Η εκδίκηση των λαών
Ο καιρός που γινόταν αντικείμενο χλευασμού από τον διεθνή και τον εγχώριο Τύπο για τις αλλεπάλληλες ήττες του στις ψηφοφορίες του περασμένου φθινοπώρου στη Βουλή των Κοινοτήτων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ο λόγος για τον Μπόρις Τζόνσον, που με τον πιο εμφατικό τρόπο απέδειξε όχι μόνο ότι ήξερε τι έκανε σε κάθε του βήμα από τη μέρα που εξελέγη πρόεδρος των Τόρις, αλλά -το κυριότερο- πως είχε σχέδιο!
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, όπως πάντα. Και κατέδειξαν ότι το Συντηρητικό Κόμμα με τον Τζόνσον στο τιμόνι του συγκέντρωσε την απόλυτη ιστορική πλειοψηφία των 365 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων των 650 συνολικά εδρών - κερδίζοντας 48 περισσότερες σε σχέση με τις εκλογές του 2017.
Αμείλικτα περιγράφουν οι αριθμοί, όμως, και τη συντριβή των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν, που αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων και είδε το κόμμα του να περιορίζεται στις 203 έδρες - χάνοντας 59. Την ίδια ώρα στη νέα βρετανική Βουλή το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) θα έχει 48 εκπροσώπους, ενώ 11 βουλευτές θα έχουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (LD).
«Μηδένα προ του... Μπόρις μακάριζε» θα δικαιούνταν λοιπόν να πει κάποιος σήμερα, καθώς η κάλπη αποκάλυψε τρία πράγματα: Πρώτο και κυριότερο, το γεγονός ότι ο λαός της Βρετανίας ουσιαστικά ψήφισε Brexit στις 31 Ιανουαρίου 2020 - ακόμη και εκείνοι που ιδεολογικά πρόσκεινται στους Εργατικούς προκύπτει ότι προτίμησαν την καθαρή θέση του Τζόνσον απέναντι στο θέμα, παρά τις όποιες πολιτικές διαφωνίες τους μαζί του.
Δευτερευόντως αποκαλύφθηκε ότι ο Τζόνσον εργαλειοποίησε τα κοινοβουλευτικά «χαστούκια» που δεχόταν στις αρχές φθινοπώρου -και- για να πετύχει την απαραίτητη εκκαθάριση στους κόλπους των Τόρις, επανιδρύοντας ουσιαστικά μια παράταξη που έμοιαζε... τελματωμένη ιδεολογικά έναντι της εξόδου.
«Μαζί μου μόνο οι υπέρμαχοι του σκληρού Brexit θα κάθονται στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου» είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο λίγους μήνες νωρίτερα. Τρίτον; Ολοι είδαν ότι οι λαοί τελικά εκτιμούν «απλώς την αλήθεια» και τίποτε περισσότερο από την πολιτική ηγεσία, σε εποχές όπου περισσεύουν οι τεχνοκράτες σε θέσεις εξουσίας.
Το σύνθημα
Το απλό σύνθημα «get the Brexit done» του «τρελο-Μπόρις» αρκούσε λοιπόν για να του δώσει τη νίκη - γιατί ο ίδιος ήταν ο μόνος αυθεντικός εκφραστής της «Ιδέας», αλλά και της αναζήτησης μιας «νέας ισότιμα κυρίαρχης», όπως τη χαρακτήρισε, «σχέσης με την Ε.Ε.». Και ενώ βέβαια πάντα υπάρχει και Ντόναλντ Τραμπ στο παιχνίδι, που δήλωνε μετά τις εκλογές συγχαίροντας τον Τζόνσον πως «υπογράφουμε εμπορική συμφωνία μετά το Brexit».
Στην αντίπερα όχθη, οι Εργατικοί μετρούν τις πληγές τους, ενώ ήδη έχουν μπει σε περίοδο πολιτικής εσωστρέφειας με στόχο να αναζητήσουν τα αίτια της συντριβής.
Ήδη ο Τζέρεμι Κόρμπιν -και ενώ ο Τζόνσον χθες έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όπως προβλέπεται, από τη βασίλισσα Ελισάβετ- ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, κάτι που διευκρίνισε όμως πως θα συμβεί όταν βρεθεί ο διάδοχος.
Η Σκοτία ετοιμάζεται για την ανεξαρτησία της
Κάθε λόγο για να πανηγυρίζει στο Νησί είχε χθες και η Νίκολα Στέρτζον, η ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP), αφού στο Κοινοβούλιο που προέκυψε από τη βρετανική κάλπη οι βουλευτές της θα καταλαμβάνουν 48 έδρες, 13 περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Για την ίδια δε, τώρα είναι η ώρα η Σκοτία να αποφασίσει και για το δικό της μέλλον! «Ο λαός της Σκοτίας μίλησε. Είναι ώρα να αποφασίσουμε για το δικό μας μέλλον» τόνισε η Στέρτζον, ενώ η τοπική κυβέρνηση από την επόμενη εβδομάδα κιόλας θα δημοσιεύσει, όπως είπε και η επικεφαλής του SNP, τη λεπτομερή επιχειρηματολογία «για μεταβίβαση εξουσίας ώστε να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή δημοψηφίσματος χωρίς να υπάρξουν νομικές αντιρρήσεις».
Προς στιγμήν δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση για το θέμα από το Λονδίνο, αν και είναι γνωστό ότι ο Μπόρις Τζόνσον αντιτίθεται στη διενέργεια ακόμη ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, καθώς η βρετανική επαρχία τάχθηκε υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο στο δημοψήφισμα του 2014.
