Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Νίμιτς δεν θα έρθει στην Αθήνα!

Αποφυγή βεβιασμένων κινήσεων ή

απουσία πολιτικής λόγω Ολυμπιακών;

Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς δεν αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα μετά τις συνομιλίες του στα Σκόπια στη διάρκεια της εβδομάδας, επειδή -σύμφωνα με πληροφορίες- η ελληνική πλευρά θέλει να αποτρέψει βεβιασμένες εξελίξεις. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Αθήνα προσπαθεί να ξεφύγει από τη διαφαινόμενη σπουδή της Ουάσιγκτον να κλείσει όπως όπως το θέμα της ονομασίας προκειμένου να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ πριν από τη λήξη της θητείας Μπους στο τέλος του χρόνου. Και με βάση αυτό το σκεπτικό έχει διαμηνυθεί στον κ. Νίμιτς ότι δεν υπάρχει λόγος να έρθει στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση αφού η εθνική θέση έχει μεταφερθεί αρμοδίως από το διαπραγματευτή κ. Αδ. Βασιλάκη.
Ο κ. Μάθιου Νίμιτς θα έχει συνομιλίες με τη (διχασμένη) πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ και αναμένεται να μεταφέρει το μήνυμα «Μακεδονία με κάποιο συνθετικό για να τελειώνουμε». Κυρίαρχη εκτίμηση στην ελληνική διπλωματία είναι ότι η ένταση την οποία πυροδότησε η καμπάνια του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι για την ανάδειξη του «μακεδονισμού» δεν επιτρέπει την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.
Αντίθετα, στα Ηνωμένα Εθνη και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπάρχει η πεποίθηση, όπως όλα δείχνουν, ότι αν συμφωνηθεί ένα όνομα για διεθνή χρήση, το ζήτημα του αλυτρωτισμού θα ξεπεραστεί αργά ή γρήγορα και πάντως θα ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με αποτέλεσμα να εξατμιστεί το διεθνές ενδιαφέρον για το ζήτημα.
Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας προβλέπουν ότι ο αμερικανικός παράγοντας θα επιδιώξει λύση στο Σκοπιανό με συνοπτικές διαδικασίες για τον πρόσθετο λόγο ότι η κρίση στον Καύκασο ενισχύει την αμερικανική επιθυμία να αναδείξει τη δύναμη του ΝΑΤΟ ως θεματοφύλακα της διεθνούς σταθερότητας.
Και με βάση αυτό το σκεπτικό θα ενισχυθεί η φιλοδοξία της αμερικανικής διπλωματίας να γίνουν τα Σκόπια μέλος της Συμμαχίας και, συνεπώς, να υπερπηδήσουν το πρόβλημα του ονόματος. Αντίθετα, αρμόδιοι διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η έξαρση του εθνικισμού στα Σκόπια δεν πρόκειται να γιατρευτεί ακόμη και αν γίνει αποδεκτό ένα σύνθετο όνομα χωρίς να καταργηθεί η συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη (ρ/σ ΝΕΤ) κατηγόρησε τον πρωθυπουργό των Σκοπίων για «εθνικιστική υστερία» και επανέλαβε ότι η συζήτηση επί της ουσίας είναι το όνομα και το εύρος εφαρμογής του και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή διεύρυνση της ατζέντας (με ανύπαρκτα θέματα όπως η «μειονότητα»).
Σε κάθε περίπτωση, εάν ο κ. Μάθιου Νίμιτς, μετά τις συνομιλίες του στα Σκόπια, κρίνει ότι υπάρχει λόγος να έρθει στην Ελλάδα, αναμένεται να έχει συνάντηση με το διαπραγματευτή κ. Αδ. Βασιλάκη στη Θεσσαλονίκη.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]