Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα μηνύματα ΗΠΑ – Ρωσίας προς Ερντογάν για τη Συρία


Γράφει ο Γιάννης Μαντζίκος

ΗΠΑ και Ρωσία στέλνουν τα δικά τους μηνύματα στον Ερντογάν σχετικά με τη στάση του στη Συρία δείχνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένες να συνεχίσουν το παζάρι χωρίς όμως ταυτόχρονα να διαρρηγνύουν και τη σχέση τους μαζί του.

Η ένταση που έχει δημιουργήσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες η Άγκυρα στην περιοχή της Ιντλίμπ αποτυπώνεται στις διπλωματικές και στρατιωτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών τόσο προς δυσμάς όσο και προς ανατολάς.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν μεν ότι δεν επιθυμούν σύγκρουση με την Τουρκία, όμως ήδη τα αντιπυραυλικά συστήματα s300 και s400 είναι ενεργοποιημένα στις βάσεις της Μασγιάφ και της Χμέιμιμ. Παράλληλα, το Κρεμλίνο ξεκαθαρίζει στην Άγκυρα ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των μαχητικών της όταν πετούν πάνω από την Ιντλίμπ.

Κατά τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 5 Μαρτίου θα κριθούν πολλά, όμως είναι νωρίς να γίνουν προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Στην παρούσα φάση όμως το μήνυμα είναι σαφές ως προς τη στάση της Ρωσίας.


Ο Τούρκος πρόεδρος στράφηκε όμως και προς τις ΗΠΑ για βοήθεια. Αρχικά, το αίτημα της Άγκυρας να παραλάβει συστοιχία του συστήματος Patriot έπεσε στο κενό. Σε μεγάλο βαθμό και παρά τις προσπάθειες του πρεσβευτή των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι, το Πεντάγωνο δεν είναι σε θέση να δεχθεί τη συνύπαρξη των Patriot με τους s400.

Και αμέσως μετά η Ουάσινγκτον ξεκαθάρισε μέσω του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ ότι δεν μπορεί να παρέχει αεροπορική στήριξη στις τουρκικές επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ, παρά μόνο "ανθρωπιστική βοήθεια".

Στο πλαίσιο αυτό και παρά τις "ανησυχίες" λοιπόν, Γερουσιαστών όπως ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ και άλλων ομάδων πίεσης για την τύχη των Σύρων, αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά απίθανο, η Ουάσινγκτον να εμπλακεί στη χώρα, ενόψει μάλιστα και των εκλογών του Νοεμβρίου.

Βέβαια στην περίπτωση που υπάρξει διαζύγιο της Τουρκίας με τη Ρωσία και στροφή της πρώτης ξανά προς τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, τότε αυτό θα πρέπει να γίνει με "βαρύ τίμημα" όπως αναφέρει σε εκτενή ανάλυση του ο Μάικλ Ρούμπιν για την εφημερίδα Washington Examiner.

Προς το παρόν ο Ερντογάν έχει επιλέξει να ρίξει το όπλο του προσφυγικού στο τραπέζι. Εν τούτοις το άνοιγμα των συνόρων προκάλεσε αντιδράσεις και σε διεθνές επίπεδο ενώ η άμεση και κάθετη αντίδραση της Αθήνας δημιούργησε νέα προβλήματα στον Τούρκο πρόεδρο.

Σε κάθε περίπτωση το παιχνίδι στη Συρία παραμένει ανοιχτό και οι δύο υπερδυνάμεις σίγουρα θα εξετάσουν όλες τις παραμέτρους για τα επόμενα βήματα αλλά όχι εκβιαζόμενες από τον Ερντογάν.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]