Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία και κορωναϊός


Ουδείς ανέμενε ότι η Τουρκία θα συνεόρταζε με εμάς τους Ελληνες την επέτειο της Επαναστάσεως του 1821. Αλλά ούτε πρέπει να εκπλήσσει ότι αυτή την ημέρα, ύψιστου συμβολισμού για την Ελλάδα, τα τουρκικά μαχητικά προέβησαν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στον Έβρο και στο Αιγαίο. Κατά παράβαση συμφωνιών περί αποχής στρατιωτικών δραστηριοτήτων στις εθνικές εορτές.

Η μάστιγα του κορωναϊού αποδιοργάνωσε τον πλανήτη. Έκλεισε τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ στα σπίτια τους. Εξαφανίστηκαν τα «Κίτρινα Γιλέκα» από το Παρίσι. Ακόμη και οι ριζοσπάστες ισλαμιστές φαίνεται πως ανέστειλαν την τρομοκρατική δράση τους.

Δεν επηρέασε, ωστόσο, κατ’ ελάχιστον την τουρκική πολιτική έναντι της Ελλάδος. Η κατάθεση στον ΟΗΕ των συντεταγμένων του τουρκολυβικού μνημονίου, που «διαγράφει» την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης, των Δωδεκανήσων και της Κύπρου, αποτελεί απλώς επιβεβαίωση του αδιατάρακτου της πολιτικής της Άγκυρας.

Σε αυτή τη φάση που οι πάντες ασχολούνται με τον κορωναϊό, η Άγκυρα διαμορφώνει τετελεσμένα και δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς εάν αρχίσει και έρευνες νοτίως των ακτών της Κρήτης.


Κάποιοι εν Ελλάδι αξιολογούν τη συμπεριφορά των Τούρκων ως προσδιοριστική της πολιτιστικής και της πολιτικής υπαναπτύξεώς τους. Μόνον που το αίσθημα «πολιτιστικής υπεροχής» δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις εγγενείς μειονεξίες μας. Ο τρόπος ενέργειας ενός συντεταγμένου κράτους, και εν προκειμένω της Τουρκίας, είναι αυτό που έχει σημασία για τη χώρα μας.

Τα όσα προηγουμένως αναφέρθηκαν διόλου δεν σημαίνουν πως επικρέμαται απειλή θερμού επεισοδίου. Στην καταθλιπτική ατμόσφαιρα που έχει επιβάλει η μάστιγα του κορωναϊού, θα αποτελούσε αφροσύνη κάθε ενέργεια η οποία θα ενέτεινε την ανασφάλεια των πολιτών.

Όντως, η εμφάνιση του νέου ιού, που επικαλύπτει ως σκιά θανάτου όλη την ανθρωπότητα, θα ανατρέψει δεδομένα που ίσχυαν έως τώρα, αν και είναι άγνωστη η έκταση των αλλαγών.

Σχήματα νεωτερικά και αβαθή ιστορικώς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υποστούν τους ισχυρότερους κλυδωνισμούς. Ήδη το πρόβλημα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είχε αρχίσει να αναδύεται πριν κάνει την εμφάνισή του ο κορωναϊός. Και η αδυναμία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συμφωνήσει στη λήψη μέτρων αποφασιστικών, προς άμβλυνση των επιπτώσεων της νέας μάστιγος στον τομέα της οικονομίας, απλώς επιβεβαιώνει το επίπεδο της ευρωπαϊκής ανωριμότητος.

Δεν είναι ανάλογη η περίπτωση της Τουρκίας. Από το 1354, που οι Οθωμανοί κατέκτησαν το επάκτιο φρούριο της Τζύπης στην ευρωπαϊκή ακτή της Προποντίδος, υπέστη απώλειες εδαφών, αλλά ουδέποτε κατεκτήθη ολοσχερώς. Έχει η Τουρκία ως κρατική οντότης ιστορικό βάθος και εμμονές. Και η Ελλάς με την Τουρκία έχει να κάνει. Δεν είναι δυνατόν να διακτινισθούμε στον ασφαλή Βορρά. Ο κορωναϊός κάποτε θα περάσει. Η Τουρκία θα μείνει.

Κώστας Ιορδανίδης
ΚαθημερινήΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]