Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η θέση της Ελλάδας στην ταραγμένη Ευρώπη


Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Ο Προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση πέρασε με επιτυχία τον προκαταρκτικό έλεγχο των "θεσμών". Βεβαίως, πολλά μένει να γίνουν πέρα από το πακέτο ελαφρύνσεων. Ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τη σταθεροποίηση μιας υγιούς και διαρκούς ανάπτυξης.

Πρέπει να εφαρμοστεί το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, να ψηφιστούν οι νέες παρεμβάσεις στις τράπεζες που δρομολογούνται, αλλά και να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα θωρακίσουν ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία και την αγορά. Τα επόμενα αυτά βήματα είναι πάρα πολύ κρίσιμα, όχι μόνο γιατί πρέπει η Ελλάδα –έπειτα από τόσα χρόνια κρίσης– να αλλάξει σελίδα, αλλά και γιατί πρέπει να προετοιμαστεί για αυτά που ίσως έρθουν. Δηλαδή να αντιμετωπίσει πιθανές εξωγενείς αναταραχές.


Το Brexit θα είναι πιθανότατα ομαλό, άλλα ενεργοποιείται. Η ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι είναι κλειστή σε σχέση με άλλα κράτη (όπως η Ισπανία και η Γερμανία), δεν θα δεχτεί άμεσο μεγάλο πλήγμα. Ωστόσο, κάποιοι τομείς και εταιρείες που έχουν οικονομικούς δεσμούς με τη Βρετανία θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Μεγαλύτερο πρόβλημα συνιστούν οι εμπορικοί πόλεμοι και η επιβράδυνση που έχουν προκαλέσει σε μεγάλες εξαγωγικές ευρωπαϊκές οικονομίες. Το ΑΕΠ τους χάνει στροφές, περιορίζοντας τις δυνατότητές τους για κατανάλωση ελληνικών προϊόντων αλλά και για τουριστικές ροές.

Στα δύο αυτά αμιγώς οικονομικά προβλήματα προστίθενται πλέον και η νέα έξαρση στο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και η κλιμάκωση των προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας. Τόσο με τον πόλεμο στη Συρία όσο και με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ.

Πλέον, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες για την Ελλάδα είναι αυξημένες.

Αλλά η γεωπολιτική ισχύς κάθε χώρας συνδέεται άρρηκτα με την οικονομική της ευμάρεια. Στην περίπτωση της Ελλάδας, μια ισχυρή οικονομία είναι η άμυνα για να μπορέσει να ανταποκριθεί η χώρα σε ένα δυσμενέστερο διεθνές περιβάλλον, αλλά και για να έχει ισχυρή διαπραγματευτική θέση. Ώστε να διεκδικεί ως ισότιμος εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα ζωτικά της δικαιώματα σε όλα τα επίπεδα.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]