Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι συνέπειες μιας αλλοπρόσαλλης εξωτερικής πολιτικής

Η αιφνιδιαστική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, μετά το τηλεφώνημά του με τον Tαγίπ Ερντογάν, να επιτρέψει την εισβολή τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία οδήγησε στο χάος και στην αιματοχυσία των τελευταίων ημερών

Χιλιάδες μικρές αποφάσεις οδήγησαν στο να βρίσκονται οι ΗΠΑ στη θέση του διαιτητή ανάμεσα στη Συρία και στην Τουρκία, αλλά μόνο μία –η αιφνιδιαστική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, μετά το τηλεφώνημά του με τον Τούρκο πρόεδρο Tαγίπ Ερντογάν– οδήγησε στο χάος και στην αιματοχυσία των τελευταίων ημερών.

Οταν ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη υποσχόμενος να βάλει τέλος στους «ατελείωτους πολέμους», υπονοήθηκε ότι αυτό θα σήμαινε ότι ώς ένα βαθμό θα έπρεπε να εγκαταλειφθούν σύμμαχοι όπως οι κουρδικές δυνάμεις, που βοήθησαν στην εξολόθρευση του ISIS, ή η αφγανική κυβέρνηση της Καμπούλ. Αλλά είναι βέβαιο ότι το «πρώτα η Αμερική» δεν σήμαινε την εγκατάλειψη των Αμερικανών στρατιωτών. Για να απομακρυνθούν οι Αμερικανοί στρατιώτες από τη Συρία, όπως ζήτησε ο Τραμπ, ίσως χρειαστεί αερομεταφορά, ενώ το ίδιο απαιτείται για τη μετακίνηση των περίπου 50 αμερικανικών τακτικών πυρηνικών όπλων που βρίσκονται στη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.

Η Ιστορία βρίθει με παραδείγματα συμμάχων που εγκαταλείφθηκαν από την Ουάσιγκτον στη μοίρα τους. Αλλά η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποχωρήσει από τη Συρία ξεχωρίζει, γιατί το status quo ήταν απόλυτα βιώσιμο. Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν είχαν σημαντικές απώλειες. Η περιοχή υπό κουρδικό έλεγχο ήταν σε γενικές γραμμές ήσυχη. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ήταν στη φυλακή. Δεν υπήρχε διεθνής πίεση για την απόσυρση των ΗΠΑ. Αν η κυβέρνηση Τραμπ ήθελε να επιτρέψει στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να αναλάβει πιο αποφασιστική δράση για την υπεράσπιση των τουρκικών εθνικών συμφερόντων, θα μπορούσε να το είχε κάνει με πολύ πιο συντεταγμένο και συντονισμένο τρόπο.


Πολλοί Ρεπουμπλικανοί εξέφρασαν την οργή τους για την προδοσία των Κούρδων. Αλλά το ίδιο το κόμμα είναι που αρνείται κάθε προσπάθεια να υποχρεωθεί ο πρόεδρος να λογοδοτήσει για την αλλοπρόσαλλη πολιτική του.

Αυτή τη στιγμή, η προτεραιότητα των ΗΠΑ πρέπει να είναι η προστασία των Αμερικανών στρατιωτών και η ασφάλεια των αμερικανικών πυρηνικών όπλων. Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα τη βοηθήσει αν ο τυχοδιωκτισμός της ξεφύγει εκτός ελέγχου, ενώ η διεθνής κοινότητα θα απορρίψει κάθε προσπάθεια να αλλοιωθεί η πληθυσμιακή σύνθεση των κουρδικών περιοχών με μεταφορά πληθυσμών.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, υπήρχαν διάφορες απαντήσεις για το τι θα μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ ως απάντηση στην τουρκική εισβολή. Οι σκληρές κυρώσεις και άλλες ενέργειες θα μπορούσαν να υποχρεώσουν την Τουρκία να υποχωρήσει, επιτρέποντας στα αμερικανικά στρατεύματα να αποκαταστήσουν το status quo.

Τώρα, η μόνη εναλλακτική λύση στον τουρκικό έλεγχο της βόρειας Συρίας είναι να περάσει η περιοχή στον έλεγχο του Ασαντ. Η συμμαχία της Αμερικής με τους Κούρδους είναι νεκρή και είναι δύσκολο να δούμε τι ρόλο μπορούν να παίξουν οι ΗΠΑ στη Συρία ή στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Λένε ότι αν σπάσεις κάτι, είναι δικό σου. Αλλά ίσως οι ΗΠΑ περιορίστηκαν στο σπάσιμο.

FinancialTimes


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]