Προπαγάνδα - Η άγνωστη πτυχή μιας ένοπλης σύγκρουσης
Εκτός από τις επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης και τις εκατέρωθεν ηλεκτρονικές επιθέσεις, η σύγκρουση Γεωργίας-Ρωσίας ανέδειξε και το σημαντικό παράγοντα των ψυχολογικών επιχειρήσεων (ΨΕΠ). Οι ΨΕΠ μπορούν να διακριθούν σε 3 κατηγορίες με βάση το "στόχο" οπότε και εφαρμόζονται ανάλογα:
1. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τον εχθρό και τους υποστηρικτές του. Οι ΨΕΠ αποσκοπούν στην άσκηση προπαγάνδας για το περιορισμό της διάθεσης αντίστασης ή συνέχισης των συγκρούσεων.
2. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι πολίτες και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας που διεξάγει τις ΨΕΠ με σκοπό την εμπέδωση της πίστης στο δίκαιο και αίσιο τέλος του αγώνα, τη μεγιστοποίηση των προσπαθειών και τη θωράκιση έναντι των εχθρικών ΨΕΠ.
3. Η τρίτη κατηγορία αφορά συμμαχικές ή φίλιες χώρες και ομάδες ανθρώπων. Οι ΨΕΠ αποσκοπούν στη συμπαράσταση και υποστήριξη τους.
Η προπαγάνδα ανάλογα με τη πηγή που τη παρουσιάζει, μπορεί να διακριθεί σε 3 είδη:
Α. Η λευκή προπαγάνδα διεξάγεται από πηγή που γνωστοποιεί τη ταυτότητά της και είναι γνωστή στο στόχο. Η επισημότητα της πηγής και το κύρος του μεταδιδόμενου μηνύματος αποτελούν τα βασικά της πλεονεκτήματα.
Β. Η φαιά προπαγάνδα διεξάγεται από άγνωστη πηγή,οπότε προσεγγίζει ευκολότερα το στόχο ενώ χρησιμοποιεί μεθόδους κυρίως επίκλησης στο συναίσθημα και μέσα που δεν υπόκεινται σε κανόνες δικαίου και ηθικής.
Γ. Η μαύρη προπαγάνδα διεξάγεται από πηγή με ψεύτικη ταυτότητα η οποία παρουσιάζεται από ουδέτερη ως φιλική ενώ στη πραγματικότητα είναι εχθρική. Αποτελεί τη πιο ακραία μορφή προπαγάνδας, εκμεταλλεύεται τυχόν αδυναμίες στο στρατόπεδο του αντιπάλου και χρησιμοποιεί συχνά μέσα όπως διασπορά ψευδών ειδήσεων, φημών, πλαστογραφία κλπ.
Διαβάστε: Gustave Le Bon, "Ψυχολογία των Μαζών", εκδ. Ζήτρος, 1996.
Διαβάστε: Gustave Le Bon, "Ψυχολογία των Μαζών", εκδ. Ζήτρος, 1996.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...