Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σύμφωνία Πούτιν-Ερντογάν για «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία


Οι Κούρδοι θα αποχωρήσουν από τη βορειοανατολική Συρία εντός 150 ωρών, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

Κοινές περιπολίες σε βάθος 10 χιλιομέτρων 

Μετά από μια μαραθώνια συνάντηση που κράτησε πάνω από έξι ώρες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογος του Βλαντιμίρ Πούτιν ήρθαν σε συμφωνία για τη δημιουργία μια ζώνης ασφαλείας στη βορειανατολική Συρία, λίγη ώρα πριν λήξει η συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για την εκκένωση της περιοχής. Βάσει τις συμφωνίας οι Κούρδοι του YPG έχουν 150 ώρες προκειμένου να αποχωρήσουν σε βάθος «30 χιλιομέτρων μακριά από τα σύνορα».

Ειδικότερα, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου των δυο ανδρών ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος του εξήγησε τους στόχους της επιχείρησης και ότι αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες της Άγκυρας, ωστόσο ο Βλ. Πούτιν ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι ξένες δυνάμεις που αναπτύσσονται στη Συρία παρανόμως πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφός της».

Ο Βλ. Πούτιν υπογράμμισε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να διατηρηθεί κάτι που είναι αδιαπραγμάτευτο, όπως είπε.


Από την πλευρά του ο Ερντογάν τόνισε ότι «δεν θέλουμε την επικράτεια άλλης χώρας, σεβόμαστε τις ανησυχίες της Ρωσίας όπως και εκείνη σέβεται τις δικές μας, η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί να απελευθερώσει τις εκτάσεις από τους τρομοκράτες».

Στη συνέχεια ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι «Ρωσία και Τουρκία θα υπογράψουν ένα σύμφωνο κατανόησης για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη περιοχή όπου διεξάγονται οι επιχειρήσεις, Η ζώνη θα έχει βάθος 30 χιλιομέτρων και οι Κούρδοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν εντός 150 ωρών. Άμεσα».

Στα βασικά σημεία του συμφώνου, από τα μεσάνυχτα της 23ης Οκτωβρίου κοινά ρωσο-συριακά περίπολα θα συμμετάσχουν στη μετακίνηση των κουρδικών δυνάμεων του YPG που παραμένουν σε βάθος 30 χλμ από τα τουρκοσυριακά σύνορα, με χρονικό περιθώριο για να πραγματοποιηθεί αυτό 150 ωρών.

Ακολούθως θα αρχίσουν κοινές περιπολίες ρωσικών και τουρκικών δυνάμεων σε ζώνη 10 χιλιομέτρων ανατολικά και δυτικά από την περιοχή που διεξάγεται η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας.

Παράλληλα, οι Κούρδοι του YPG θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις πόλεις Μανμπίτζ και Ταλ Ριφάτ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]