Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αλλάζει στάση η Μπακογιάννη στη Ρωσία;

Ντ. Μπακογιάννη:

Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης

στις σχέσεις με τη Ρωσία


Η επέτειος των 180 χρόνων διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία επιβεβαιώνει το στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων των δύο χωρών και την κοινή δέσμευση ενίσχυσης και διαρκούς διεύρυνσης της συνεργασίας τους, επισημαίνει σε άρθρο της στο ρωσόφωνο περιοδικό της Μόσχας «Ελλάδα», η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

«Η βαθιά ιστορική φιλία μετεξελίσσεται σε συνεργασία προς όφελος των δύο λαών», αναφέρει η κα Μπακογιάννη στο άρθρο της, που γράφτηκε πριν την πρόσφατη κρίση στον Καύκασο και υπογραμμίζει την ιδιαίτερη δυναμική της ενεργειακής «ατμομηχανής» των διμερών σχέσεων: «Η ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και έχει προσλάβει ιδιαίτερη δυναμική, που καταδεικνύεται και από τα νέα σχέδια που προωθούμε. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του πρωθυπουργού,υπεγράφη η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream. Τόσο το έργο αυτό, όσο και το ιδιαίτερης σημασίας έργο της κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, συμβάλλουν στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης, εντάσσονται στη ευρύτερη πολιτική μας για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και καθιστούν την Ελλάδα σημαντική δίοδο ενεργειακών πόρων, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τον γεωστρατηγικό της ρόλο».

Η κα Μπακογιάννη τονίζει ότι παρά τη δυναμική τους ανάπτυξη, οι διμερείς συναλλαγές, οι αμοιβαίες επενδύσεις, αλλά και τα τουριστικά ρεύματα μεταξύ των χωρών μας παρουσιάζουν ακόμα μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, καθώς, στην ευρύτερη διμερή οικονομική συνεργασία, συμβάλλουν η ραγδαία ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας, αλλά και ο δυναμισμός της ελληνικής οικονομίας και η προνομιακή γεωγραφική θέση της χώρας μας ως εφαλτηρίου για οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Εξαιρετική ευκαιρία για την προβολή των χωρών μας, αλλά και για την εμβάθυνση της γνωριμίας των λαών μας, όπως επισημαίνει η κα Μπακογιάννη, είναι η ανακήρυξη του έτους 2013, «έτους προετοιμασίας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, ως «έτους Ρωσίας στην Ελλάδα» και ως «έτους Ελλάδος στην Ρωσία"», όπως ανακοίνωσαν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους τον Απρίλιο στη Μόσχα ο τότε πρόεδρος και νυν πρωθυπουργός της Ρωσίας Β. Πούτιν και ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής.

Στο άρθρο της στο περιοδικό «Ελλάδα», που εκδίδεται, μεταξύ άλλων, και με τη στήριξη του ΑΠΕ - ΜΠΕ, η Υπουργός διατυπώνει τη βαθιά εκτίμησή της για «τη συνεπή στάση της Ρωσίας όσον αφορά σε σημαντικά ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η εξεύρεση μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο ζήτημα της Κύπρου».

Υπογραμμίζει, τέλος, τη σημασία της ενίσχυσης και της διεύρυνσης της συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, καθώς «κινητήριος δύναμη της πολιτικής μας αυτής είναι το όραμά μας για την οριστική εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρώπη, αλλά και για την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού χώρου δημοκρατίας και ευημερίας, ο οποίος είναι αυτονόητο ότι πρέπει να περιλαμβάνει και τη Ρωσία».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]