Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο φράχτης το πραγματικό πρόβλημα του Ερντογάν


Μετήλθε όλα τα μέσα: Κουβάλησε δημοσία δαπάνη στα σύνορα δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, άνοιξε μέχρι και τις φυλακές για να στείλει «επίλεκτους μαχητές» στις Καστανιές.

Έθεσε στη διάθεσή τους καπνογόνα, δακρυγόνα, κόφτες για το φράχτη τουρκικής προέλευσης. Κινητοποίησε οχήματα και σημαντικές δυνάμεις της στρατοφυλακής για να διευκολύνει το μεταναστευτικό γιουρούσι. Έβαλε τα drones να πετούν για να κατευθύνουν τις ροές και να δείχνουν τους «στόχους». Κυκλοφόρησε απίστευτα fake news περί «νεκρών» από ελληνικά πυρά. Φόρεσε γυναικείες περούκες σε άνδρες για να υποδυθούν τις «μωρομάνες». Και έβαλε και ένα βραχιολάκι στον καθέναν, με έναν αριθμό, για να ελέγχει τους εντεταλμένους του, με τον μοναδικό τρόπο που ξέρει να το κάνει ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Μετά βγήκε στο μεϊντάνι και «θρήνησε» για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ποιος; Ο άνθρωπος που έχει φυλακίσει τον μισό λαό του και έχει κάνει λιώμα κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρ' όλα αυτά, ο Τ. Ερντογάν απέτυχε. Και μάλιστα παταγωδώς. Καταφανώς αιφνιδιασμένος από την άμεση και αποφασιστική αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, αφιονίστηκε κλιμακώνοντας την ένταση. Χθες προχώρησε στην ίσως πιο επικίνδυνη μέχρι στιγμής κίνησή του: αποφάσισε να στείλει έναν «μικρό στρατό» από 1.000 επίλεκτους Τούρκους αστυνομικούς, με διακηρυγμένη αποστολή να «προστατεύσουν» και να βοηθήσουν τους μετανάστες ώστε να περάσουν τα ελληνικά σύνορα. Με άλλα λόγια, να εμποδίσουν τις επαναπροωθήσεις που κάνουν οι ελληνικές δυνάμεις. Δηλαδή, τη στιγμή που ένας Ελληνας συνοροφύλακας θα απωθεί έναν παράνομο μετανάστη προς τα εκεί απ’ όπου ήρθε, από πίσω του θα βρίσκεται ένας επίλεκτος Τούρκος αστυνομικός που θα τον ξανασπρώχνει προς την Ελλάδα.


ΑΝντιλαμβάνεται κανείς ότι ο Ερντογάν επιλέγει να κλιμακώσει και μάλιστα σε πολύ επικίνδυνα επίπεδα την ένταση, εστιάζοντας στον Εβρο. Ενώ έχει την εναλλακτική επιλογή της πιο εύκολης προώθησης από τη θάλασσα, επιμένει στον Εβρο. Οπου οι συνθήκες που δημιουργεί δεν είναι δύσκολο να φέρουν την ανάφλεξη.

Η στόχευσή του δείχνει να είναι διπλή: ή να πέσει ο φράχτης ή κάποια στιγμή ο παράνομος μετανάστης που χθες επευφημούσε τον Τούρκο υπουργό που επισκέφθηκε το «πεδίο της μάχης» φωνάζοντας «Αllahu Αkbar» να φύγει από τη «μέση». Και να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο ο Ελληνας αμυνόμενος με τον Τούρκο επιτιθέμενο. Το επόμενο στάδιο μάλλον είναι προφανές. Μια «περιορισμένη» σύγκρουση, σε σχετικά περιορισμένο χώρο, η οποία ως τέτοια μπορεί να διαρκέσει λιγότερο και να ελεγχθεί περισσότερο. Σε σχέση με ένα επεισόδιο στον αέρα ή στη θάλασσα, το οποίο μπορεί να πάρει γενικευμένες διαστάσεις.

Κινδυνολογικό σενάριο; Κορυφαίες στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές δεν το θεωρούν ούτε απίθανο ούτε εξωπραγματικό. Και σε κάθε περίπτωση, αν ο Ερντογάν δεν πειστεί να αλλάξει τροπάριο, είναι προφανές πως επιδιώκει να «χτίσει» μια νέα Ειδομένη στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Επιδιώκει να δημιουργήσει μια μόνιμη εστία έντασης, η οποία εύκολα μπορεί να προκαλέσει την «περιορισμένη ανάφλεξη».

Επομένως το θέμα του Ερντογάν, είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι ο φράχτης. Γι’ αυτό και αυτός ο φράχτης δεν πρέπει να πέσει επ’ ουδενί. Η μέχρι στιγμής πραγματικότητα δείχνει ότι ο φράχτης δεν απειλείται. Αντιθέτως, όπως λένε οι πληροφορίες, θα μεγαλώσει κατά 40 χιλιόμετρα.

Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Ελεύθερος Τύπος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]