Από την άλλη, πρώτη φορά στις προχθεσινές βουλευτικές εκλογές οι Ιρλανδοί εθνικιστές κατάφεραν να κερδίσουν περισσότερες έδρες από τους ενωτικούς στη Βόρεια Ιρλανδία! Είναι χαρακτηριστικό πως το Sinn Fein διατήρησε τις επτά έδρες του, ενώ το επανεμφανιζόμενο φιλοϊρλανδικό κόμμα SDLP κέρδισε ακόμη δύο.
Μαζί τα δύο κόμματα των Ιρλανδών εθνικιστών ξεπερνούν σε έδρες το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), το οποίο είδε τις έδρες του να μειώνονται από 10 σε οκτώ.
Η καγκελάριος φοβάται εμπορικό πόλεμο από το Νησί
Μουδιασμένοι παρακολουθούσαν τα μαντάτα που έρχονταν από τη Βρετανία οι Γερμανοί, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα έκαναν κυριολεκτικά ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να σαμποτάρουν -ή τουλάχιστον να φέρουν στα μέτρα τους- το Brexit.
«Το Brexit είναι πλέον αναπόφευκτο» δήλωνε ανώτερο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) από τη Γερμανία, λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και την ανακοίνωση των exit polls στη γηραιά Αλβιώνα που έδειχναν «Τζόνσον»!
Αντιδράσεις
Οι αντιδράσεις, όμως, σε επίπεδο δηλώσεων ηγετών για όσα «γεννούσε» η βρετανική κάλπη έρχονταν από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη οι εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής των αρχηγών των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Αφού συνεχάρη τον Τζόνσον για τη νίκη του, η Ανγκελα Μέρκελ (φωτό) σχεδόν... ψελλίζοντας προειδοποίησε ότι η Ε.Ε. θα έχει στο εξής «έναν ανταγωνιστή στην πόρτα της», ύστερα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Γεγονός που κατά την ίδια -η οποία προφανώς «φωτογράφιζε» και μια ενδεχόμενη εμπορική συνεργασία μεταξύ Λονδίνου - Ουάσινγκτον- «ίσως μας κάνει να είμαστε πιο γρήγοροι στις αποφάσεις μας».
Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν ευχήθηκε «το Ηνωμένο Βασίλειο να παρεμείνει χώρα σύμμαχος, φίλη και πολύ κοντινός εταίρος», σημειώνοντας πάντως πως «δεν θέλουμε να γίνει αθέμιτος ανταγωνιστής».
Στο σύνολό τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχάρησαν, ωστόσο, τον Τζόνσον για τη νίκη του, κάτι που έκανε και ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, με τη διαφορά πως προειδοποίησε πως το ενδεχόμενο του Brexit «είναι άσχημα νέα για την Ευρώπη».
Τι έγραψαν οι εφημερίδες σε Αγγλία και Ε.Ε. για την ιστορική νίκη των Τόρις
Ο θρίαμβος του Μπόρις Τζόνσον στις βρετανικές εκλογές κυριάρχησε -όπως ήταν αναμενόμενο- όχι μόνο στα πρωτοσέλιδα του Τύπου της Γηραιάς Αλβιώνας, αλλά και σε εκείνα των μεγάλων εφημερίδων της Ευρώπης.
Αν και τα τελικά αποτελέσματα δεν είχαν ανακοινωθεί μέχρι το «κλείσιμο» της ύλης των εφημερίδων λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα, ήταν σαφές σε όλους πως οι Τόρις πέτυχαν ιστορική όσο και συντριπτική νίκη σε βάρος των Εργατικών. «Ο Τζόνσον οδεύει προς σαρωτική νίκη στις εκλογές» έγραφαν οι λονδρέζικοι «Times», την ώρα που η «Daily Telegraph» έκανε λόγο για «Ιστορική βραδιά του Μπόρις». Στο απόλυτο διακύβευμα της κάλπης, στο Brexit, στεκόταν η «Daily Mail». «Η αυγή της Βρετανίας του Μπόρις» ήταν ο τίτλος της εφημερίδας, που σημείωνε στον υπότιτλο: «“Τώρα θα ολοκληρώσουμε το Brexit”: Ο Μπόρις Τζόνσον χαιρετίζει την τεράστια νίκη των Τόρις». «Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης, καθώς οι Τόρις του Μπόρις Τζόνσον κερδίζουν επίσημα την πλειοψηφία, ενώ ο σκυθρωπός Τζέρεμι Κόρμπιν δηλώνει ότι θα παραιτηθεί - αλλά όχι ακόμη» έγραφε η «Daily Mirror».
«Στις εκλογές στη Βρετανία η επιλογή για τους ψηφοφόρους ήταν “το μη χείρον”, να ψηφίσουν δηλαδή αυτόν που απεχθάνονταν λιγότερο. Και νικητής αναδείχθηκε ο Μπόρις Τζόνσον» σχολίαζαν ορισμένα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Χαρακτηριστικός ήταν ο τίτλος της σουηδικής Aftonbladet, που τόνιζε: «Οι Βρετανοί ήθελαν να τελειώνει το τσίρκο του Brexit, όπως και οι κερδοσκόποι και οι επενδυτές ανά την υφήλιο». Ωστόσο, η γερμανική «Suddeutsche Zeitung» αποτύπωνε την αγωνία του Βερολίνου στον τίτλο «Το Βrexit έρχεται».
Γιώργος Τραπεζιώτης
Δημοκρατία
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...