Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αδιάλλακτα εμετικός ο Γκρούεφσκι: "Νομίζω ότι κάποια μέρα, ίσως μετά από 30 ή 40 χρόνια, ο ελληνικός λαός θα ντρέπεται γι' αυτά"


Ζητάει δημοψήφισμα για να έχει

"όπλα" στις διαπραγματεύσεις
«Κλασική περίπτωση εκβιασμού»
χαρακτήρισε το νέο γύρο
διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη


Σε καμία μετατόπιση από την πάγια θέση του για την εκκρεμότητα της ονομασίας δεν προτίθεται να προβεί ο απερχόμενος και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μελλοντικός πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως αναφέρει σε μακροσκελή συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΜΙΑ», η οποία στο σύνολό της αφορά το ζήτημα του ονόματος.
«Δεν υπάρχει καμία - ούτε στο ελάχιστο - αλλαγή στη θέση που συνδέεται με το πρόβλημα με την Ελλάδα γύρω από το όνομά μας. Δεν ανήκω στους πολιτικούς εκείνους που άλλα λένε προεκλογικά και άλλα μετά τις εκλογές» σημειώνει ο κύριος Γκρούεφσκι. Εμμένει στην θέση του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για οποιαδήποτε λύση δρομολογηθεί στην εκκρεμότητα της ονομασίας.
«Οι Έλληνες δήλωσαν ότι δεν θα υπογράψουν καμία συμφωνία για επίλυση της ονομασίας, η οποία αργότερα θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη ''Μακεδονία''. Ούτε και εμείς θα υπογράψουμε συμφωνία για την επίλυση του προβλήματος με την Ελλάδα γύρω από το όνομα, πριν αυτή τεθεί σε δημοψήφισμα», αναφέρει.
Ακόμη, κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Ο διαμεσολαβητής Νίμιτς, όπως και οι ΗΠΑ, καταβάλλουν πολλές προσπάθειες να επιλυθεί αυτό το ζήτημα. Ωστόσο, είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν προτίθεται να κλείσει αυτό το ζήτημα στο εγγύς μέλλον. Πρωτίστως εξαιτίας των εσωτερικών πολιτικών ζητημάτων και προβλημάτων και εξαιτίας της πεποίθησής του ότι ο χρόνος εργάζεται για εκείνον, αυτός ανέπτυξε στρατηγική για την αναβολή της επίλυσης και νομίζω ότι δύσκολα θα παραιτηθεί από αυτή την στρατηγική, έως ότου πεισθεί ότι αυτή η στρατηγική δεν λύνει αυτό το ζήτημα».
Και συνεχίζει: «Για την επίλυση ενός τέτοιου προβλήματος είναι απαραίτητο να υπάρξει βούληση και από τις δύο πλευρές. Στην άλλη πλευρά υπάρχει οξεία ρητορική, απαξιωτικές κινήσεις και μέθη από τον «θρίαμβο» στο Βουκουρέστι. Κοιτάξτε σε τί επίπεδο έπεσαν: Να κακομεταχειρίζονται απλούς πολίτες της χώρας μας για να επιδείξουν ισχύ. Στις συνοριακές διόδους ζήτησαν από πολίτες μας να σκουπίσουν το δρόμο, δεν επιτρέπουν υπεπτήση του εναέριου χώρου στα αεροσκάφη της MAT» υποστηρίζει ο κύριος Γκρούεφσκι.
Σε ερώτηση με το «πως συμπεριφέρεται η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις για το θέμα του ονόματος», απαντά: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω, αυτό που έχουμε τώρα δεν είναι διαπραγματεύσεις. Ιδιαίτερα στις τελευταίες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη. Αυτές αποτελούν προσπάθεια μονομερούς υπαγόρευσης, συνοδευόμενης με προσβολές και απειλές. Κλασική περίπτωση εκβιασμού. Δεν διεξάγεται μάχη με επιχειρήματα, αλλά επίδειξη ισχύος. Δεν χρησιμοποιείται η ισχύς των επιχειρημάτων, αλλά το επιχείρημα της ισχύος. Ο Έλληνας διαπραγματευτής, εντελώς υπεροπτικά διατυπώνει αυτό που είναι εφικτό και αυτό που δεν είναι και εδώ τελειώνει η διαπραγμάτευση. Συνεχώς αναζητά τρόπο για αναβολή της εξεύρεσης λύσης. Παραδείγματος χάριν, λέγεται ότι μετά δυσκολίας συμφώνησαν να δεχθούν τον Νίμιτς στην Αθήνα, προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες».
Και ο κύριος Γκρούεφσκι υποστηρίζει: «Νομίζω ότι κάποια μέρα, ίσως μετά από 30 ή 40 χρόνια, ο ελληνικός λαός θα ντρέπεται γι' αυτά που κάνουν οι πολιτικοί τους απέναντι στη ''Μακεδονία''. Αυτή η γενιά πολιτικών του νότιου γείτονά μας, προκειμένου να συγκαλύψει την αδυναμία της για τη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς και τα πολλά σκάνδαλα, καλλιέργησαν τέτοια υστερία στο λαό αυτής της χώρας, όσον αφορά στο ζήτημα αυτό, που τώρα πλέον και οι ίδιοι δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση. Αυτό είναι λυπηρό. Ναι, σίγουρα μια ημέρα θα ντρέπονται γι' αυτό».
