Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το «Μέλλον» του Νταβούτογλου


Στην Τουρκiα δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν στο πρόσωπό του τον αρχιτέκτονα αυτού που θεωρούν καταστροφική πολιτική της Άγκυρα

Γράφει ο Σωτήρης Δανέζης

Και εγένετο «Gelecek Partisi». Το «Κόμμα του Μέλλοντος» που ίδρυσε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είναι ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην πολιτική καριέρα του. Είναι ένα σκαλοπάτι για την επίτευξη προσωπικών στόχων, αν όχι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου και οράματος για την Τουρκία που εξηγεί στο πολυσυζητημένο βιβλίο του «Στρατηγικό βάθος».

Τους μήνες που ακολούθησαν την κυκλοφορία του «Στρατηγικού βάθους» οι επικριτές του τον κατηγόρησαν ότι προσπαθεί να διαδώσει τον πανισλαμισμό με ένα βιβλίο που είναι κάθε άλλο παρά «βαθύ», όπως ισχυρίζεται στον τίτλο του. Ξεκινά με τις παραμέτρους της ισχύος και του στρατηγικού σχεδιασμού, αλλά στις 839 σελίδες του δεν αποκαλύπτει τίποτα που δεν γνωρίζουμε για την Τουρκία, τον τουρκικό επεκτατισμό και τον νεοοθωμανισμό.


Ο Νταβούτογλου αναλύει τα πάντα στο βιβλίο του από τη σκοπιά της ισχύος που αυξάνεται μαζί με τις επιδιώξεις και τις βλέψεις της Τουρκίας εις βάρος των γειτόνων της, κυρίως εκείνων που δεν έχουν συνέπεια στην εξωτερική τους πολιτική. Στο μυαλό του «οι φιλόδοξες χώρες ορίζουν το τι θεωρούν για τις ίδιες απειλή βασιζόμενες στις στρατηγικές τους επιδιώξεις, όχι στους φόβους τους. Αντίθετα, οι παθητικές, χωρίς φιλοδοξίες χώρες διαμορφώνουν στρατηγικές υποταγμένες στις απειλές που υφίστανται».

Ο «Χότζα», ο δάσκαλος όπως τον αποκαλούν οι στενοί συνεργάτες του, γνωρίζει και επιθυμεί να οδηγήσει την Τουρκία στο κλαμπ εκείνων των μεγάλων δυνάμεων και του διεθνούς συστήματος όπου η ισχύς ενός κράτους διαμορφώνει τις επιλογές του και την πολιτική πραγματικότητα στη γειτονιά του. Είναι το νέο κόμμα του Αχμέτ Νταβούτογλου το όχημα για το μέλλον της Τουρκίας όπως το οραματίζεται στο βιβλίο του;

Γεννημένος στο Ικόνιο τον Φεβρουάριο του ’59, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, ο οποίος πριν από την πολιτική ήταν αφοσιωμένος στα βιβλία του και στη μελέτη του πολιτισμού της Δύσης και της Ανατολής, μπορεί να δημιούργησε αρκετό θόρυβο με την αποχώρησή του από το κυβερνών κόμμα και τα βέλη που εκτόξευσε κατά του Ερντογάν, δεν φαίνεται ικανός, όμως, να συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά σε μια μελλοντική εκλογική αναμέτρηση.

Στην Τουρκiα δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν στο πρόσωπό του τον αρχιτέκτονα αυτού που θεωρούν καταστροφική πολιτική της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή και έναν από τους υπεύθυνους για την καθοδική πορεία της χώρας προς τον αυταρχισμό.

Το μέλλον, ωστόσο, μπορεί να επιφυλάσσει για τον Νταβούτογλου έναν καθοριστικό ρόλο στην τουρκική πολιτική σκηνή. Φανταστείτε έναν νέο πολιτικό σχηματισμό, από τα σπλάχνα του κυβερνώντος κόμματος, με ιδρυτικά μέλη αρκετά πρώην μέλη του Κοινοβουλίου, να κερδίζει ένα ποσοστό δυσαρεστημένων ψηφοφόρων και μια χώρα που για την εκλογή προέδρου απαιτούνται πάνω από το 50% των ψήφων. Ο Ερντογάν με το 52,6% στις εκλογές του 2018, λογικά, πρέπει να ανησυχεί.

Έθνος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]