Ο Ερντογάν έρχεται και θέτει όρους για το Αιγαίο...!
- Πλέκει το εγκώμιο του Γιώργου Παπανδρέου! Γιατί άραγε;
- Άρση του casus belli υπό όρους, προτείνει σύμβουλος του Τ.Ερντογάν
Την άρση του casus belli από την πλευρά της Άγκυρας με ταυτόχρονη ακύρωση, από την πλευρά της Αθήνας, της απόφασης που δίνει στην ελληνική Βουλή το δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, προτείνει ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου. Οι δηλώσεις Καλίν έγιναν σε μία ιδιαίτερα σημαντική χρονική στιγμή, καθώς στις 22 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αναμένεται στη χώρα μας.
«Αυτό που προτείνουμε σήμερα είναι να αποσύρουμε ταυτόχρονα και τις δύο αποφάσεις και να αφήσουμε τη ρύθμιση του ζητήματος στη συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων» δηλώνει ο Ιμπραΐμ Καλίν σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».
Ο κ. Καλίν υποστηρίζει, επίσης, ότι η Τουρκία δεν βλέπει πια την Ελλάδα ως απειλή: «Αυτό γινόταν στο παρελθόν, αλλά όχι πια. Τώρα τη βλέπουμε ως γείτονα και εταίρο».
Ο ίδιος πλέκει το εγκώμιο του Γ.Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι «συμπεριφέρεται ως πραγματικός ηγέτης». «Αν και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εσωτερικής πολιτικής, παραμένει διεθνιστής».
Τέλος, αναφορικά με το Κυπριακό και την άρνηση της Άγκυρας να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια στα αεροπλάνα και τα πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Καλίν λέει ότι «το πρόβλημα αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού».
Να σημειωθεί πως στις 11 το πρωί της Παρασκευής ο Ιμπραΐμ Καλίν θα μιλήσει, μαζί με τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, σε ημερίδα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), στο υπουργείο Εξωτερικών.
"Το ουσιαστικό ζήτημα, είναι πώς θα μοιραστούμε το Αιγαίο..."
Κι ενώ ανακοινώθηκε και επισήμως η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Μεσογειακής Συνόδου για το Περιβάλλον στις 22 Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, την ταυτόχρονη ακύρωση του τουρκικού casus belli αναφορικά με το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και της σχετικής απόφασης του ελληνικού κοινοβουλίου προτείνει ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή".
"Πρώτα απ' όλα, δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τον όρο casus belli για τις διμερείς μας σχέσεις ή για τα προβλήματα του Αιγαίου", λέει και προσθέτει ότι, οι δύο χώρες θα πρέπει να αφήσουν "τη ρύθμιση του ζητήματος στη συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων".
Ακόμη, υποστηρίζει, "δεν βλέπουμε πια την Ελλάδα ως απειλή. Αυτό γινόταν στο παρελθόν, αλλά όχι πια. Τώρα, την βλέπουμε ως γείτονα και εταίρο".
Στο ερώτημα εάν θεωρεί δίκαιη μια τέτοια ανταλλαγή, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε να παραιτηθεί η Ελλάδα από ένα νόμιμο δικαίωμα με αντάλλαγμα την παραίτηση της Τουρκίας από μια απειλή ο κ. Καλίν απαντά πώς "είναι δίκαιη γιατί", όπως επισημαίνει, "το ουσιαστικό ζήτημα, αν διευρύνουμε τον ορίζοντα του προβληματισμού μας, είναι πώς θα μοιραστούμε το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και να δούμε όλα τα άλλα ζητήματα, όπως εμπόριο, μετανάστευση και άλλα, ως μέρος μιας συνολικής διευθέτησης".
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι η ένταξη της χώρας του στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας του δεν πρόκειται να ανοίξουν για την Κυπριακή Δημοκρατία εάν δεν υπάρξει συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.
