Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς



Την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» προτείνει, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο ειδικός μεσολαβητής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς σε έγγραφο εργασίας το οποίο υπέβαλε στους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν η πρόταση αυτή προβλέπει μία και μοναδική ονομασία, όπως αποδέχεται η Αθήνα, ή αν κινείται στο πλαίσιο της γνωστής θέσης της διπλής ονομασίας, δηλαδή η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» να ισχύει μόνο για τις διμερείς σχέσεις.

Σχολιάζοντας τις παραπάνω πληροφορίες, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία διαπραγματεύσεων μόνον υπό την προϋπόθεση ότι το «Βόρεια Μακεδονία» θα είναι η μία και μοναδική ονομασία της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα, πάλι, με το Βήμα της Κυριακής, η Ουάσινγκτον, διά της υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις αναμένεται να ζητήσει από την Ελληνίδα ομόλογό της Ντόρα Μπακογιάννη έναν τελευταίο και ουσιαστικό γύρο διαπραγματεύσεων, ώστε να λυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και να ολοκληρωθεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Αυτό το μήνυμα θα μεταφέρει η Κ.Ράις στην Ντ.Μπακογιάννη κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, την Τρίτη, η οποία γίνεται κατόπιν αιτήματος της «σιδηράς κυρίας» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η κ. Ράις εκτιμάται πως θα αναφέρει στην κ. Μπακογιάννη πως υπάρχει ήδη νέα κυβέρνηση στα Σκόπια και οι δύο χώρες πρέπει να εμπλακούν ξανά ενεργά στη διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς.

Όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, από την έκβαση των συνομιλιών αυτών θα κριθεί αν θα μεταβεί στα τέλη Ιουνίου σε Σκόπια και Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς.

Αμερικανικές διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως κατά την Ουάσινγκτον πρέπει τώρα να βρεθεί λύση, καθώς «αν περάσει το καλοκαίρι, τότε η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση θα χάσει οποιαδήποτε δυνατότητα παρέμβασης. Θα απαιτηθούν μετά πολλοί μήνες για να επανέλθει ο διπλωματικός μηχανισμός των ΗΠΑ σε πλήρη λειτουργία».

Πάντως, αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο μιας λύσης έως τις 9 Ιουλίου, ώστε να προλάβουν η ΠΓΔΜ να υπογράψει μαζί με την Αλβανία και την Κροατία το πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, έχει εκ των πραγμάτων εκπέσει.

ΑΠΟ ΤΟ ΙΝ-GR
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]