Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χορηγός τρομοκρατών η Τουρκία


Έκθεση "φωτιά" για την Τουρκία: Χωρίς έλεγχο το ξέπλυμα χρήματος και η χρηματοδότηση τρομοκρατών

Οι τουρκικές αρχές πρέπει να αντιμετωπίσουν ελλείψεις στην αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ή θα προστεθούν σε μια "γκρίζα λίστα" χωρών με ανεπαρκείς οικονομικούς ελέγχους, σύμφωνα με παγκόσμιο φορέα, για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σε έκθεση που εκδόθηκε τη Δευτέρα, η Financial Action Task Force (FATF), με έδρα το Παρίσι, επεσήμανε τα κενά στις προσπάθειες της Τουρκίας να "αποτρέψει" τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής.

Από τους 11 τομείς που αξιολογήθηκαν, η Τουρκία θεωρήθηκε ότι απαιτεί μείζονες ή θεμελιώδεις βελτιώσεις σε εννέα. Τα ευρήματα της έκθεσης σημαίνουν ότι η Άγκυρα θα τεθεί υπό παρατήρηση για ένα έτος και θα μπορούσε να προστεθεί στη "γκρίζα λίστα" αν δεν βελτιωθεί.


Το παρατηρητήριο δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να προβεί σε "θεμελιώδεις βελτιώσεις σε μέτρα παγώματος κεφαλαίων που συνδέονται με τρομοκρατία, ή τρομοκρατικές οργανώσεις και χρηματοδότες αυτής".

Η Τουρκία έχει χαμηλό ποσοστό καταδικών για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ανέφερε η έκθεση, επισημαίνοντας τα στοιχεία που αποκάλυψαν ότι περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι διώχθηκαν το 2017, αλλά μόνο 115 καταδικάστηκαν.

Η Άγκυρα θα πρέπει επίσης να βελτιώσει τις προσπάθειές της για την πρόληψη "της συγκέντρωσης, διακίνησης και χρήσης κεφαλαίων για όπλα μαζικής καταστροφή", ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι η Τουρκία ακολουθούσε πολύ αργά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Η Τουρκία λέει ότι τηρεί όλους τους διεθνείς νόμους και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Η έκθεση καλεί επίσης την Τουρκία να ενισχύσει τη χρήση της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης σε περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και να αναπτύξει μια εθνική στρατηγική για τη διερεύνηση και δίωξη διαφόρων τύπων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πέτρος Κράνιας
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]