Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αυστρία: Το άδειασμα πίσω από την "στήριξη"


Του Κώστα Ράπτη

Η δήλωση του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ότι ο Ταγίπ Ερντογάν οργάνωσε "συνειδητά" και "στοχευμένα" μία "επίθεση εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης" στα εξωτερικά τους σύνορα, κατά παράβαση της ευρωτουρκικής συμφωνίας του 2016 και συνεπώς η Αυστρία στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό της Αθήνας συμπεριλάμβανε ήδη έναν δυσάρεστο για την ελληνική πλευρά υπαινιγμό. Ότι δηλαδή αν η Ε.Ε. δεν ανταποκριθεί στη δοκιμασία ως προς το εάν λειτουργεί η προστασία των εξωτερικών της συνόρων, τότε θα ανήκει στην ιστορία η Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα". Με άλλα λόγια, αν η Ελλάδα πάψει να αποτελεί αποτελεσματικό συνοριοφύλακα προς τα έξω, απλώς θα αποκλειστεί η ίδια από τους εταίρους της.

Την πίσω όψη της αυστριακής στάσης κατέδειξε όμως και η τοποθέτηση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην Αθήνα. "Θα ήταν λάθος η προσέγγιση να ξεκινήσει τωρα η συζήτηση για κατανομή μεταναστών και προσφύγων", δήλωσε, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο κ. Σάλενμπεργκ, σε μία σαφή υπενθύμιση του ότι ουδείς στην Ε.Ε. ενδιαφέρεται για αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου που δημιουργεί πίεση στις χώρες εισόδου των προσφύγων και μεταναστών.


Ο Αυστριακός υπουργός, αφού επεσήμανε ότι η Βιέννη εκτιμά τις προσπάθειες της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορά της, που είναι και ευρωπαϊκά, αρκέστηκε να δηλώσει ότι η χώρα του έχει σκοπό να υποστηρίξει την Αθήνα με χρηματικό ποσό της τάξεως του 1 εκατ. ευρω, που θα διατεθεί στην Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ θα αποστείλει προσωπικό ενίσχυσης της χώρας μας είτε μέσω Frontex, είτε και διμερώς.

Ο κ. Δένδιας από την πλευρά του παραδέχθηκε ότι η ενημέρωση που παρέχει έως τώρα σε ομολόγους του αφορά αποκλειστικά το τι αντιμετωπίζει η χώρα και δεν έχει επεκταθεί σε άλλα ζητήματα. Άλλωστε, όπως είπε, η Ελλάδα έχει ήδη επικαλεστεί το άρθρο 79 παρ. 3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που καλύπτει το θέμα. "Η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου και της δυστυχίας είναι απαράδεκτη και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]