Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κάτι "τρέχει" στη βάση του Ιντσιρλίκ


Αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη εθεάθησαν να αποχωρούν

Τουλάχιστον πέντε αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πέταξαν από την τουρκική αεροπορική βάση Incirlik, όπου βρίσκονται τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Από τη βάση έφυγαν, σύμφωνα με τα δεδομένα, τρία βαρέα μεταγωγικά στρατιωτικά αεροσκάφη C-17A Globemaster, ένα στρατιωτικό αεροσκάφος μεταφοράς αυξημένου ωφέλιμου φορτίου C-5M Galaxy και ένα στρατιωτικό μεταγωγικό C-40B, αναφέρει το Interfax.

Η αεροπορική βάση Incirlik βρίσκεται κοντά στην ομώνυμη τουρκική πόλη και χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία τόσο των ΗΠΑ όσο και της Τουρκίας.

Την προηγούμενη ημέρα, 15 Δεκεμβρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι η Άγκυρα ήταν έτοιμη να κλείσει τις στρατιωτικές βάσεις Incirlik και Kurejik για αμερικανικά στρατεύματα, εάν η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις λόγω των S-400.

Νωρίτερα το Δεκέμβριο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε επίσης ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο αποσύρσεως των αμερικανικών στρατευμάτων από την αεροπορική βάση Incirlik, εάν η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την απόκτηση ρωσικών S-400.


Τον Οκτώβριο, η εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη πηγές πληροφοριών στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ανέφερε ότι οι αμερικανικές αρχές σκέφτονται να σχεδιάσουν την απομάκρυνση από την Τουρκία, 50 πυρηνικών βομβών Β61, οι οποίες αποθηκεύτηκαν στην αεροπορική βάση Incirlik.

Σύμφωνα με πηγές, το ζήτημα των επιλογών για την εξαγωγή πυρηνικών τακτικών όπλων υπό αμερικανικό έλεγχο, από την αεροπορική βάση Incirlik, εξετάστηκε από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Ενέργειας, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια των πυρηνικών οπλοστασίων.

Το ερώτημα τέθηκε μετά την εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, στις 9 Οκτωβρίου, σε μία επίθεση, που σύμφωνα με την τουρκική προπαγάνδα, είχε στόχο του "τρομοκράτες" Κούρδους των YPG, που υποστηρίχθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στη μάχη ενάντια του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο, τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Τουρκία είναι επί του παρόντος κάτι σαν όμηροι του Ερντογάν. Η απομάκρυνσή τους θα σήμαινε το τέλος της τουρκοαμερικανικής συμμαχίας και η διατήρησή τους εκεί θα διαιώνιζε την πυρηνική ευπάθεια, η οποία θα έπρεπε να είχε εξαλειφθεί πριν από πολλά χρόνια, σημείωσε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πέντε βάσεις στο εξωτερικό, οι οποίες αποθηκεύουν συνολικά 150 τακτικές πυρηνικές βόμβες. Βρίσκονται στη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο - 20 μονάδες σε κάθε χώρα, καθώς και στην Ιταλία - 40 και την Τουρκία - 50.

Πέτρος Κράνιας
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]