Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Λαθροεισβολείς" ιογενούς προέλευσης και made in Turkey


Του Θοδωρή Γιάνναρου

Μέσα σε 48 ώρες η χώρα μας μέτρησε 37 κρούσματα του νέου κορωναϊού, σκαρφαλώνοντας έτσι στα 45. Από αυτά, τα 37 σχετίζονται με τη θρησκευτική εκδρομή στους Αγίους Τόπους. Ο 66χρονος από την Αμαλιάδα, που συμμετείχε στην εκδρομή, παραμένει διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στο Ρίο, σε κρίσιμη κατάσταση και με βαριά πνευμονία και άλλοι δύο σε διπλανούς θαλάμους... Θέλουμε δε θέλουμε, βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όσο και αν ο ΠΟΥ, για ευνόητους λόγους, δεν έχει ακόμα αναγγείλει την πανδημία! Παρ’ όλες τις προσπάθειες, ο ιός ξέφυγε και στις επόμενες ημέρες θα έχουμε έκρηξη των κρουσμάτων, και αναμένεται να νοσήσει ακόμα και το 5% του πληθυσμού της χώρας!

Ο νέος αυτός κορωναϊός είναι μία γρίπη στη συμπεριφορά της και η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε επιφυλακή λαμβάνοντας αναγκαία μέτρα. Πρόκειται για μια πανδημία, που στον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, των χωρών και περιοχών που θεωρείται ότι υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση του SARS-CoV-2, περιλαμβάνονται η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, το Ιράν, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη , η Νότια Κορέα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Η χώρα μας προς το παρόν έχει απ’ ό,τι φαίνεται τα λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά εύκολα αυτό μπορεί ν’ αλλάξει...

Αναφορικά με τη διείσδυση του κορωναϊού στον πληθυσμό της χώρας μας, ναι μεν είναι δεδομένη, ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει τα ακριβή ποσοστά προσβολής. 45 φορές έχει ήδη "χτυπήσει” ο κορωναϊός στην Ελλάδα και ακόμα δεν τα έχουμε δει όλα… Μάλιστα, στα τέλη του επόμενου μήνα αναμένεται η μεγάλη έξαρση του ιού στην Ελλάδα... Καλό λοιπόν θα ήταν να προετοιμαστεί η γραμμή ανάσχεσης του ιού!

Αλλά, εδώ που τα λέμε, δεν μας έφτανε ο κορωναϊός, που μας χαλάει την καθημερινότητα, αλλά μέσα από τη ραστώνη προέκυψε ότι οι Τούρκοι προετοίμαζαν την επίθεση στον Έβρο εδώ και χρόνια!


Χωρίς καμία αμφιβολία, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν πολλά προηγούμενα και ανοικτά θέματα μεταξύ τους - και όλα φλέγοντα. Όλα ξεκίνησαν, κάποια στιγμή, πριν περίπου μισό αιώνα, από την Κύπρο και τον "Αττίλα" και συνεχίστηκαν με τις γελοίες νεο-οθωμανικές διεκδικήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ανήκει στην Ελλάδα, βάσει διεθνών συνθηκών. Τα δε νερά ανάμεσα στις δύο χώρες, γεμάτα από 3.500 βραχονησίδες και ελληνικά νησιά, κατοικημένα και μη, είναι μονίμως ταραγμένα.

Έτσι, φθάσαμε στο σημείο να αντιμετωπίζουμε δεκάδες υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών καθημερινά, που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, και πολεμικά πλοία τους ή σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, που παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα, σε μια προσπάθεια να παγιώσουν καταστάσεις. Αντίστοιχα, η πολεμική μας αεροπορία βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση συναγερμού για την απώθησή τους. Μιλάμε για έναν αέναο "πόλεμο” με σχεδόν καθημερινές "μάχες" στον ουρανό.

Οι Τούρκοι ποτέ δεν κατάφεραν να έχουν καθαρές θέσεις, παρά μόνο σκοτεινές και γκρίζες σκέψεις και σχέδια που όμως τους βολεύουν. Κάτι που θεωρήθηκε μάλλον αρκετό ώστε να εγείρουν συνεχώς ζητήματα κυριαρχίας στις γκρίζες ζώνες που μόνοι τους καθόρισαν και βέβαια... η με βία επιβολή μιας συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο Πέλαγος, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα.

Κάποτε οι Τούρκοι, σε επίσημες συναντήσεις σε διεθνείς οργανισμούς, στέκονταν αποκλειστικά σε ένα και μοναδικό ζήτημα: τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, για να παίρνει πάντα σκληρές απαντήσεις από τους Έλληνες διπλωμάτες, που εξέφραζαν τις πάγιες ελληνικές θέσεις απέναντι στις παράλογες και πολλές φορές αισχρές διεκδικήσεις της γείτονας χώρας στο Αιγαίο.

Τότε, όμως, δυστυχώς για τους "φίλους” μας τους Τούρκους, δεν υπήρχε ακόμα η έννοια της "Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης”, της γνωστής σε όλους μας πλέον ΑΟΖ, που υφίσταται πλέον διεθνώς σήμερα. Οι Τούρκοι έκαναν από τότε τη "δουλειά” τους και σχεδίαζαν τις κινήσεις που θα έκαναν πολλά χρόνια μετά, παρά το γεγονός πως εκείνες τις εποχές δεν υπήρχε διαθέσιμη κάποια εμπεριστατωμένη μελέτη ή σοβαρή έρευνα για τον εντοπισμό υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ή πετρελαίου!

Σήμερα όμως που μιλάμε, και ΑΟΖ υπάρχει και έχουν εντοπισθεί πλούσια κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, στης ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδος και μάλλον θα βρεθούν κι άλλα.

Από την άλλη, οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία έφεραν μπροστά στην πόρτα μας τις προσφυγικές ροές με σμήνη εξαθλιωμένων ανθρώπων να προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα.

Κάπως έτσι, φθάσαμε σήμερα και στα γεγονότα του Έβρου... όπου οι Τούρκοι άνοιξαν τα σύνορά τους και οδήγησαν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα χερσαία σύνορά μας. Το σφράγισμά τους από στρατό και αστυνομία ήταν η άμεση αντίδραση και άκρως επιτυχημένη αντίδραση της χώρας μας, που δεν αιφνιδιάστηκε όπως θα περίμεναν οι Τούρκοι, με αποτέλεσμα να γελοιοποιηθεί ο Ερντογάν, μέσα και έξω από τη χώρα του. Η διέλευση χιλιάδων μεταναστών εμποδίστηκε και το μήνυμα ότι κανείς δεν θα περάσει δόθηκε δυναμικά προς όλους.

Η μόνη οδός που τους απέμεινε είναι το Αιγαίο, απ’ όπου θα προσπαθήσουν να περάσουν όσους πρόσφυγες μπορέσουν, στα νησιά μας απέναντι. Με τόσα όμως πολεμικά πλοία της Ελλάδος που έχουν πιάσει δουλειά, μάλλον δεν θα είναι και τόσο εύκολο, αφού και στα πηδάλια της χώρας δεν είναι πια οι προηγούμενοι!

Είναι ανάγκη, λοιπόν, να υπάρξει κοινή, συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση απέναντι στους δυό "ιούς"...

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]