Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο πρώην πρέσβης της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Σπάσοβ, σχολιάζει τις επιστολές Γκρούεβσκι


Ρίχνει αλλού τις ευθύνες


Με τον τίτλο «Οι επιστολές του Γκρούεβσκι», η σκοπιανή εφημερίδα Utrinski Vesnik, δημοσιεύει άρθρο του πρώην Πρέσβη της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Σπάσοβ, που αφορά στις επιστολές που απέστειλε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεβσκι, προς τους κ.κ. Καραμανλή, Μπαρόζο, Μπαν Κι Μουν και Νίμιτς.
Κατά τον κ. Σπάσοβ, «οι επιστολές του κ. Γκρούεβσκι θυμίζουν τις ενέργειες μίας οργάνωσης βάσης της Ένωσης των Κομμουνιστών από το Νίκσιτς του Μαυροβουνίου, το 1968, η οποία πραγματοποίησε σύσκεψη, όταν οι δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας κατέλαβαν την Τσεχοσλαβακία. Η ημερήσια διάταξη της σύσκεψης συμπεριλάμβανε δύο σημεία:
1. Εξέταση της κατάστασης μετά από την εισβολή των δυνάμεων του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Τσεχοσλαβακία, και
2. Διάφορα. Μετά τη συζήτηση που διεξήχθη επί του πρώτου σημείου της ημερήσιας διάταξης υιοθετήθηκαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
Πρώτον, ζητείται άμεση αποχώρηση των δυνάμεων της Συμφωνίας της Βαρσοβίας από την Τσεχοσλαβακία και
δεύτερον, εφόσον οι δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας δεν αποχωρήσουν από την Τσεχοσλαβακία, η οργάνωση θα πραγματοποιήσει νέα σύσκεψη και θα υιοθετήσει νέα συμπεράσματα.

Οι τοπικοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ, προσκείμενοι στην εικόνα και το έργο του κ. Γκρούεβσκι, χαρακτήρισαν τη διπλωματική του αυτή ενέργεια ως "γενναία και ηρωική πράξη", αλλά και ως πατριωτική υποχρέωση, με την οποία βγήκαν στο φως όλα εκείνα τα ζητήματα που η πλειοψηφία των προκατόχων του είχε ξεχάσει ή αγνοήσει.
Ο κ. Γκρούεβσκι, ουσιαστικά, με τις επιστολές του διαμηνύει στην εγχώρια κοινή γνώμη ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνία για το όνομα, εάν η Ελλάδα δεν αναγνωρίσει την ύπαρξη της μακεδονικής εθνικής μειονότητας στην Ελλάδα, δεν επιστρέψει τις περιουσίες των Μακεδόνων πολιτών που εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, εάν δεν μετονομάσει το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης που φέρει την επωνυμία «Μακεδονία» και εάν η Ελλάδα δεν πείσει την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της Μακεδονικής Ορθόδοξης εκκλησίας. Φυσικά, αυτά μόνο ως αρχή.
Με άλλα λόγια, ο κ. Γκρούεβσκι διαμηνύει στους προσκείμενούς του ότι δεν διεξάγει σοβαρές συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης γύρω από το όνομα. Για τον κ. Γκρούεβσκι δεν είναι διόλου σημαντικό εάν θα υπάρξει συμφωνία για το όνομα και εάν η Μακεδονία θα δεχθεί πρόταση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Γι' αυτόν, είναι σημαντικό απλώς να πεισθεί η κοινή γνώμη της Μακεδονίας ότι εάν αυτό δεν συμβεί – όπως δεν πρόκειται να συμβεί – πως δεν ευθύνεται ο ίδιος, αλλά οι «ελεεινοί» Έλληνες ή η Ευρώπη – «η βαβυλωνιακή ξεδιάντροπη». Όπως πάντοτε, την ευθύνη φέρει κάποιος άλλος και όχι εμείς.
Αυτός είναι και ο λόγος που συντάσσει αυτές τις επιστολές. Όπως την εποχή που η Μακεδονία που υπήρχε ως κράτος, όταν δεν είχε δική της κυβέρνηση, δική της διπλωματία, δικούς της επίσημους εκπροσώπους και όταν -ανήσυχα για την αδυναμία τους τα μεμονωμένα άτομα- συνέτασσαν επιστολές προς την Κοινωνία των Εθνών και την παρακαλούσαν να κάνει κάτι για τη Μακεδονία.
Από τη σημερινή άποψη των πραγμάτων, αυτού του είδους η διπλωματική και πολιτική δράση όχι μόνον είναι εντελώς αναποτελεσματική, αλλά και προκαλεί γελοιοποίηση και περιφρόνηση.
Για κάθε φυσιολογικό άτομο είναι σαφές ότι οι επιστολές δεν απευθύνονται ούτε στον κ. Καραμανλή, ούτε στον κ. Μπαρόζο, ούτε και στον Μπαν Κι Μουν, αλλά αποκλειστικά στην εγχώρια κοινή γνώμη. Γι' αυτό και το περιεχόμενο των επιστολών αυτών μάς γίνεται γνωστό μέσω των τηλεοπτικών μέσων, πριν αυτές αποσταλούν στις προαναφερόμενες διευθύνσεις.
Ο κ. Γκρούεβσκι, ουσιαστικά δεν αναμένει απαντήσεις, διότι αυτός γνωρίζει τις απαντήσεις ή τις έχει ακούσει πολλές φορές μέχρι τώρα. Και αυτές δεν είναι διόλου ενθαρρυντικές. Ωστόσο, για τον ίδιο είναι σημαντικό να αποτυπωθεί στη μνήμη ότι εκείνος που έθεσε τα ζητήματα αυτά, όπως οι Κομμουνιστές από το Νίκσιτς ζήτησαν να αποσυρθούν άμεσα οι δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας από την Τσεχοσλαβακία. Στην αντίθετη περίπτωση, αυτός θα συντάξει νέα επιστολή και θα ζητήσει από την Ελλάδα να αναγνωρίσει όχι μόνον το μακεδονικό έθνος, την εκκλησία, το κράτος, αλλά να αναγνωρίσει και τον ίδιο ως άμεσο απόγονο και συγγενή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τους Χούνζι ως πρώτα ξαδέλφια του, και τη μεταπτυχιακή διατριβή του ως διδακτορική.
Από την άλλη πλευρά, για να είμαστε ειλικρινείς, και ο σύντροφος Τίτο έγραφε επιστολές, όταν έβλεπε πως κάτι δεν πάει καλά με το κράτος. Θα ήταν καλό τώρα που ο κ. Γρκούεβσκι θα τελειώσει με τις επιστολές του προς τους διεθνείς παράγοντες, να στείλει και προς εμάς μία επιστολή, όπου, όπως ο σύντροφος Τίτο, θα συμπεραίνει ότι «δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από τον τρόπο που υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα». Σίγουρα μένει άγρυπνος από το γεγονός ότι στη χώρα μας υπάρχουν τόσοι άνεργοι και πτωχοί πολίτες και εμείς από την πλευρά μας δεν πρέπει να επιτρέψουμε ο αγαπημένος μας ηγέτης να μην κλείνει μάτι. Πρέπει κάτι να γίνει. Διαφορετικά, ο κ. Γκρούεβσκι θα μας αποστείλει νέα επιστολή», καταλήγει ο κ. Γκιόργκι Σπάσοβ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]