Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απάντηση στη Ρωσία για την κρίση στη Γεωργία αναζητούν οι υπουργοί του ΝΑΤΟ σε συνάντησή τους αύριο Τρίτη



Σε ψυχροπολεμικό κλίμα συνεδριάζουν εκτάκτως την Τρίτη στις Βρυξέλλες, κατόπιν αίτησης των ΗΠΑ, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ με κύριο θέμα συζήτησης την κρίση στη Γεωργία.

Οι υπουργοί αναμένεται να δηλώσουν την υποστήριξή τους στην Γεωργία και να επιβεβαιώσουν ότι η χώρα θα ενταχτεί μελλοντικά στη Συμμαχία. Πηγές από το ΝΑΤΟ αναφέρουν ότι οι υπουργοί θα επικρίνουν ακόμη τη Ρωσία για τις ενέργειες της ενώ θα ζητήσουν να τηρήσει την υπόσχεση για αποχώρηση. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα, υπήρξε μεγάλος αριθμός συναντήσεων και επαφών ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας των χωρών-μελών όπως και διαβουλεύσεις με τον Ρώσο απεσταλμένο στο ΝΑΤΟ.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, η οποία για το σκοπό αυτό φθάνει τη Δευτέρα στην Ευρώπη. Η κα.Ράις ξεκαθάρισε με έμφαση ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει «δυσανάλογη χρήση δύναμης» έναντι της Γεωργίας και να παρ’ όλα αυτά να είναι καλοδεχούμενη στη διεθνή σκηνή. «Δεν πρόκειται να συμβεί αυτό» είπε, προσθέτοντας πως «η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα».


Εκτός από την Κ.Ράις και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα ως προς τις αντιδράσεις έναντι της Μόσχας. «Δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε. Δεν επιθυμούμε μονομερή δράση» ήταν η πιο καθησυχαστική τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας.

Ταυτόχρονα, και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ επανέλαβε την παροτρύνσή του στις κυβερνήσεις των 26 κρατών-μελών για την εξεύρεση λύσης συμβιβαστικού χαρακτήρα στις σχέσεις Γεωργίας και Ρωσίας. Ο κ.Σέφερ, όπως έγινε γνωστό, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες υπουργούς Εξωτερικών για αυτό ακριβώς το ζήτημα.

Εκπρόσωπος της Συμμαχίας υπογράμμιζε ότι δεν υπάρχει σαφής απόφαση για το ποια θα είναι η αντίδραση του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος τόνιζε ότι το ελάχιστο που θα έπρεπε να πράξει η Συμμαχία έναντι της Ρωσίας θα ήταν να διακόψει τις επαφές σε επίπεδο υπουργών. «Δεν θέλουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο παγώματος των σχέσεων», αναφέρει στο Reuters, αλλά «μέχρι να αποσύρει η Ρωσία τα στρατεύματά της, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας όπως συνήθως».

Η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει ότι διακινδυνεύει η συμμετοχή της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς όπως η G8 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αλλά αναλυτές σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποκλείσουν πλήρως τη Ρωσία από διεθνείς οργανισμούς. Σημειώνουν ακόμη ότι ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία εξαρτώνται ενεργειακά από τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι του NATO τονίζουν ότι μεταξύ των μελών της Συμμαχίας δεν υπάρχουν διαφορές και ότι το μήνυμα αλληλεγγύης στην Γεωργία θα είναι κοινό και ισχυρό σχετικά με την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας.

Από την πλευρά του, και ο Ρώσος απεσταλμένος στη Συμμαχία Ντμίτρι Ρογκόζιν μιλάει για την ζημία που υπέστησαν οι διμερείς σχέσεις μετά την κρίση και υπογραμμίζει ότι θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο αν η Γεωργία ενταχτεί στο ΝΑΤΟ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ρώσος αξιωματούχος αναφέρει ότι η χώρα του θα παρακολουθήσει στενά την έκτακτη σύνοδο.

«Αν οι αποφάσεις (των υπουργών) ληφθούν εκ μέρους της Γεωργίας, δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε το ίδια ποιότητα και τον ίδιο ρυθμό σχέσεις με το ΝΑΤΟ», τόνισε ο Ντ.Ρογκόζιν και πρόσθεσε ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παραποίησαν την αλήθεια παρουσιάζοντας την Ρωσία σαν τον επιτιθέμενο.

Η αντιπυραυλική ασπίδα -ένα άλλο σημείο τριβής ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία- επίσης θα βρεθεί στην ατζέντα των συνομιλιών των υπουργών. Η Πολωνία υπογράφει την Τετάρτη την τελική συμφωνία για την εγκατάσταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας και στο έδαφός της. Οι αμερικανοπολωνικές συνομιλίες που κινούνταν με βραδύτητα για 18 μήνες βρέθηκαν ξανά στο προσκήνιο αμέσως μετά την κρίση στον Καύκασο.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία αρνήθηκε κατά την τελευταία σύνοδό της στο Βελιγράδι τον Απρίλιο να παραχωρήσει το καθεστώς της υπό ένταξη χώρας στην Γεωργία, όπως και στην Ουκρανία, αλλά είχε επισημαίνει ότι η συμμετοχή των δύο χωρών στο μέλλων δεν αποκλείεται.

Στη σύνοδο, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Επίσης, στο περιθώριο της συνόδου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της τρόικας του ΟΑΣΕ με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Φινλανδίας, της Ισπανίας και του γγ του Οργανισμού. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα αναλάβει την προεδρία του ΟΑΣΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2009, διαδεχόμενη τη Φινλανδία.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]