ΗΠΑ - Τουρκία: Συμμαχία ή μυθοπλασία;
Ο Ερντογάν, τα πυρηνικά όπλα και η συμμαχία ΝΑΤΟ - Τουρκίας που εξελίσσεται σε μυθοπλασία
Τέσσερις έμπειροι Αμερικανοί αναλυτές αποδομούν την συμμαχία που η Ουάσιγκτον θεωρούσε δεδομένη επί δεκαετίες
Σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε το πρωί της Τρίτης (22 Οκτωβρίου) το CNN αμφισβητεί την πάγια θεωρία, ότι η Τουρκία πρέπει να θεωρείται πιστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, επικαλούμενο τέσσερις σημαντικούς διεθνείς αναλυτές: τον Ζίγια Μέραλ, διακεκριμένο συνεργάτη του Royal United Services Institute (RUSI) με έδρα το Λονδίνο, τον πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, στρατηγό Μακ Μάστερ, τον Άαρον Στάιν που αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα War on the Rocks και τον Ρίτσαρντ Χάας που προεδρεύει στο Council of Foreign Relations.
Ο τίτλος του άρθρου είναι «Όχι πλέον υπάκουος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν φέρνει στην επιφάνεια την πυρηνική επιλογή» και ο δημοσιογράφος του CNN Τιμ Λάιστερ αξιολογεί ως νέο ποιοτικό στοιχείο το ενδιαφέρον του Τούρκου Προέδρου για την προοπτική ανάπτυξης πυρηνικού εργοστασίου.
Στο άρθρο του σημειώνει:
Τον περασμένο μήνα ο Τούρκος ηγέτης το πρότεινε, λέγοντας ότι «μερικές χώρες έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, όχι έναν ή δύο. Αλλά εμείς δεν μπορούμε να τους έχουμε, αυτό δεν μπορώ να δεχτώ». Και συνέχισε με στόχο να ”δείξει” το Ισραήλ, λέγοντας: «Έχουμε το Ισραήλ κοντά μας, σχεδόν ως γείτονες. Φοβίζουν άλλους με την κατοχή αυτών (των όπλων). Κανείς δεν μπορεί να τους αγγίξει».
Μέραλ: Όχι πλέον «ασπίδα» απέναντι στον ρωσικό επεκτατισμό
Ο Zίγια Μέραλ, εκ των κορυφαίων συνεργατών του Royal United Services Institute (RUSI) στο Λονδίνο, λέει ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει απτό σημάδι ότι η Τουρκία πρόκειται να επιδιώξει την απόκτηση πυρηνικών όπλων», ωστόσο θεωρεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν απευθύνεται σε θρησκευτικούς και συντηρητικούς κύκλους, ενώ ωθεί την τουρκική κοινωνία να αντιδράσει ενάντια σε αυτά που θεωρούνται ως πρότυπα της Δύσης.
Κάτω από τον Ερντογάν, η Τουρκία δεν είναι πλέον ο υπάκουος σύμμαχος του ΝΑΤΟ που φυλάσσει τη νότια πλευρά της συμμαχίας απέναντι στον ρωσικό επεκτατισμό. Εν μέρει ως απάντηση στην Ευρώπη, ο Ερντογάν φαντάστηκε ένα νέο μοντέλο για την Τουρκία, όπου θα επιλέξει τους συμμάχους του και θα προβάλει την ισχύ του χιλιάδες μίλια από τις ακτές της χώρας του.
Μακ Μάστερ: Η Τουρκία επέλεξε τη Μέση Ανατολή
Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, στρατηγός Μακ Μάστερ, διακρίνει μία ριζική μετατόπιση - τη μεγαλύτερη γεωπολιτική μετατόπιση στην εποχή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, στην τουρκική εθνική στρατηγική. Σε ομιλία του τον Σεπτέμβριο του 2019, ανέφερε ότι κάτω υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν η Τουρκία «θέλει να δείξει ότι μετατοπίζεται από την Ευρώπη και είναι πιο κοντά στη Μέση Ανατολή, κλίνοντας προς ανατολάς, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει παίξει καταστάσεις προς όφελός της».
