Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Eurasia: Κίνδυνος επανάληψης της μεταναστευτικής κρίσης του 2015


Η Ελλάδα, ο Ερντογάν και η πρόκληση της Ε.Ε

Της Ελευθερίας Κούρταλη

O κοροναϊός και η μεταναστευτική κρίση είναι οι δύο μεγαλύτερες προκλήσεις για τους ηγέτες της ΕΕ, πολύ πιο σοβαρές από τις εξελίξεις στο εμπόριο μεταξύ Ε.Ε και Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και τις εντάσεις γύρω από τον προϋπολογισμό των χωρών της περιοχής, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Eurasia.

Όπως επισημαίνεται, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος του κοροναϊού έχει μέχρι στιγμής επικεντρωθεί στην Ιταλία. Ενώ η άμεση επίπτωση της κρίσης είναι η παγίωση της θέσης του πρωθυπουργού Κόντε και η ενίσχυση της σταθερότητας του κυβερνητικού συνασπισμού, ο μεσοπρόθεσμος αντίκτυπος, σε περίπτωση ενίσχυσης της κρίσης, δεν είναι καθόλου σαφής. Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε δύο πακέτα κινήτρων συνολικού ύψους € 4,5 δισ. ενώ ένα τρίτο σημαντικότερο αναμένεται αργότερα αυτόν τον μήνα. Περισσότερος δημοσιονομικός χώρος θα χορηγηθεί επίσης από τις Βρυξέλλες και θα μπορούσε να γενικευθεί σε όλα τα μέλη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μιας σοβαρής επιδημίας (η Γαλλία φαίνεται να είναι το επόμενο κράτος-μέλος). Ωστόσο, οι πραγματικές προκλήσεις συντονισμού και timing παραμένουν, επισημαίνει η Eurasia.

Ένας άλλος σημαντικός βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για την Ε.Ε είναι οι νέες ροές μεταναστών. Με στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της Άγκυρας, η συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας θεωρείται πρακτικά νεκρή από την Ελλάδα. Από την περασμένη Παρασκευή, η Τουρκία δεν σταματά τους μετανάστες, αλλά ενεργά τους ενθαρρύνει να διασχίσουν τα χερσαία σύνορα προς την Ελλάδα και με βάρκες στο Αιγαίο, προς τα νησιά της Ελλάδας. Περισσότεροι από δέκα χιλιάδες παράνομοι μετανάστες βρίσκονται σήμερα στο πουθενά, ανάμεσα στα χερσαία τουρκικά και ελληνικά σύνορα και εκατοντάδες φτάνουν με βάρκες στα νησιά της Ελλάδας. Η έλλειψη σκαφών είναι ο μόνος περιορισμός για τις υψηλότερες ροές αυτή τη στιγμή.


Η Ελλάδα, όπως τονίζει η Eurasia, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συνόρων της. Μέχρι στιγμής, αυτό περιλαμβάνει τη χρήση τόσο αστυνομικού όσο και στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και την αναστολή ενός μηνός για όλα τα αιτήματα ασύλου. Η Πρόεδρος της Κομισιόν Von der Leyen, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli επισκέπτονται σήμερα την παραμεθόρια περιοχή της Ελλάδας όπου η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να λάβει τεχνική υποστήριξη από την FRONTEX.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει δύο βασικά αιτήματα από την ΕΕ για να αλλάξει στάση.

Πρώτον, οικονομική βοήθεια, για την ενίσχυση της φροντίδας των Σύριων που βρίσκονται στη ζώνη ασφαλείας στη Συρία. Αυτό είναι δυνατό, αλλά πιθανόν να χρειαστεί χρόνος, εκτιμά η Eurasia.

Δεύτερον, η Άγκυρα επιθυμεί η ΕΕ να πιέσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να περιορίσει την επίθεση του Συριακού καθεστώτος στο Ιντλιμπ, να παρεμποδίσει την περαιτέρω ροή προσφύγων στην Τουρκία και να περιορίσει τον κίνδυνο μιας ταπεινωτικής αποχώρησης από την Άγκυρα.

Ωστόσο, η επιθυμία του Μακρόν να επιδιώξει την προσέγγιση με τη Μόσχα και η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολη αυτή την απαίτηση, εκτιμά η Eurasia. Επομένως, η πιθανότητα αν δούμε μία επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 είναι μεγάλη, όπως καταλήγει.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]