Σχετικά με τι αναμένει από την επικείμενη νέα επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς στην περιοχή, ο κύριος Γκρούεφσκι αναφέρει: «Κάθε επίσκεψη του Νίμιτς την αντιμετωπίζω ως ευκαιρία για πρόοδο και με σοβαρότητα αναλύουμε όλες τις προτάσεις και απόψεις του. Ανεξάρτητα των αναλύσεων που καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί γρήγορη και δίκαιη λύση -κάτι που συνεχώς επαναλαμβάνουν ότι θέλουν - η συμπεριφορά μας θα είναι άκρως επαγγελματική και με όλες τις δυνάμεις μας θα προσπαθούμε να επιλυθεί αυτό το δύσκολο ζήτημα. Θα είμαι ευτυχής εάν αλλάξουν τα πράγματα».
Αναφέρει εξάλλου ότι είναι λανθασμένη η άποψη που προβάλουν ορισμένοι πολιτικοί και αναλυτές στα Σκόπια, ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ δεν έχουν συνείδηση του γεγονότος ότι αυτό το πρόβλημα θα ξεπεραστεί με συμβιβασμό.
«Ποιός θα είναι αυτός ο συμβιβασμός, αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Πόσο αυτό θα μας κοστίσει, εάν θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική μας ταυτότητα και άλλες πολλές λεπτομέρειες, είναι ερωτήματα για τα οποία είμαι σίγουρος ότι οι ''Μακεδόνες'' πολίτες είναι πολύ πιο καλύτεροι ειδικοί από εκείνους που εκδιώχθηκαν από την εσωτερική πολιτική ή από εκείνους τους πολιτικούς που περιθωριοποιήθηκαν εντελώς, ή πάλι από κάποιους από αυτούς που δεν κατάφεραν ούτε μία φορά να λάβουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, ώστε να βρεθούν σε ηγετική κρατική θέση, και οι οποίοι περιμένουν να βρεθούν σε κάποιο μισθολόγιο», συμπληρώνει.
Εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη θέσή της και σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, δεν πρόκειται να συναινέσει στην προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της ΠΓΔΜ. «Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής, ακόμη οραματίζονται το βαλκανικό τους όραμα του νικητή της Αμερικής και της Ευρώπης και της υπερίσχυσης έναντι της ''Μακεδονίας'' και νομίζω ότι θα κάνουν παν το δυνατό να παραμείνουν σε αυτό το πολιτικό ειδύλλιο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη. Πεπεισμένοι ότι ο χρόνος εργάζεται για εκείνους και ότι με την πάροδο του χρόνου θα γονυπετήσουμε και θα αποδεχθούμε αδύνατα πράγματα, αυτοί προτίθενται να θέτουν για μας εμπόδια και κωλύματα παντού. Ούτε καν φαντάζονται πόσο λάθος έχουν. Δεν πήραν το μάθημά τους από τη δεκαετία του '90, όταν άσκησαν έναντί μας εμπάργκο για αρκετό καιρό, δίχως να έχουν κάποια επιτυχία στις πιέσεις για την επίλυση του ζητήματος, αλλά, αντίθετα, αύξησαν το χάσμα των διαφορών», αναφέρει ακόμη.
Σχετικά με το ποιο αλβανικό κόμμα θα προτιμήσει για εταίρο του στην κυβέρνηση, ο κύριος Γκρούεφσκι λέει ότι θα προτιμήσει όποιο αλβανικό κόμμα συμφωνεί με το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του VMRO-DPMNE και με βάση τις τοποθετήσεις που θα διατυπώσει σε ορισμένα «ευαίσθητα» θέματα, μεταξύ αυτών και της ονομασίας.
«Ακούω πως κάποιοι αντίπαλοί μου ευελπιστούν ότι ο Αλβανός εταίρος θα ασκήσει πιέσεις για αλλαγή της θέσης, όσον αφορά σ' αυτό το ζήτημα. Ο Αλβανός εταίρος στην κυβέρνηση σίγουρα δεν θα θέλει να ληφθεί απόφαση, με την οποία, η πλειοψηφία των πολιτών της ''Μακεδονίας'' - ακόμη και εάν το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι ''Μακεδόνες'' - θα έχει πρόβλημα, έντονη αντίδραση και ενόχληση. Όπως και εγώ δεν θα ήθελα να λάβω απόφαση για κάποιο πολύ σημαντικό ζήτημα για το οποίο η πλειοψηφία των Αλβανών στη'' Μακεδονία'' θα αισθάνονταν έντονα ενοχλημένοι.
Επιπροσθέτως, λαμβάνοντας υπόψη το συσχετισμό δυνάμεων στο κοινοβούλιο, δεν ισχύουν οι θέσεις ότι ο Αλβανός εταίρος θα μεταβάλει τα πράγματα, όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμίσω ότι δεν θα μου είναι αδιάφορο εάν οι εταίροι στην κυβέρνηση έχουν διαμετρικά αντίθετη θέση γι' αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα» υποστηρίζει ο Ν. Γκρούεφσκι.
Τέλος, σε ερώτηση αν το καλοκαίρι θα πάει διακοπές στην Ελλάδα», ο κύριος Γκρούεφσκι απαντά μονολεκτικά: «Όχι».

Ποιός μιλάει!!! Το θράσος δεν έχει όρια τελικά!!!

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]