Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κατρούγκαλος: Να μην αποκλείσουμε την Τουρκία από το ενεργειακό παιχνίδι στη Μεσόγειο


Μετά τον Νίκο Κοτζιά που ζήτησε να μην είμαστε «μοναχοφάηδες» και ο νυν υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, δηλώνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η Τουρκία από τα θέματα ενέργειας που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως η ελληνική πλευρά θέλει την επίλυση του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση πως βλέπει η Ελλάδα την συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι “ασφαλώς βλέπουμε θετικά την συμμετοχή της Τουρκίας”. “Πως μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό”, ανέφερε.

Μάλιστα τάχθηκε και υπέρ της συμμετοχής της Τουρκίας στις συνομιλίες της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ οι οποίες όπως τόνισε “σέβονται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα”. “Ασφαλώς βλέπουμε θετικά την συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου”, είπε προσθέτοντας ότι “θέλουμε πολύ να συμμετάσχει και η Τουρκία σε αυτές τις διαπραγματεύσεις που σέβονται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα”. “Το σημαντικό είναι να αποφεύγονται οι μονομερείς στρατιωτικές κινήσεις και ειδικά αυτές που αυξάνουν την ένταση” ανέφερε χαρακτηριστικά

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δική της ΑΟΖ και αυτό δεν σημαίνει ‘μονοπώλιο στην ανατολική Μεσόγειο’, όπως είπε. Ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι έχει γίνει ένα κοινό ταμείο και για τις δύο πλευρές στην Κύπρο στο οποίο θα κατατεθούν τα έσοδα από τις ενεργειακές πηγές, προσθέτοντας ότι αυτό το έχει εγκρίνει η κυπριακή βουλή.


Μια μέρα πριν τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Έλληνας Υπουργός δήλωσε για το Κυπριακό ότι κάνουν προσπάθεια ώστε οι δύο πλευρές να καταλάβουν καλύτερα τις θέσεις των δύο πλευρών πριν από τις πιθανές διαπραγματεύσεις. ”Θέλουμε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αλλά στο τέλος αυτών των διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία. Όχι μόνο για επίδειξη. Εμεις θέλουμε λύση στο Κυπριακό”, είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Για τα 12 ναυτικά μίλια, ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι “αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος ως μέρος του καθορισμού της ΑΟΖ μας με την Ιταλία και την Αλβανία. Και στις άλλες περιοχές πιστεύουμε ότι είναι αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα η επέκταση των χωρικών μας υδάτων.. Αλλά ξεκινήσαμε από τα δυτικά της χώρας γιατί υπήρχε ένας πρακτικός και επείγον λόγος.

Όσον αφορά στο Αιγαίο, είναι αλήθεια ότι θέλουμε και οι δύο πλευρές να μειώσουμε την ένταση που αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα. Για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας. «Αυτό που συμφωνήσαμε πράγματι με το φίλο μου τον Μεβλούτ είναι να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις των δύο ηγετών. Και αυτό θα γίνει εργαζόμενοι μαζί για να βρούμε τρόπους για να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε σοβαρές συνομιλίες για θέματα όπως το ζήτημα του καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ μας.

Για τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι κατέβαλαν προσπάθεια για την μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την δημιουργία μιας θετικής ατζέντας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Αναρωτιέται κανείς τι συμβαίνει και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τα ξεπουλάει όλα. (Όχι πως οι άλλες πάνε πίσω. Όλες οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες δρουν διαχρονικά και υποχθόνια κατά τις Ελλάδος. ΟΛΕΣ. Απλώς ότον αυτές είναι στην ατιπολιτευση αυτό δε φαίνεται τόσο και ο λαός το ξεχνάει. Και ξαναψηφιζει τον προ-προηγούμενο για να τον σώσει από τον προηγούμενο. Σχιζοφρένεια σκέτη!)
    Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ξεπουλάει "μαζικά" ότι έχει απομείνει όρθιο, αδιαφορώντας για τη βούληση του ελληνικού λαού (που βέβαια υπάρχει συνταγματική και ουσιαστική αδυναμία να την εκφράσει δυναμικά), αλλά αδιαφορώντας και για τον εκλογικό της καταποντισμό;

    Η απάντηση στο ερώτημα είναι απλή. Οι άνθρωποι αυτοί είναι αθύρματα και πιόνια των ισχυρών της Νέας(Αρχέγονα Εωσφορικής) Α-ταξίας. Και τους έφεραν στην εξουσία για να φθάσουν το σχέδιο κατεδάφισης της Ελλάδος σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο. Αυτό το στάδιο θα το συνεχίσουν και θα το σταθεροποιήσουν οι επόμενοι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλοι οι "λάτρεις" της Ελλάδος, των αξιών και του πολιτισμού της που "καλοζωούν" στη Ν.Δ.

