Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πρόσφυγες μιλούν για τα «παιχνίδια» του Ερντογάν στον Έβρο


Οι συνθήκες εξαθλίωσης και ταπείνωσης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών παρουσιάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters από την Αδριανούπολη

Έλληνες και Ευρωπαίοι παρακολουθούν εδώ και μια εβδομάδα τον -στα όρια παράνοιας- ηγέτη της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υλοποιεί την απειλή του στέλνοντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος με κάθε τρόπο

Από το 2016 και την υπογραφή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αγκυρα χρησιμοποιεί συνεχώς το προσφυγικό ως «Δούρειο Ίππο» της πολιτικής της και ο Ερντογάν έχει απειλήσει πάμπολλες φορές πως θα ανοίξει τις πύλες προς την Ευρώπη. Μία απειλή που έκανε πράξη, εργαλειοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι βιώνουν το δικό τους δράμα.

Οι συνθήκες εξαθλίωσης και ταπείνωσης των ανθρώπων αυτών παρουσιάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters από την Αδριανούπολη. Σε αυτό πρόσφυγες δηλώνουν θύματα εξαπάτησης της τουρκικής κυβέρνησης στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ευρώπη αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.


«Γιατί ο Ερντογάν μας έκανε τέτοιο πράγμα;»

Όταν η Σάουσαν αλ- Μουσάβα άκουσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε τα σύνορα της χώρας για να περάσουν οι μετανάστες στην Ευρώπη, η σύρια μητέρα τεσσάρων παιδιών εγκατέλειψε το στρατόπεδο προσφύγων στην ανατολική Τουρκία που διέμεινε και κατευθύνθηκαν όλοι μαζί προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Έξι μέρες αργότερα, η Μουσάουα και τα παιδιά της, συμπεριλαμβανομένων δύο γιων με εγκεφαλική παράλυση, παραμένουν στην Αδριανούπολη, κουρασμένοι, απογοητευμένοι και θυμωμένοι καθώς το όνειρό τους για μια νέα ζωή στην Ευρώπη αργοσβήνει.

«Γιατί ο Ερντογάν μάς έκανε τέτοιο πράγμα, ενώ ήξερε ότι δεν θα μας επιτραπεί η είσοδος;» είναι η απορία που εκφράζει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Χιλιάδες μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν και την Αφρική έχουν μοιραστεί στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, ο ένας απέναντι στον άλλον. Κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης δεν ξέρει τι να κάνει.

Κάποιοι, όπως η Μουσάουα, δήλωσαν ότι έχουν ξοδέψει όλες τους τις οικονομίες για να φτάσουν μέχρι εκεί και πλέον βρίσκονται σε απόγνωση.

Εξακολουθούν να ελπίζουν

Άλλοι άρχισαν να επιβιβάζονται σε λεωφορεία για να επιστρέψουν από εκεί που ήρθαν, όπου είχαν δημιουργήσει μια προσωρινή ζωή, δουλεύοντας για το μεροκάματο.

Κάποιοι άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των γυναικόπαιδων, εξακολουθούν να ελπίζουν. Κάθονται στις όχθες του ποταμού Έβρου, τρώγοντας μπισκότα, πατατάκια και αναψυκτικά περιμένοντας να σταλεί βοήθεια από κάπου.

«Ο Ερντογάν μας χρησιμοποιεί»

«Ο Ερντογάν μάς χρησιμοποιεί για να πιέσουμε την ΕΕ για χρήματα» δήλωσε ο Ταμάμ Σρμίνι, ένας 21χρονος από το Χαλέπι στο πρακτορείο Reuters. «Αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να περάσουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δεν έχουμε μέλλον στην Τουρκία».

Αυτός και άλλοι έξι Σύριοι πεζοπορούσαν μέσα από χωράφια, με τη βοήθεια χαρτών που είχαν στα κινητά τους, ελπίζοντας να βρουν ένα σημείο που θα μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα.

Ένας από το Σουδάν έκανε λόγο και για λαθρεμπόρους που εκμεταλλεύονται την απελπισία των μεταναστών και ζητούν 50 λίρες το κεφάλι για να τους οδηγήσουν στις περιοχές όπου θα μπορούν να περάσουν τα σύνορα.

Η Τουρκία, πάντως, συνεχίζει να αναφέρει ότι δεν ζήτησε από τους πρόσφυγες που προέρχονται από τη Συρία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Μας έχουν πετάξει στα σκυλιά» ήταν η τελευταία κουβέντα της Μουσάουα η οποία θεωρεί πια ανέφικτο να ονειρευτεί μια διαφορετική ζωή.

ΙΝ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]