Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο φιλικός θείος Ταγίπ!


Ξαφνικά προχθές, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, απηύθυνε πρόσκληση για έναρξη διερευνητικών συνομιλιών. Όλως τυχαίως, στις 25 Ιανουαρίου, πέντε μόλις ημέρες από την ανάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο Biden!

Η ξαφνική φιλική διάθεση της γείτονος είναι περίεργη και ύποπτη, αλλά δεν πρέπει να αιφνιδιάζει κανέναν. Οι λόγοι που οδήγησαν στην πρόσκληση κάθε άλλο παρά αυθόρμητοι, ανεξήγητοι ή πρόσφατοι είναι. Τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στην Washington D.C., ξεκαθάρισαν ότι η προεδρία Trump τελειώνει. Και μάλιστα τελειώνει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Πράγμα που σημαίνει ότι η οικογένεια Trump θα έχει ελάχιστη ως καθόλου επιρροή στα κέντρα εξουσίας της Αμερικανικής πρωτεύουσας. Τουλάχιστον για το ορατό μέλλον...

Επομένως, ο πάλαι ποτέ κουμπάρος, έχει απωλέσει κάθε δυνατότητα επηρεασμού των αποφάσεων (ας είναι καλά το Αρμενικό λόμπι) και δεν μπορεί να περιμένει καμία ανοχή από την πλευρά της υπερδύναμης. Η διακυβέρνηση Biden, έχει ήδη δείξει τις προθέσεις της. Είτε η Τουρκία θα επιστρέψει πάραυτα σε καθεστώς και συμπεριφορές κράτους-συμμάχου της Δύσης, είτε θα υποστεί τις συνέπειες της μετατόπισής της προς τις σφαίρες επιρροής της Ρωσίας ή/και του Ιράν.

Οι επιλογές του Antony Blinken ως υπουργού των Εξωτερικών και του Brett McGurk (αποτελεί "κόκκινο πανί" για την τουρκική διπλωματία, λόγω των αντίθετων με τα τουρκικά συμφέροντα απόψεων του) σαν μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, με αρμοδιότητα τον συντονισμό των θεμάτων της Μέσης Ανατολής, σημαίνουν ότι το καθεστώς Ερντογάν θα τα βρει πολύ σκούρα στην προσπάθεια του, ν’ αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον.

Με δεδομένο ότι οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τη Γερουσία και ο εξαιρετικά φιλέλληνας γερουσιαστής Bob Menendez, πιθανότατα θα προεδρεύει της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ο Ταγίπ Ερντογάν είναι υποχρεωμένος να αλλάξει πορεία στην εξωτερική πολιτική. Και η αλλαγή πρέπει να είναι ριζική. Το πρόβλημα του εντοπίζεται στην εσωτερική πολιτική κατάσταση, η οποία καθιστά την αλλαγή θέσεων εξαιρετικά δύσκολη. Με τη δημοτικότητά του να πέφτει ραγδαία (οι τελευταίες αξιόπιστες δημοσκοπήσεις την μετρούν περί το 30%) έχει απόλυτη ανάγκη τις ψήφους των ακροδεξιών συνεταίρων του στο MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ εάν συνεχιστεί αυτή η πτωτική τάση, είναι υποχρεωμένος να πάει σε πρόωρες εκλογές.

Η δύσκολη θέση της Τουρκίας όμως, δεν μεταφράζεται σε πλήρη απουσία επιλογών. Αφενός η υποστήριξη σημαντικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφετέρου το γεγονός ότι η βασική θέση του State Department περί διατήρησής της στο Δυτικό στρατόπεδο, της παρέχουν κάποια περιθώρια να ελιχθεί και να μην παραδοθεί άνευ όρων. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για την κατάληξη αυτού του γύρου διερευνητικών συνομιλιών, που ξεκινά στο τέλος του μήνα.

Η Τουρκία θα προσπαθήσει να φέρει στο τραπέζι προς συζήτηση όλα τα θέματα που κατά καιρούς επιχειρεί να αναδείξει ως διαφορές με την Ελλάδα, με απώτερο στόχο να προκαλέσει αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Αυτό η ελληνική πλευρά πρέπει να το θεωρεί, ως βεβαιότητα.

Οφείλει λοιπόν, να εξαντλήσει όλα τα αποθέματα υπομονής, να μην δεχθεί να ανοίξει οποιοδήποτε άλλο θέμα πλην των διαφορών επί των θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας, ΑΟΖ κ.λπ.) Κυρίως όμως θα πρέπει, πάση θυσία, να οδηγήσει σε αποτυχία τις προσπάθειες της Τουρκίας να αναδείξει την Ελλάδα, ως το μέρος που προκαλεί. Εάν αποφευχθεί αυτό, ο χρόνος κυλά προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων.

Η προκλητική στάση της γείτονος και οι προσπάθειες αυθαίρετης επιβολής της ως τοπική υπερδύναμη, με τις ευλογίες Trump, έχουν εξαντλήσει την υπομονή της αμερικανικής διπλωματίας (και των περισσότερων μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ). Η επιβολή των κυρώσεων για την αγορά των S-400, δεν είναι παρά μία προειδοποιητική βολή.

Εάν η Τουρκία δεν ανακρούσει πρύμνα άμεσα, η υπομονή του State Department θα εξαντληθεί πολύ, πολύ γρήγορα. Καθώς δε, έχουν ήδη γίνει σημαντικές κινήσεις προετοιμασίας για ένα τέτοιο σενάριο (π.χ. αναβάθμιση Σούδας), η μεταστροφή του δόγματος από το "θέλουμε" στο "δεν θέλουμε την Τουρκία στην Δύση", μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αστραπιαίους χρόνους.

Η μπάλα βρίσκεται στη μεριά της Τουρκίας και δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα από όσα έχουν ήδη γίνει, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την στρατηγική θέση της Ελλάδας, στην διαπραγμάτευση.

Τώρα χρειάζεται μόνο ψυχραιμία, υπομονή και… μικρό καλάθι!

Μείνετε υγιείς και ασφαλείς!

Πέτρος Λάζος
Capital






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]