Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα 10 σημεία της συμφωνίας Πούτιν - Ερντογάν


Ιστορική συμφωνία συνήψαν Πούτιν και Ερντογάν, όσο αφορά την κατάσταση στη Συρία, μετά από περισσότερες από 6 ώρες συνομιλιών, στο Σότσι. Η βάση στην οποία συνομίλησαν και συναποφάσισαν οι δύο ηγέτες είναι η Συμφωνία των Αδάνων του 1998.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μας έδωσαν την δυνατότητα να καταλήξουμε σε αποφάσεις που αφορούν για την Συρία. Ο Πούτιν είπε ότι ο Ερντογάν του εξήγησε λεπτομερώς τους στόχους της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης, τονίζοντας ότι σημασία έχει να μην επιτρέψουμε ώστε τις ενέργειες της Τουρκίας στην Συρία να τις εκμεταλλευθούν οι τρομοκράτες. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Τουρκία συμμερίζεται την προσέγγιση της Ρωσίας για την αναγκαιότητα της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Η Συρία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, πρέπει να απαλλαγεί από την παράνομη ξένη στρατιωτική παρουσία, προσθέτοντας ότι η κατάσταση "στο έδαφος" της Συρίας δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για την λειτουργία της Συνταγματικής Επιτροπής.

Ο Ερντογάν ξεκίνησε την ομιλία του αναγνωρίζοντας την ικανοποίησή του ότι οι συγκρούσεις στην Ιντλίμπ έχουν σταματήσει. "Θα θέλαμε να σταθεροποιήσουμε και να επισημοποιήσουμε την κατάσταση εκεί τώρα", είπε. Με τη σειρά του ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε τα δέκα σημεία της κοινής απόφασης:

1. Οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για διατήρηση της πολιτικής ενότητας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

2. Τονίζουν την αποφασιστικότητά τους να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και τις εκδηλώσεις της και να εκδιώξουν τις αυτονομιστικές ατζέντες στο έδαφος της Συρίας.


3. Στο πλαίσιο αυτό , θα διατηρηθεί το καθιερωμένο status quo στην τρέχουσα περιοχή της επιχείρησης "Πηγή Ειρήνης", που καλύπτει περιοχή από το Tel Abyad ως το Ras Al-Ayn σε βάθος 32 χιλιομέτρων.

4. Και οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τη σημασία της συμφωνίας των Αδάνων. Η Ρωσική Ομοσπονδία θα διευκολύνει την εφαρμογή της συμφωνίας υπό τις παρούσες συνθήκες.

5. Από τις 12:00 το μεσημέρι της 23ης Οκτωβρίου 2019, η ρωσική στρατιωτική αστυνομία και οι συνοριοφύλακες της Συρίας θα εισέλθουν στη συριακή πλευρά των τουρκοσυριακών συνόρων έξω από την περιοχή της "Πηγής Ειρήνης" για να διευκολύνουν την απομάκρυνση των στοιχείων του YPG και του οπλισμού τους, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, κάτι που πρέπει να οριστικοποιηθεί σε 150 ώρες. Εκείνη τη στιγμή, κοινές ρωσοτουρκικές περιπολίες θα ξεκινούν στα δυτικά και στα ανατολικά της περιοχής της επιχείρησης "Πηγή Ειρήνης" σε βάθος 10 χλμ., εξαιρουμένης της πόλης Qamishli.

6. Όλα τα στοιχεία των YPG και τα όπλα τους θα απομακρυνθούν από τη Manbij και το Tal Rifaat.

7. Και οι δύο πλευρές θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν τις διεισδύσεις τρομοκρατικών στοιχείων.

8. Θα ξεκινήσουν κοινές προσπάθειες για να διευκολυνθεί η επιστροφή των προσφύγων με ασφαλή και εθελοντικό τρόπο.

9. Θα δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός παρακολούθησης και επαλήθευσης για την επίβλεψη και το συντονισμό της εφαρμογής του παρόντος μνημονίου.

10. Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να εργάζονται για την εξεύρεση μόνιμης πολιτικής λύσης στη συριακή διαμάχη στο πλαίσιο του μηχανισμού της Astana και θα υποστηρίξουν τη δραστηριότητα της συνταγματικής επιτροπής.

Τι είναι η Συμφωνία των Αδάνων

Η Συμφωνία των Αδάνων συνάφθηκε μετά από πολεμικό τελεσίγραφο της Τουρκίας στον πατέρα Άσαντ. Έδινε το δικαίωμα στον τουρκικό στρατό να κάνει διασυνοριακές επιχειρήσεις ασφαλείας μέσα στο έδαφος της βόρειας Συρίας, σε βάθος 30 χιλιομέτρων. . Επίσης υποχρέωνε τη Δαμασκό να σταματήσει να προσφέρει καταφύγιο σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και να "αποκεφαλίσει" την ηγεσία του. Σαν αποτέλεσμα ο Οτσαλάν εκδιώχθηκε από τη Συρία για να καταλήξει μετά από τη γνωστή περιπέτεια στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, στα χέρια της ΜΙΤ.

Το οικονομικό bonus

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και Τουρκίας συζήτησαν επίσης την ένταξη των τουρκικών τραπεζών στο σύστημα μεταβίβασης δεδομένων για διεξαγωγή συναλλαγών της Κεντρική τράπεζας της Ρωσίας. Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε ο Ρώσος πρόεδρος, λέγοντας ότι "μιλήσαμε για μία σημαντική συμφωνία η οποία προβλέπει την ενεργό αξιοποίηση του ρουβλίου και της τουρκικής λίρας στις εμπορικές συναλλαγές, αλλά και την διεύρυνση της αποδοχή των ρωσικών καρτών Mir στην επικράτεια της Τουρκίας και την σύνδεση των τουρκικών τραπεζών και εταιρειών στο σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών της Τράπεζας της Ρωσίας".

Τούρκος αξιωματούχος: Εξαιρετική η συμφωνία με τη Ρωσία

Η Τουρκία έφτασε σε μια "εξαιρετική" συμφωνία με τη Ρωσία για μία ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος μετά την συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι.

"Είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τους Ρώσους σήμερα", δήλωσε ο αξιωματούχος. "Καταλήξαμε σε μια εξαιρετική συμφωνία. Συμφωνήσαμε να διαμορφώσουμε μια ζώνης ασφαλείας που δεν θα υπάρχουν τρομοκράτες", ανέφερε.

Πέτρος Κράνιας
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]