Στάιν: Τα πυρηνικά είναι ”σκιάχτρο” για την Τουρκία
Ο Άαρον Στάιν κινείται πολύ κοντά στις απόψεις του Μακ Μάστερ. Σε δικό του άρθρο στον ιστότοπο War on the Rocks, που ειδικεύεται στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, γράφει ότι ο Ερντογάν φαίνεται ότι χρησιμοποιεί τα πυρηνικά όπλα ως ”σκιάχτρο” ώστε να προβάλει ένα ευρύτερο επιχείρημα για την θέση της Άγκυρας στον κόσμο και πώς τα Αμερικανικά - Δυτικά συστήματα με τα οποία η Τουρκία συνδέθηκε επί μακρόν, είναι άδικα και απαιτείται να αλλάξουν.
«Εκφράζει μια πιο προσωπική, βαθιά διαμαρτυρία για τον παγκόσμιο ρόλο της Τουρκίας», λέει ο Στάιν.
Ευρισκόμενος στην εξουσία για σχεδόν 17 χρόνια, ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι η τουρκική πολιτική. Όλη η δύναμη έχει συγκεντρωθεί σε έναν μικρό κύκλο γύρω του. Η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας καθοδηγείται από τα ένστικτά της.
Οι ΗΠΑ βρίσκεται πλέον εκτός κάδρου στην κρίση της Συρίας-Τουρκίας.
Ο Πούτιν τώρα ελέγχει αυτό το χάος.
Αλλά βασικά, ο Ερντογάν βλέπει τον κόσμο από την άποψη των ανταγωνιστικών δυνάμεων - των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας - που η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει προς όφελός της. Αναπόφευκτα, αυτό σημαίνει αποσύνδεση από την Ουάσινγκτον.
Χάας: Καιρός να εγκαταλείψουμε την μυθοπλασία
Ο Ρίτσαρντ Χάας, πρόεδρος του Council of Foreign Affairs, έγραψε στο Twitter νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι οι ΗΠΑ είναι «καιρός να εγκαταλείψουν τη μυθοπλασία» πως η Τουρκία του Ερντογάν ήταν σύμμαχος.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να αποσύρουν όλα τα πυρηνικά όπλα, να μειώσουν την εξάρτηση από τις βάσεις της Τουρκίας και να περιορίσουν την ανταλλαγή πληροφοριών και τις πωλήσεις όπλων.
Αναμφισβήτητα σημαντικότερο από την προκλητική ατάκα (του Τούρκου Προέδρου) για τα πυρηνικά όπλα σε μια ομιλία προς τους πιστούς του κόμματός του, ήταν το θέαμα των Προέδρων Ερντογάν και Πούτιν τον Αύγουστο, καθώς απολάμβαναν παγωτό, ενώ θαύμαζαν το νέο αεροσκάφος της Ρωσίας Su-57.
Ως απάντηση στην αμερικανική απειλή να ακυρώσει τις πωλήσεις F-35 στην Άγκυρα, ο Ερντογάν στράφηκε στον Πούτιν και ακούστηκε να ρωτάει: Τώρα λοιπόν, θα το αγοράσουμε αυτό;»
Ο Στάιν καταλήγει στον επίλογο: «Η Άγκυρα δεν εγκαταλείπει το ΝΑΤΟ, ούτε θα στραφεί στην Ανατολή. Ωστόσο, η σημερινή ηγεσία της απορρίπτει τους ισχύοντες κανόνες και θέλει να τους αλλάξει. Αυτό ίσως αποδειχθεί τελικά χειρότερο για την Ουάσινγκτον».
CNN
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Αντώνης Φουρλής Huffpost Greece
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...