Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βασανιστήρια και «φιλικές ανακρίσεις» από τη CIA για τους υπόπτους για τρομοκρατία




Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για τον τρόπο διεξαγωγής από τη CIA των ανακρίσεων των υπόπτων για σχέσεις με την Αλ Κάιντα περιέχει δημοσίευμα των New York Times την Κυριακή.

Στο άρθρο, που υπογράφει ο Σκοτ Σέιν, καταγράφει τη δραστηριότητα του Ντόις Μαρτίνεζ, αναλυτή της μυστικής υπηρεσίας ο οποίος, απορρίπτοντας τις μεθόδους βασανισμού που ακολουθούσαν άλλοι πράκτορες, απέσπασε σημαντικές πληροφορίες από τον Χαλίντ Σαΐχ Μοχάμεντ και άλλα τρία από τα θεωρούμενα ως ανώτατα στελέχη της Αλ Κάιντα.

Οι New York Times σημειώνουν ότι παρά τις εκκλήσεις της CIA αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν το όνομα του ανακριτή αφού δεν είχε εργαστεί ποτέ σαν μυστικός πράκτορας. Ο Μαρτίνεζ, σήμερα 42 ετών, εργάζονταν στο τμήμα καταπολέμησης των ναρκωτικών της CIA.

Ο Χαλίντ Σαΐχ Μοχάμεντ συνελήφθη στο Ραουαλπίντι του Πακιστάν την 1η Μαρτίου του 2003. Γρήγορα μεταφέρθηκε στην μυστική φυλακή της CIA στη Πολωνία, έξω από την Βαρσοβία και άρχισε η ανάκρισή του από τον Μαρτίνεζ ο οποίος είχε ήδη αποσπάσει πληροφορίες από άλλους υπόπτους. Είχε προηγηθεί ο επανειλημμένος βασανισμός του Μοχάμεντ με εικονικό πνιγμό και άλλες σκληρές μεθόδους.

Πάντως ο ανακριτής και ο ύποπτος ανέπτυξαν σταδιακά μία στενή σχέση που εξέπληξε τους αξιωματούχους της CIA και συζητούσαν ακόμη και για την θρησκεία ή την οικογένεια. Θεωρείται ότι έδωσε ένα μεγάλο όγκο πληροφοριών για την δομή, τη λειτουργία της Αλ Κάιντα και τα σχέδια της. Πολλές πληροφορίες φαίνεται ότι ήταν παραπλανητικές ή ψευδείς.

Ο Μοχάμεντ ισχυρίστηκε ακόμη ότι ήταν ο άνθρωπος που αποκεφάλισε το 2002 τον όμηρο δημοσιογράφο της Wall Street Journal Ρίτσαρντ Περλ αλλά αυτό θεωρείται ανακριβές από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Σήμερα ο Μοχάμεντ κρατείται στο Γκουαντάνμο και η δίκη του σε στρατιωτικό δικαστήριο θα αρχίσει μέσα στους επόμενους μήνες.

Απόρρητο πρόγραμμα φυλακίσεων

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι η CIA, που είχε ελάχιστη σχετική εμπειρία στο παρελθόν, προετοίμασε πολύ βιαστικά το 2002 το πρόγραμμα κράτησης. Η έλλειψη εμπειρίας ήταν και ένας από τους λόγους που οι υπεύθυνοι χρησιμοποίησαν βίαιες και βασανιστικές μεθόδους ανάκρισης, ανάμεσά τους και ο εικονικός πνιγμός (waterboarding), όχι όμως χωρίς αντιρρήσεις από άλλες υπηρεσίες.

Η CIA οργάνωσε ακόμα κέντρα κράτησης υπόπτων σε τρίτες, συνεργάσιμες χώρες. Δύο από τα βασικότερα λειτουργούν στη Ταϊλάνδη –την ύπαρξη του οποίου αγνοούσε αρχικά ο πρωθυπουργός της χώρας– και την Πολωνία, «την 51η πολιτεία των ΗΠΑ» όπως την αποκάλεσε αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών.

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα σημειώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά να δώσει στη δημοσιότητα χιλιάδες σελίδες υλικού που αφορούν τις μεθόδους που χρησιμοποιοπούν τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών για να αποσπάσουν πληροφορίες από υπόπτους για τρομοκρατικές δραστηριότητες. Οι μέθοδοι θεωρείται ότι είναι βασανιστήρια, απαγορευμένα από διεθνείς συμβάσεις.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]