣ! Αυτοί που θα υποφερούν τα πάνδεινα είναι οι τράπεζες. Μήπως γι' αυτό δεν γίνεται όλο αυτό το ζήτημα; Να μην καταρρεύσουν οι τοκογλύφοι? Για ποιόν γίνεται; Για εμάς;
Να θυμήσω στους παλαιότερους και να μάθουν οι νέοι, ότι επί δικτατορίας (με οικονομικούς πάντα όρους κι όχι πολιτικούς), παρότι σε εμπάργκο, η οικονομίας μας ήταν ακμαία και δυνατή. Η δραχμή είχε μεγάλη συναλλακτική δύναμη κι αξία. Και... και... όταν ήρθε η περίφημη μεταπολίτευση, παρέδωσε μηδενικό έλλειμμα, μηδενικό πληθωρισμό, με μια ακμαία οικονομία και με πλεόνασμα!
3. Φορολογία επί του τζίρου 1% στις τράπεζες.
Θα ξεχρεώσουμε σε 2 χρόνια! Μόνον αυτό!
Δείτε τι έκανε η "ακροδεξιά" κυβέρνηση της Ουγγαρίας.
Έβαλε έκτακτο φόρο 0,45% στις τράπεζες! Ούρλιαξαν οι πάντες... Goldman, Goodies κι όλα τα άλλα καρτάλια. Χεσμένους τους είχαν! Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ της Ουγγαρίας τους απείλησε με 45% φορολογία επί του τζίρου εάν δεν συμμορφοθούν! ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ! ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΚΑΚΑΛΑ ΚΙ ΟΧΙ ΜΙΑ ΚΑΚΑΛΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
Υ.Γ.
Καλά κάνουν οι Άγγλοι που δεν θέλουν να μπουν στην Ε.Ε. ή στην ΟΝΕ. Γιατί να το κάνουν άλλωστε;
Να δανείζεται η κεντρική κυβέρνηση από στις ιδιωτικές τράπεζες με παρόλογο επιτόκιο, από την στιγμή που μπορεί να δανείζετε απ' ευθείας από την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας με το ελάχιστο?
Αυτό κατάφεραν να κάνουν οι γερμανοί με την Συνθήκη του Μάαστριχ! Να απαγορεύσουν τις Κεντρικές Κυβερνήσεις να δανείζονται χρήματα απ' ευθείας με τις Κεντρικές Τράπεζες ( με ελάχιστο φυσικά επιτόκιο). Θα δανείζονται χρήματα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ μέσω ιδιωτικών τραπεζών κι με ένα ΚΕΡΔΟΣ (άσχετα εάν αυτές παίρνουν τα λεφτά από τις Κεντρικές Τράπεζες με το ελάχιστο επιτόκιο!)! Καταλαβαίνετε την σπέκουλα?
Εξού και το: μονάδα βάσης! Εϊναι το επιτόκιο που δανείζεται η ιδιωτική τράπεζα από μια Κεντρική Τράπεζα. Και το spread είναι το κέρδος που βάζει για να δανειστεί μια Κεντρική Κυβέρνηση (χώρα) από την ιδιωτική!
ΚώσταςΤ