    Φαντάζεται κάποιος γνήσιος Έλληνας την ερίτημη κυρία Ντόρα Μπακογιάννη Υπουργό Εξωτερικών, σε μια τέτοια γεωστρατηγική συγκυρία όπως η σημερινή και τον πιάνει τόσο σύγκρυο, όσο με τους Κοτζιά και Κατρούγκαλο.

    Καϋμένη Πατρίδα! Μόνον ένα νέο '21 σε σώζει, τίποτ' αλλο!
    Δυο χρόνια απομένουν μέχρι τη 200η επέτειο. Λέτε γύρω εκεί να γίνει το θαύμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόση αλήθεια στα λόγια σας! Δεν θα μπορούσα να συμφωνώ πιο πολύ.
      Ίσως μας σώσει μόνο 'ο καλός Θεός της Ελλάδας.' Σε άλλο δεν ελπίζω, δυστυχώς.

      Διαγραφή
  2. Έχω την απορία γιατί μεγάλα ειδησεογραφικά site, όπως το pronews.gr και το πενταπόσταγμα.gr μεταδίδουν αντιφατικές πληροφορίες όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά. Πότε εμφανίζουν την Τουρκία να βρίσκεται σε πανικό , εν' όψει της γνωστής τριμερούς συμμαχίας (ή και τετραμερούς, αν η ΗΠΑ αποφασίσουν να συμμετέχουν με σταθερό τρόπο) και πότε την εμφανίζουν αποφασισμένη να επιτεθεί σε Κύπρο και Ελλάδα. Πότε οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εμφανίζονται να σημαίνουν συναγερμό και μάλιστα να διεξάγουν εκτάκτως την άσκηση “Πυρπολητής” και να αναπτύσσουν τη δύναμη Δέλτα σε κρίσιμα σημεία της χώρας. Και πότε γνωστοποιείται ότι ο Κατρούγκαλος είναι έτοιμος να υπογράψει μέσα στον Απρίλιο (!) συμφωνία τύπου Πρεσπών με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου.
    Τι συμβαίνει τέλος πάντων; Το γνωρίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις που προετοιμάζονται για πόλεμο ή όλα είναι προσχηματικά; Σε αυτήν την περίπτωση τι χρειάζεται η Ελλάδα την τριμερή συμμαχία και σε τι χρειάζεται την Ελλάδα η συμμαχία;

    Αν βέβαια η είδηση αυτή αληθεύει οι Ένοπλες Δυνάμεις ΠΡΕΠΕΙ να πάρουν σαφή θέση. Δεν είναι δυνατόν οι αξιωματικοί μας να προσπαθούν “ολημερίς”, με όσα μέσα διαθέτουν στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, να “χτίσουν” μια δυνατή Ελλάδα και οι πολιτικοί το βράδυ να τη γκρεμίζουν, σαν το γιοφύρι της Άρτας -ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν!

    Το διαδίκτυο ΠΡΕΠΕΙ να πάρει φωτιά.

    Και ο λαός ΟΦΕΙΛΕΙ να βγει στους δρόμους, με μάσκες, γιλέκα και κάμποσα σχοινιά! Θα... του χρειαστούν στην αναρρίχηση προς την κορυφή που λέγεται ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Με τίμημα, αν χρειαστεί, το αίμα του.

    Είναι βλέπετε ακριβή η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, πιο ακριβή από τη ζωή, γιατί χωρίς αυτήν αληθινή ζωή δεν υπάρχει. Ετερόβουλες και ετεροκίνητες “σκιές” θα καταντήσουμε όλοι χωρίς αυτήν. Ήδη είμαστε στα μισά του δρόμου προς το τραγικό αυτό τέρμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "https://www.iefimerida.gr/news/486777/salos-me-tis-diloseis-katroygkaloy-gia-dikaiomata-tis-agkyras-sti-mesogeio-panigyrizoyn"

    "Σάλος με τις δηλώσεις Κατρούγκαλου για δικαιώματα της Αγκυρας στη Μεσόγειο -Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ"

    "Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ

    Στον αντίποδα, με ικανοποίηση υποδέχθηκαν τα τουρκικά ΜΜΕ τις δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου,ο οποίος αναγνώρισε δικαιώματα της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Κάνοντας εκτενείς αναφορές στην συνάντηση Κατρούγκαλου με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αττάλεια, τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για αλλαγή σελίδας στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, μάλιστα υπογραμμίζει εμφατικά ότι η «Ελλάδα αναγνωρίζει τα ενεργειακά δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και πως ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για προσπάθειες να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.


    ΥΓ: Οπως πατησαν στην προδοσια της "Ενδιαμεσης Συμφωνιας" για να υπογραψουν την επαισχυντη

    "συμφωνια των Πρεσπων", τωρα πατουν στην "συμφωνια της Μαδριτης" του 1999 ,που υπεγραφε τοτε

    ο ολετηρας Σημιτης, για να προδωσουν σημερα Κυπρο και Αιγαιο με την "συμφωνια του Καστελοριζου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]