Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσία: Η απόφαση αναγνώρισης είναι αμετάκλητη

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως η απόφασή του να αναγνωρίσει τις αυτόνομες γεωργιανές περιοχές είναι «αμετάκλητη» παρά την κατακραυγή στη Δύση, αναφέρθηκε στην πιθανότητα ρωσικών κυρώσεων εναντίον άλλων χωρών και απέρριψε έναν κόσμο στον οποίο θα κυριαρχούν οι ΗΠΑ.

«Πήραμε την απόφασή μας» να αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας και «η απόφαση αυτή είναι αμετάκλητη», υπογράμμισε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους σε μία συνέντευξη σε τρία ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Από νομική άποψη, νέα κράτη εμφανίζονται, η διαδικασία της αναγνώρισής τους μπορεί να διαρκέσει πολύ, αλλά η θέση μας δεν πρόκειται να αλλάξει σε συνάρτηση με αυτό», συνέχισε.

Στις «διεθνείς» συμφωνίες τις οποίες η Ρωσία προτίθεται να υπογράψει με τις δύο δημοκρατίες, «θα καθοριστούν όλες οι δεσμεύσεις μας για την παροχή βοήθειας: οικονομικής, κοινωνικής, ανθρωπιστικής και στρατιωτικής», διευκρίνισε και πρόσθεσε πως σκοπός της Ρωσίας είναι να «διασφαλίσει την ειρήνη και μία γαλήνια ζωή» στους Αμπχάζιους και Νοτιο-οσετούς κατοίκους.

Στην ίδια συνέντευξη, που δόθηκε την παραμονή μίας έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα συζητήσει στις Βρυξέλλες μέτρα κατά της Μόσχας, ο Μεντβέντεφ άφησε να εννοηθεί πως δεν φοβάται από τις απειλές για κυρώσεις, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε σε κάθε περίπτωση να ανταποδώσει.

«Δεν είμαστε οπαδοί των κυρώσεων. Δεν λαμβάνονται παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις», είπε.

Η προσφυγή στις κυρώσεις απαιτεί την έγκριση ειδικών νόμων, σημείωσε, προτού προσθέσει: «Αν χρειαστεί, μπορούμε να εγκρίνουμε τέτοιους νόμους». Εκτίμησε ωστόσο πως αυτή η επιλογή θα ήταν «αντιπαραγωγική».

Ο Μεντβέντεφ απέρριψε εξάλλου «ένα παγκόσμιο σύστημα στο οποίο όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από μία χώρα, ακόμη και εάν είναι τόσο σημαντική όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες».

«Ένας τέτοιος κόσμος είναι ασταθής και ευεπίφορος απειλών για συγκρούσεις», διακήρυξε.

«Ο κόσμος θα πρέπει να είναι πολυπολικός, ένας κόσμος μονοπολικός είναι απαράδεκτος», κατέληξε.

Λαβρόφ: «Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις του σχεδίου Σαρκοζί»

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ ζητεί σε συνέντευξή του στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Χάντελσμπλατ, να υπάρξει μία ταχεία επίλυση της κρίσης με τη Γεωργία, μία ημέρα πριν την έκτακτη σύνοδο της ΕΕ για τα γεγονότα στον Καύκασο.

«Η παρούσα κρίση θα πρέπει να ξεπερασθεί τάχιστα. Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειες της γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ και θα τηρήσουμε όλες τις προβλεπόμενες δεσμεύσεις από το σχέδιο Μεντβέντεφ-Σαρκοζί στη μορφή που τις συμφωνήσαμε», τονίζει ο Λαβρόφ στην γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Η Ρωσία δεν έχει κανένα συμφέρον να υπάρξουν νέες διαιρέσεις στην Ευρώπη, 20 χρόνια μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος, τονίζει ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

«Εν τούτοις, θα πρέπει να γίνει σαφές πως μία διευρυμένη συνεργασία στον οικονομικό τομέα και στην πολιτική της ασφάλειας δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνον με διάλογο μεταξύ ίσων, και πως μία τέτοια συνεργασία θα πρέπει να λαμβάνει υπ' όψη και τα δικά μας συμφέροντα», τόνισε ο ίδιος.

«Διαφοροποιήσεις» στις ρωσικές εξαγωγές «βλέπει» ο Πούτιν

H Ρωσία δεν έχει την πρόθεση να περιορίσει τις εξαγωγές της πετρελαίου και αερίου προς την Ευρώπη, αλλά θα τις «διαφοροποιήσει», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Δεν έχουμε την πρόθεση να περιορίσουμε τις εξαγωγές είτε έτσι είτε αλλιώς. Πρόκειται να σεβαστούμε αυστηρά τις εμπορικές μας υποχρεώσεις, αλλά θα διευρύνουμε και θα διαφοροποιήσουμε τις δυνατότητες εξαγωγών μας εάν χρειαστεί με βάση την παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο κ. Πούτιν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossia, την παραμονή της έκτακτης συνόδου της ΕΕ που θα επικεντρωθεί στην κρίση στη Γεωργία.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία προμηθεύει την Ευρώπη με το ένα τέταρτο του φυσικού αερίου που χρειάζεται η γηραιά Ηπειρος καθώς και ένα μεγάλο μέρος του πετρελαίου της.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]