Τέλος, ο κ. Καλίν χαρακτηρίζει "πολύ καλή" τη σχέση Παπανδρέου-Ερντογάν και προσθέτει "η πολιτική βούληση υπάρχει. Το επόμενο βήμα είναι να προετοιμάσουμε την κοινή γνώμη στις δύο χώρες. Αναφορικά με το Αιγαίο, συνεχίζονται οι διερευνητικές συζητήσεις και εξ όσων γνωρίζω η ατμόσφαιρα είναι καλή".
Την Παρασκευή στις 11.00, ο κ. Καλίν και ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ θα συμμετάσχουν σε ημερίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ στο υπουργείο Εξωτερικών, με θέμα τα ελληνοτουρκικά.
"Ο ίδιος(ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν) πλέκει το εγκώμιο του Γ.Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι «συμπεριφέρεται ως πραγματικός ηγέτης». «Αν και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εσωτερικής πολιτικής, παραμένει διεθνιστής»."
ΑπάντησηΔιαγραφήΑραγε ειναι και ο Ερντογαν διεθνιστης ή βαζει πανω απ'ολα την πατριδα του???
Χρειαζεται καποιος να ειναι διεθνιστης για να αποδειχθει μεγαλος ηγετης??
Αν ναι,τοτε ο Ερντογαν ειναι "λιγος" για τους Τουρκους!
"Πρώτα απ' όλα, δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τον όρο casus belli για τις διμερείς μας σχέσεις ή για τα προβλήματα του Αιγαίου", λέει(ο Ιμπραΐμ Καλίν) και προσθέτει ότι, οι δύο χώρες θα πρέπει να αφήσουν "τη ρύθμιση του ζητήματος στη συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων"."
Ποια ειναι τα ελληνοτουρκικα προβληματα ακριβως??
Σε ποιον θα αφεθει η διευθετηση τους???
Απο ποτε χρησιμοποιειται ο ορος casus belli απο τους Τουρκους εκτος απο το θεμα της επεκτασης των χωρικων μας υδατων στα 12 ν.μ.???
"Στο ερώτημα εάν θεωρεί δίκαιη μια τέτοια ανταλλαγή, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε να παραιτηθεί η Ελλάδα από ένα νόμιμο δικαίωμα με αντάλλαγμα την παραίτηση της Τουρκίας από μια απειλή ο κ. Καλίν απαντά πώς "είναι δίκαιη γιατί", όπως επισημαίνει, "το ουσιαστικό ζήτημα, αν διευρύνουμε τον ορίζοντα του προβληματισμού μας, είναι πώς θα μοιραστούμε το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και να δούμε όλα τα άλλα ζητήματα, όπως εμπόριο, μετανάστευση και άλλα, ως μέρος μιας συνολικής διευθέτησης"."
Για τον "κυριο" Καλιν, η διευθετηση των προβληματων(εμποριο,μεταναστευση)προύποθετει και μοιρασμα μερους της γειτονικης χωρας???
Χωρις το μοιρασμα του Αιγαιου δεν μπορουν να δοθουν λυσεις??
Θα δεχοταν ο "κυριος" αυτος μοιρασμα της Αν.Τουρκιας για αναλογες "διευθετησεις"???
Τοτε να μοιραστουμε την Μ. Ασια και την Αν.Θρακη που ειναι ιστορικα ελληνικοτατες περιοχες!!
"Το επόμενο βήμα είναι να προετοιμάσουμε την κοινή γνώμη στις δύο χώρες. Αναφορικά με το Αιγαίο, συνεχίζονται οι διερευνητικές συζητήσεις και εξ όσων γνωρίζω η ατμόσφαιρα είναι καλή"."
Εννοειτε την κοινη γνωμη στην Ελλαδα, διοτι η Ελλαδα εκχωρει τα δικαιωματα της στο Αιγαιο και η Τουρκια τα εκμεταλλευεται!!
Το οτι η ατμοσφαιρα ειναι καλη σημαινει οτι υπαρχουν συμφωνιες??
Διοτι πρακτικα συνομιλιων δεν υπαρχουν!!!
ΓΜ