Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Tέλος στην αυτονομία των Κούρδων της Συρίας;


Η αυτόνομη κουρδική περιοχή Ροζάβα στη βόρεια Συρία ήταν πάντα αγκάθι για τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Με την άφιξη του συριακού στρατού τελειώνει και η αυτονομία της περιοχής;

Θα πρέπει να ήταν πολύ δύσκολο για τον Μασλούμ Αμντί να παρακαλέσει τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ για βοήθεια ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την τουρκική επίθεση. «Δεν εμπιστευόμαστε τις υποσχέσεις τους. Για να είμαι ειλικρινής είναι δύσκολο να πεις ποιον μπορείς να εμπιστεύεσαι» έγραψε ο Μασλούμ Αμντί, αρχηγός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων για τη συμφωνία που έκαναν οι Κούρδοι με τη Δαμασκό. Μετά την απόσυρση όμως των αμερικανικών δυνάμεων και τις σφοδρές μάχες ήταν πλέον με την πλάτη στον τοίχο.

Με την άφιξη των συριακών στρατευμάτων, το σχέδιο της κουρδικής αυτονομίας στη Συρία κινδυνεύει να ναυαγήσει. Το ένα τρίτο της χώρας ελεγχόταν από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις πριν από την έναρξη των τουρκικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία στις 9 Οκτωβρίου.

Ο Άσαντ απέσυρε τις δυνάμεις του το καλοκαίρι του 2012 από τις κουρδικές περιοχές για να πολεμήσει τους αντάρτες σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο συριακός εμφύλιος «έδωσε τον απαραίτητο χώρο» ώστε να δημιουργηθεί η Ροζάβα, η αυτόνομη κουρδική περιοχή.


Μια ευνοϊκή για τον Ερντογάν κατάσταση

Οι προσπάθειες αυτονόμησης των Κούρδων δεν τυχαίνουν διεθνούς αναγνώρισης ωστόσο αυτό το πείραμα είχε ενθαρρύνει τους Κούρδους, οι οποίοι υπολογίζονται σε όλο τον κόσμο σε 25 εκατομμύρια αλλά παραμένουν χωρίς δικό τους κράτος. Οι περισσότεροι Κούρδοι ζουν στην Τουρκία και ακολουθεί το Ιράν και το Ιράκ.

Στη Συρία, όπου ζουν ένα εκατομμύριο Κούρδοι, η κυβέρνηση πλέον δεν είχε καμία δύναμη στις κουρδικές περιοχές. Τώρα όμως εκεί θα ανεμίσουν και πάλι οι συριακές σημαίες και τα στρατιωτικά τεθωρακισμένα βρίσκονται και πάλι στους δρόμους. Ο συριακός στρατός έχει προελαύνει στις περιοχές Αλ Τάμπκα, Ταλ Ταμάρ, Μάνμπιτς και Κομπάνι, την περιοχή από όπου οι κουρδικές δυνάμεις απώθησαν το Ισλαμικό Κράτος με τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Η συμφωνία με τη Δαμασκό είναι σύμφωνα με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις «ένα καθαρά στρατιωτικό βήμα». Για τον Τούρκο Πρόεδρο η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή δεδομένου ότι θέλει να καταστρέψει μια τέτοια προοπτική, η οποία είναι ελκυστική και για τις κουρδικές περιοχές στην Τουρκία. Παράλληλα προσπαθεί να σπείρει ζιζάνια και μεταξύ του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης. Το HDP δεν στηρίζει πάντως την ιδέα ενός αυτόνομου κουρδικού κράτους αλλά προκρίνει μια ομοσπονδιακή δομή μέσα στη χώρα με περισσότερη αυτονομία για την κουρδική μειονότητα.

Με τη συμφωνία όμως μεταξύ Κούρδων και Δαμασκού η κατάσταση περιπλέκεται. Ο πατέρας του Άσαντ είχε αφαιρέσει τη συριακή ιθαγένεια σε χιλιάδες Κούρδους με αποτέλεσμα 300.000 Κούρδοι που ζούσαν στη Συρία να μην τη διαθέτουν πλέον.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]