Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στο Σότσι θα κριθεί η τύχη των Κούρδων


Αύριο η επίσκεψη του «σουλτάνου», που θα καθορίσει τις εξελίξεις, στον πρόεδρο Πούτιν. Στα χαρτιά έμεινε η κατάπαυση του πυρός

Από τον Γιώργο Τραπεζιώτη

Κατάπαυση του πυρός που έμεινε στα... χαρτιά ήταν αυτή που συμφώνησαν ΗΠΑ και Τουρκία στα τέλη της εβδομάδας, αναφορικά με τις επιχειρήσεις εισβολής του τουρκικού στρατού στη βορειοανατολική Συρία.

Μετά τις σοβαρότατες καταγγελίες που έκανε η τουρκική πλευρά ήδη από το πρωί της Παρασκευής για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Κούρδων κατά θέσεών τους, το Σαββατοκύριακο η Αγκυρα επιχειρούσε να βγει... και από πάνω, θέλοντας να εμφανιστεί ως «θύμα» της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Συγκεκριμένα, κι ενώ οι Κούρδοι θρηνούν ήδη τον χαμό δεκάδων αμάχων, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας έσπευδε να ανακοινώσει ότι ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και ακόμη ένας τραυματίστηκε στη διάρκεια επίθεσης των συριακών κουρδικών δυνάμεων στην περιοχή του Τελ Αμπιάντ. Διευκρινιζόταν δε ότι ο τουρκικός στρατός απάντησε «στις επιθέσεις των τρομοκρατών» για να αμυνθεί.

Αργά χθες το απόγευμα, κι ενώ οι ειδήσεις που έρχονταν από τα μέτωπα της βορειοανατολικής Συρίας έκαναν γνωστό ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές, ολοκλήρωναν την αποχώρησή τους από την Ρας αλ-Αΐν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ευρισκόμενος στην Κωνσταντινούπολη όπου μιλούσε σε μια αντικαπνιστική εκδήλωση, επαναλάμβανε ότι «αναμένουμε από τους Αμερικανούς συμμάχους μας να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους αυτή τη φορά», διευκρινίζοντας πως δεν θα ανεχθεί «κωλυσιεργίες» και ότι θα επαναλάβει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.


Συζητήσεις

Αύριο το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο Σότσι, όπου ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με φόντο το Συριακό. Σε αυτήν αναφέρθηκε χθες μέσω συνέντευξής του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας πως η Τουρκία και η Ρωσία θα συζητήσουν για την αποχώρηση της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από τις πόλεις Μανμπίτζ και Κομπάνι. Ειδικότερα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι η χώρα του δεν θέλει να δει ούτε έναν μαχητή των Μονάδων Προστασίας του Λαού να μένει στη «ζώνη ασφαλείας» στο τέλος της εκεχειρίας.

Την Κυριακή, τέλος, περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες αποσύρθηκαν από τη μεγαλύτερη βάση που διατηρούσαν οι ΗΠΑ στη βόρεια Συρία, κατόπιν σχετικών εντολών της Ουάσινγκτον, στρατιώτες οι οποίοι θα μεταφερθούν στο βόρειο Ιράκ προκειμένου να αντιμετωπίσουν πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) που δρουν στη γειτονική χώρα. Οπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο Sana, κατά την αποχώρησή τους οι Αμερικανοί κατέστρεψαν τη βάση τους, στην οποία υπήρχαν ένας διάδρομος προσγείωσης για στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη καθώς και ένα ελικοδρόμιο.

Πριν από μερικές ημέρες ο συνασπισμός που μάχεται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είχε καταστρέψει και τη στρατιωτική βάση του κοντά στο Κομπάνι, που απέχει 150 χλμ. από το Χαλέπι.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]