Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε κλοιό κακών δημοσκοπήσεων το Μαξίμου


«Φρενάρει» η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Σε τοίχο μοιάζει να προσκρούει η τακτική του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία επιχειρεί όλο το τελευταίο διάστημα να κερδίσει πολιτικό χρόνο προσβλέποντας στη δημοσκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να δρομολογήσει την προκήρυξη των εκλογών, στην καλύτερη για το κόμμα του συγκυρία.

Η προσδοκία όμως αυτή προς το παρόν δε δείχνει να έχει προοπτική να γίνει πραγματικότητα. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών που διενεργούν τα κομματικά επιτελεία επιμένουν να έχουν αρνητικό πρόσημο για τον πρωθυπουργό, ο οποίος καθημερινά δείχνει να εγκλωβίζεται σε ένα σπιράλ δυσμενών εξελίξεων.

Το πλέον ανησυχητικό εύρημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η παράμετρος «συσπείρωση» του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες από έρευνες των τελευταίων ημερών η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ αντί να αυξάνεται, δείχνει να φρενάρει και σε ορισμένες περιπτώσεις να παρουσιάζει πτωτικές τάσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι από το περασμένο καλοκαίρι και μέχρι τις αρχές του χρόνου.

Η συσπείρωση ακολουθούσε ανοδική πορεία, προσφέροντας χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα εκτιμούσαν ότι εφόσον η άνοδος συνεχιζόταν, τότε το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα ανέβαινε και αυτό, δίνοντας «αέρα στα πανιά» των κυβερνητικών σχεδίων.

Το κακό όμως για τον κ.Τσίπρα, είναι ότι η κατάσταση φαίνεται να παίρνει άσχημη πορεία, με την συσπείρωση πλέον να δείχνει κολλημένη. Η κατάσταση αυτή, στην περίπτωση που παγιωθεί, τότε καθιστά τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού εξαιρετικά επισφαλής. Τα κακά όμως «μαντάτα» δεν σταματούν εκεί για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις αναλύσεις που πραγματοποιούνται με βάση τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος ήδη ένα ποσοστό 10%-12% των ψηφοφόρων που στήριξαν τον κ.Τσίπρα τον Σεπτέμβριο του 2015 έχουν στραφεί απευθείας στην ΝΔ.


Με άλλα λόγια περίπου 200 χιλιάδες ψηφοφόροι έχουν αποφασίσει ήδη ότι θα ψηφίσουν Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτός ο αριθμός των ψηφοφόρων ισοδυναμεί με περίπου 3,5%. Εάν λοιπόν αφαιρέσουμε 3,5% από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβε το 2015 και το προσθέσουμε στο γαλάζιο ποσοστό του 2015, τότε μόνο από αυτή την απευθείας «μεταφορά» ψηφοφόρων, οι δύο «μονομάχοι» ξεκινούν από την ίδια αφετηρία.

Αν λοιπόν στην «ισοπαλία» προσθέσουμε τη δεξαμενή των περίπου 200 χιλιάδων ψηφοφόρων που διαθέτει η ΝΔ, η οποία την ψήφισε τον Ιανουάριο του 2015 αλλά όχι τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, σε συνδυασμό με την γενικότερη απογοήτευση για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και την άνοδο των ποσοστών της ΝΔ, τότε φαίνεται ότι με βάση πάντα την ανάλυση των δημοσκοπήσεων, το μοναδικό ερώτημα των επόμενων εκλογών είναι το εύρος της διαφοράς που θα χωρίζει την ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα υπάρχει και ένα ποσοστό 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αυτή την στιγμή δηλώνει αναποφάσιστο. Ακόμα και σε αυτό το 20% όμως ένα μεγάλο τμήμα του δηλώνει ότι έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και στρέφεται ήδη σε άλλα κόμματα.

Το παραπάνω σκηνικό μοιάζει ασφυχτικό για τον κ.Τσίπρα, ο οποίος βλέπει τις μέρες να περνούν και την πολυπόθητη ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ να μην έρχεται. Σε αυτό το βεβαρημένο περιβάλλον για το κυβερνών κόμμα, έρχεται να προστεθεί και η ανησυχία για το βράδυ της 26ης Μαΐου, όταν και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Μία ανησυχία που λίγοι φαίνεται να την λαμβάνουν υπόψιν. Σκεφτείτε λοιπόν αν η λεγόμενη «χαλαρότητα» της ψήφου, στην οποία ποντάρει ο πρωθυπουργός με στόχο την εκτόνωση των ψηφοφόρων του, ώστε να πάει σε εθνικές εκλογές το φθινόπωρο, λειτουργήσει ως μπούμερανγκ στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Η ευρωκάλπη δηλαδή βγάλει τέτοια αποτελέσματα που η χαλαρότητα καταγραφεί σε τόσο υψηλά επίπεδα που προκαλέσει παρενέργειες εντός του Μαξίμου...

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]