Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ψήφος Ελλήνων του εξωτερικού "ώρα μηδέν"


Του Δημήτρη Γκάτσιου

Για δεύτερη φορά, μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας, συνεδριάζει σήμερα στις δώδεκα το μεσημέρι η Διακομματική Επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Με στόχο την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής οπτικής, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το υπουργείο Εσωτερικών και ο αρμόδιος υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος θα επιχειρήσουν στην επικείμενη συνάντηση να συγκεράσουν διαφορετικές απόψεις και "κόκκινες" κομματικές γραμμές, όπως αυτές έχουν έρθει στο προσκήνιο ήδη από τα τετ α τετ που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους κυρίους Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βελόπουλο, Βαρουφάκη και την κυρία Γεννηματά. Οι συζητήσεις στο κτήριο της Βασιλίσσης Σοφίας θα έχουν ως αποτύπωμα το σχέδιο των τεσσάρων σημείων, που απέστειλε το μεσημέρι της Παρασκευής στα πολιτικά κόμματα ο κ. Θεοδωρικάκος. Κυβερνητικά στελέχη, μάλιστα, εκτιμούν ότι οι πιθανότητες ευρείας σύγκλισης είναι πολλές, χωρίς να αποκλείεται η τελευταία "πιρουέτα" της Κουμουνδούρου στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού να σκιαγραφήσει σκηνικό καθολικής αποδοχής εντός του Κοινοβουλίου.

Το πλαίσιο της συζήτησης

Τα τέσσερα σημεία, που θα τεθούν επί τάπητος στη μεσημεριανή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής περιλαμβάνουν τις εξής κατευθύνσεις:


Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας. Πρόκειται για τη μοναδική "κόκκινη γραμμή" που είχαν ορίσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν, ενώ η ψήφος τους θα μετρά στο κανονικό αποτέλεσμα.

-Η ψηφοφορία θα πραγματοποιείται σε πρεσβείες και προξενεία της χώρας, καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Μοναδική εξαίρεση σε αυτό θα αποτελούν οι πολίτες που η μόνιμη κατοικία τους βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση. Σε αυτήν την περίπτωση, η συγκεκριμένη κατηγορία θα μπορεί να επιλέγει, εφόσον το επιθυμεί, την επιστολική ψήφο. Το συγκεκριμένο σημείο αναμένεται πως θα…σηκώσει και τη μεγαλύτερη συζήτηση, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης. Κι αυτό, διότι, κατά κύριο λόγο, ο Περισσός διαφωνεί επί της αρχής στην προοπτική της επιστολικής ψήφου και μένει να φανεί κατά πόσο είναι διατεθειμένος να… τραβήξει πίσω τη γραμμή του αυτή.

-Θα συγκροτηθούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι με τους Έλληνες-κατοίκους εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτήν την κατηγορία θα ενταχθούν όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα. Είτε μέσω ελληνικού ΑΦΜ, είτε μέσω πρώτου βαθμού συγγένειας με Έλληνα φορολογούμενο.

-Θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας από δώδεκα σε 15, με τα κόμματα να έχουν τη δυνατότητα να τοποθετούν υποψήφιους Έλληνες του εξωτερικού στις πρώτες θέσεις της λίστας, εφόσον το επιθυμούν.

"Στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι τέσσερις από τους πέντε συμφώνησαν με την άποψή μας ότι η ψήφος των Ελλήνων είναι ισότιμη, έχει την ίδια πολιτική βαρύτητα και δεν μπορεί να γίνουν διακρίσεις σε βάρος κανενός. Ότι, δηλαδή, η ψήφος όσων ψηφίζουν από το εξωτερικό θα προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Συμφωνήσαμε κι εμείς να δεχτούμε ορισμένες από τις προτάσεις τους προκειμένου να συναντηθούμε στο ίδιο σημείο του δρόμου. Είμαστε σε καλό δρόμο. Και εναπόκειται στον κ. Τσίπρα να επιλέξει, είτε την αυτοαπομόνωση, είτε τη σύμπραξη προκειμένου να ψηφιστεί ο νόμος και από τους 300 της Βουλής", σημείωσε (Ελεύθερος Τύπος) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]