Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η παγίδα του διαλόγου έχει στηθεί

 

 
Η Ελλάδα ξεκινάει διερευνητικές επαφές, χωρίς ατζέντα, με την Τουρκία
Σοβαρός κίνδυνος να οδηγηθούμε σε εθνικές υποχωρήσεις ή σε κλιμάκωση της έντασης

Η απόφαση της ελληνικής πλευράς να ανταποκριθεί άμεσα στην τουρκική πρόσκληση για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών, διαψεύδοντας στην πράξη τα ελληνικά προαπαιτούμενα περί συνέχειας και συνέπειας μιας τουρκικής μη προκλητικότητας, προκαλεί ήδη ποικίλες αντιδράσεις.

Η τουρκική πλευρά, θεωρώντας προφανώς δικαίωση της συμπεριφοράς της την προετοιμασία του επίσημου διαλόγου, προσπαθεί ήδη να θεμελιώσει μια ατζέντα κατά πολύ ευρύτερη όσων παρουσιάζεται ως διατεθειμένη να συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. Οι αναφορές τουρκικών ΜΜΕ που αναπαράγουν την τουρκική προπαγάνδα, όσο και οι δημόσιες τοποθετήσεις του Ταγίπ Ερντογάν και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποδεικνύουν ότι η Τουρκίαελπίζει ότι θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πολύ περισσότερα από αυτά που η ελληνική κυβέρνηση παραδέχεται ότι θα συζητηθούν.

Το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις για το ραντεβού στο τέλος Ιανουαρίου έγιναν τόσο κοντά σε μια σειρά τουρκικών προκλήσεων, όπως το περιστατικό στα Ιμια, αποδίδεται από πολλούς και σε πιέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, που θέλει να αποδείξει ότι η «μαλακή» στάση της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο μπορεί να έχει τελικά αποτελέσματα.

Το αν αυτά θα είναι καλά ή κακά για την Ελλάδα είναι κάτι που, όπως αποδεικνύεται, αφορά μόνο τη χώρα μας και κανέναν από τους «εταίρους» της, είτε στις Βρυξέλλες είτε στην Ουάσινγκτον – με τη δεύτερη επίσης να χαιρετίζει την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών, που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη μείωση των περιφερειακών εντάσεων».

Όμως, με μια ατζέντα τελικά «μυστήριο», αφού οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει στο τι θα συζητηθεί σε αυτές τις διερευνητικές επαφές, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που σημειώνουν ότι μπορεί τελικά να οδηγηθούμε σε περαιτέρω και υψηλότερης έντασης καταστάσεις, σε περίπτωση που αυτές -όπως συνέβη και τις προηγούμενες 60 φορές- δεν ευοδωθούν.

Η τακτική του πολέμου νεύρων και της διαχείρισης της δημόσιας εικόνας αυτών των διαπραγματεύσεων, που επιχειρείται στον μέγιστο βαθμό από την τουρκική πλευρά, σίγουρα δεν προδιαθέτει θετικά, και ήδη πολλοί Ελληνες αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού στη ζωντανή του συνέντευξη,ένιωσαν την ανάγκη να διαβεβαιώσουν τους Ελληνες ότι τα ζητήματα που θέτει η Τουρκία δεν πρόκειται να συζητηθούν. Βέβαια, ο διαχωρισμός των συζητήσεων για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί υποψίες για «διαφορετικής υφής» πιθανές λύσεις στις δύο αυτές ζώνες…

"δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]