Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

“Κατεχόμενη νήσο” ανακάλυψαν οι Τούρκοι


Την ενόχλησή του για την επίσκεψη του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, στο νησί Πλάτη στις 14 Μαρτίου εκφράζει σήμερα ο τύπος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, όπως μας ενημερώνει η ανταποκρίτριά μας, Μαρία Ζαχαράκη. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σοζτζού», που πρόσκειται στην αξιωματική αντιπολίτευση, το νησί Πλάτη τελεί «υπό ελληνική κατάληψη» και την ευθύνη φέρει η παρούσα κυβέρνηση Ερντογάν.

«Κατέλαβαν την βραχονησίδα που έσωσε ο Ετζεβίτ», αναφέρει ο τίτλος του άρθρου για την Πλάτη, που βρίσκεται ανάμεσα στην Κάλυμνο και την επαρχία Μούγλα της Τουρκίας. Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες από την επίσκεψη του Αλκιβιάδη Στεφανή και αναφέρει ότι επάνω στη βραχονησίδα είναι χτισμένη μία εκκλησία, στην οποία κυματίζει μια ελληνική σημαία.


Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εφημερίδας, η Πλάτη δεν υπόκειται στο καθεστώς των υπόλοιπων Δωδεκανήσων, καθώς δεν παραχωρήθηκε στην Ιταλία με την Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, αλλά ούτε και δόθηκε η κυριαρχία της στην Ελλάδα με την Συνθήκη του Παρισιού το 1947.

«Τρία χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, η Ελλάδα προσπάθησε να κατασκευάσει το 1999 λιμάνι στην Πλάτη, αλλά η κυβέρνηση Ετζεβίτ αντέδρασε έντονα, καλώντας τον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, Μιχάλη Χρηστίδη, στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να τον προειδοποιήσει», όπως αναφέρεται.

Ο Ετζεβίτ, σύμφωνα με την εφημερίδα, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της Αθήνας «απαράδεκτη», και ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, απάντησε σκληρά, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατό να χάσουμε τα δικαιώματα που έχουμε επί της βραχονησίδας Πλάτη».

Ενώ κι ο τότε αρχηγός του γενικού επιτελείου της Τουρκίας, Χιουσείν Κιβρίκογλου, είχε απειλήσει ακόμη και με… Ίμια, αν η Ελλάδα προχωρήσει στα σχέδιά της. «Θα γίνει το ίδιο με αυτό που συνέβη πριν από 3-4 χρόνια. Η Τουρκία θα κάνει ό,τι χρειαστεί», είχε πει.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την «Σοζτζού», μετά την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης Ετζεβίτ έκανε πίσω το 1999, αλλά το 2006 δορυφορικές φωτογραφίες αποκάλυψαν την κατασκευή μιας εκκλησίας και ενός οικήματος στην προβλήτα της βραχονησίδας. «Με την επίσκεψη του Έλληνα υφυπουργού, Αλκιβιάδη Στεφανή στην Πλάτη της Μούγλα στις 14 Μαρτίου 2020, αποκαλύφθηκε πλέον η κατάληψη της βραχονησίδας από την Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα.

SigmaLive


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]