Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επίδειξη ισχύος από την Τουρκία


Επιθυμεί ηγετικό ρόλο!


Ρόλο ισχυρής περιφερειακής δύναμης διεκδικεί η Τουρκία στη νοτιοανατολική Ευρώπη και η σύρραξη στον Καύκασο έγινε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να το αποδείξει. Το «όχημα» μέσω του οποίου η Τουρκία επιχειρεί να κατοχυρώσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή ονομάζεται «Πλατφόρμα για τη Σταθερότητα και τη Συνεργασία στον Καύκασο», που με απλά λόγια θα είναι μια χαλαρή οικονομική ένωση, με μέλη την Τουρκία, την Αρμενία, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία.
Το σχέδιο για την καυκασιανή ένωση παρουσίασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους προέδρους της Ρωσίας και Γεωργίας σε ταξίδια-αστραπή που πραγματοποίησε στη Μόσχα και στην Τιφλίδα την περασμένη Τετάρτη. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα παρουσιαστούν εντός των προσεχών ημερών, δείγμα της σπουδής της Τουρκίας να οδηγήσει τις εξελίξεις την επόμενη ημέρα του πολέμου.
Η σύγκρουση ανάμεσα στη Γεωργία και τη Ρωσία έδειξε την ανάγκη να ληφθούν «μέτρα για την επίλυση των μακροχρόνιων προβλημάτων της περιοχής ώστε να μην υπάρξει στο μέλλον αστάθεια», τόνισε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος απηύθυνε και μήνυμα συμφιλίωσης προς τη γειτονική Αρμενία.
Παράλληλα, με συνέντευξή του στη «Guardian», ο κ. Γκιουλ έστειλε σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ ότι πρέπει να υπολογίζουν τη χώρα του, κάνοντας λόγο για την ανάδυση ενός νέου πολυπολικού κόσμου. «Δεν νομίζω ότι μπορείς να ελέγχεις τον κόσμο από ένα κέντρο», δήλωσε με νόημα ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Βασίλειο της φρίκης η πολύπαθη Οσετία

Εικόνα απόλυτης καταστροφής παρουσιάζει η Οσετία. Με εξαίρεση ένα μικρό τμήμα της στο Βορρά, που βρίσκεται δίπλα στη Ρωσία, ουσιαστικά δεν υπάρχει χωριό και πόλη που είτε δεν ισοπεδώθηκε είτε δεν έχει υποστεί δραματικά σοβαρές ζημιές.
Οι σποραδικές συγκρούσεις γύρω από την πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, Τσχινβάλι, ανάμεσα σε ρωσικές δυνάμεις και ομάδες Γεωργιανών που έχουν παραμείνει στο έδαφος της Νότιας Οσετίας συνεχίζονται. Τις νύχτες ακούγονται ακόμα και στην πρωτεύουσα ριπές πολυβόλων, καθώς και κανονιοβολισμοί.
Οι περισσότεροι από τους Γεωργιανούς που παραμένουν στη Νότια Οσετία και πολεμούν ήταν κάτοικοι των χωριών στα οποία ζούσε στην απόλυτη πλειοψηφία γεωργιανός πληθυσμός. Τα χωριά αυτά έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές και έχουν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους.

To σοκ των βομβαρδισμών

Η εικόνα της καταστροφής είναι έντονη στο Τσχινβάλι, όπου δεν υπάρχει οικοδομικό τετράγωνο που να μην έχουν πληγεί σπίτια και πολυκατοικίες, κυρίως από τα πυρά του γεωργιανού πυροβολικού, ενώ οι κάτοικοι ακόμα δεν έχουν συνέλθει από το σοκ των πολύωρων βομβαρδισμών και τις εν ψυχρώ εκτελέσεις, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν.
Τις εικόνες της βαρβαρότητας και της καταστροφής συμπληρώνουν τα ανθρώπινα δράματα. Εκατοντάδες σπίτια απέκτησαν μετά τον πόλεμο το δικό τους «νεκροταφείο». Δεν είναι λίγες οι οικογένειες στο Τσχινβάλι που μετέτρεψαν τον κήπο του σπιτιού τους σε κοιμητήριο. Αλλος έθαψε εκεί αδέλφια, γονείς και συγγενείς, επειδή λόγω των σφοδρών μαχών που έγιναν μετά τη ρωσική αντεπίθεση δεν μπορούσαν να μεταφέρουν τους νεκρούς στο υπερπλήρες νεκροταφείο της πόλης.
Οι κάτοικοι μιλούν για αγριότητες των Γεωργιανών στρατιωτικών και για εν ψυχρώ εκτελέσεις παιδιών, γυναικών και γερόντων. Αντίστοιχες και χειρότερες εικόνες παρατηρούνται στα χωριά μετά το Τσχινβάλι έως τα σύνορα με τη Γεωργία.Καλύτερη είναι η κατάσταση μέσα στη Γεωργία από τα σύνορα της Νότιας Οσετίας μέχρι την πόλη Γκόρι, στην οποία βρίσκονται ακόμα ρωσικά στρατεύματα. Νότια του Τσχινβάλι, στα σύνορα με τη Γεωργία, τα πιο πολλά χωριά εντός της Νότιας Οσετίας είναι κατεστραμμένα. Είναι τα πρώτα που άρχισαν να πλήττουν οι Γεωργιανοί κυρίως, από την πόλη Γκόρι, 4 ημέρες προτού ξεκινήσουν την εισβολή στη Νότια Οσετία.
Οι Οσετοί, όπως ο Αλάν Γκελμπάκιεφ, επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικών Αναλύσεων της Νότιας Οσετίας, λένε ότι οι Γεωργιανοί εκτελούσαν στα χωριά αυτά όσους αντιστάθηκαν, ενώ πήραν ως ομήρους εκατοντάδες γυναικόπαιδα. Αυτούς σκοπεύουν τώρα να ανταλλάξουν οι Οσετοί με 126 Γεωργιανούς πολίτες που κρατούνται στο Τσχινβάλι. Οι τελευταίοι ως επί το πλείστον εργάζονταν στη Νότια Οσετία και έτυχε να βρεθούν στη δίνη του πολέμου. Να σημειωθεί ότι στα χέρια των ρωσικών και οσετικών στρατευμάτων βρίσκονται αιχμάλωτοι έξι Γεωργιανοί στρατιώτες. Κοινή εκτίμηση είναι ότι ο πραγματικός αριθμός των αιχμαλώτων είναι πολύ μεγαλύτερος.
Στο μεταξύ οι Ρώσοι κάνουν επίδειξη των τροπαίων που πήραν από το πεδίο της μάχης. Χθες έδειξαν στους δημοσιογράφους μια μεγάλη περιοχή, που λειτουργούσε παλαιότερα ως εργοστάσιο αυτοκινήτων, γεμάτη με γεωργιανά οπλικά συστήματα.
Στην ίδια περιοχή δεν ήταν λίγα και τα κατεστραμμένα κατά τη διάρκεια των μαχών ρωσικά στρατιωτικά μέσα. Τουλάχιστον 150 βαρέα όπλα, εκ των οποίων 56 άρματα μάχης, είναι τα τρόπαια του πολέμου που πήραν οι Ρώσοι. Τα περισσότερα από αυτά τα εγκατέλειψαν οι Γεωργιανοί όταν άρχισε η ρωσική μαζική αντεπίθεση.
Ανάμεσα στα «τρόπαια του πολέμου» συγκαταλέγονται και πολλά αμερικανικά όπλα, ως επί το πλείστον φορητός οπλισμός (αυτόματα). Τα βαρέα όπλα, όπως και τα άρματα μάχης, προέρχονται κυρίως από την Ουκρανία.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]