Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η χώρα όμηρος του Πάνου Καμμένου και των επιλογών του Αλέξη Τσίπρα


Του Τάσου Ευαγγελίου

Η υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης από τα Σκόπια οδηγεί σε ραγδαίες εξελίξεις στην Αθήνα, όπου ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να συνεχίσει μέχρι τέλους με τον Πάνο Καμμένο που αντιδρά στη συμφωνία των Πρεσπών προκαλώντας ήδη, από χθες το βράδυ, μια νέα κόντρα με την κυβέρνηση Ζάεφ.

Οι επιλογές του Πρωθυπουργού, που θυσίασε τον Νίκο Κοτζιά την υπογραφή του οποίου φέρει η συμφωνία των Πρεσπών, καθιστούν τη χώρα όμηρο του Πάνου Καμμένου δημιουργώντας ταυτόχρονα κλίμα αποσταθεροποίησης. Ο κυβερνητικός εταίρος καθορίζει τώρα το μέλλον της συνεργασίας αλλά και το αν θα υπάρξει το απαραίτητο για την πορεία της χώρας κλίμα σταθερότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε στον Πάνο Καμμένο τη δυνατότητα να αναγορευθεί σε κυρίαρχο του παιχνιδιού και κινδυνεύει να χάσει ακόμη και τους πρόθυμους που ήταν έτοιμοι να στηρίξουν τη συμφωνία και κατ επέκταση την κυβέρνηση του. Η παραίτηση Κοτζιά αποτέλεσε ένα μήνυμα προς αυτούς που ήταν αποφασισμένοι να βάλουν πλάτη και που κατ επανάληψη έχουν καλέσει τον Πρωθυπουργό να διώξει τον Πάνο Καμμένο.

Από χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας που στην κόντρα Ν. Κοτζιά και Π. Καμμένου επέλεξε τη σιγουριά που του προσφέρει ο δεύτερος ως προς την παραμονή του στην εξουσία για όσο περισσότερο χρονικό διάστημα είναι αυτό δυνατό βρίσκεται μπροστά στις επιλογές του.


Έχοντας επιλέξει να πορευθεί μαζί με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος χθες πριν καν ξεκινήσει η ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων έσπευσε να υιοθετήσει τις καταγγελίες του VMRO για απόπειρες χρηματισμού, χάνει ακόμη και τη δυνατότητα να ορίσει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.

Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί έστελναν συγχαρητήρια μηνύματα στον Ζόραν Ζάεφ, ο Πάνος Καμμένος τασσόταν υπέρ του VMRO υιοθετώντας μάλιστα τις καταγγελίες του.

Μια κίνηση που προκάλεσε την επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης των Σκοπίων που διά του κυβερνητικού εκπροσώπου κατηγόρησε τον εταίρο του Αλέξη Τσίπρα για υιοθέτηση και αναμετάδοση fake news που έχουν διαψευστεί επισήμως.
Και μόνο το tweet του Πάνου Καμμένου, υπουργού της Κυβέρνησης που έχει λάβει εντολή από τον Πρωθυπουργό να ακολουθεί την αποφασισμένη και εγκεκριμένη Εθνική γραμμή δείχνει ότι η χώρα είναι όμηρος των επιλογών και της στάσης του και εντός και εκτός συνόρων

Ήδη, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν χρεώσει στον Αλέξη Τσίπρα την επιλογή αυτή που έκανε εντός της εβδομάδας, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν και ιδιαίτερες συμπάθειες στο πρόσωπο του Νίκου Κοτζιά. Όμως το γεγονός ότι προώθησε μια βασική προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα των Σκοπίων τον είχε καταστήσει ως πρόσωπο με κάποιο κύρος μεταξύ των στελεχών.

Πέραν όμως των εσωτερικών ζητημάτων, που ίσως ανακύψουν ίσως και όχι αφού λίγα στελέχη επιθυμούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες υπό τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, ο Πρωθυπουργός καλείται να λάβει τις αποφάσεις του ως προς την επόμενη ημέρα.

Το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν λίγο ακόμη οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συνταγματικές αναθεώρησης δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για μακροημέρευση της σχέσης με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ που κατέχει και τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Πολύ δε περισσότερο τώρα που ο Πάνος Καμμένος είναι εκτεθειμένος έναντι των ψηφοφόρων του.

Δύσκολα άλλωστε θα πείσει έστω και κάποιους από αυτούς ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία στη Βουλή ή ότι θα αποτρέψει την κατάθεσή της τώρα που το βασικό του άλλοθι δηλαδή ότι δεν θα ψηφιστεί από τη Βουλή των Σκοπίων δεν θα ψηφιστεί.

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τετ α τετ, όπως ο ίδιος δήλωσε από τις Βρυξέλλες με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον πρωτεργάτη κατά τον ίδιο της συμφωνίας των Πρεσπών την υπογραφή του οποίου φέρει.

Θα έχει δει και το... γράμμα που του άφησε στο γραφείο του. Την εννεασέλιδη επιστολή παραίτησης που ήδη λέγεται ότι περιλαμβάνει σημεία που δύναται να προκαλέσουν τριγμούς στη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ.

Και εκτός του τετ α τετ θα γίνει παράδοση παραλαβή του υπουργείου με δηλώσεις εκατέρωθεν. Ο Νικος Κοτζιάς αισθάνεται δικαιωμένος αλλά και... προδομένος. Ακόμη και αν αποφύγει να μιλήσει για αυτά θα προκληθεί όπως και ο Αλέξης Τσίπρας για να δικαιολογήσει τη στάση του και την απόφασή του έναντι του προσώπου που ο ίδιος δήλωσε πως θα συμβουλεύεται διαρκώς για τα εθνικά θέματα.

Και θα πρέπει να απαντήσει για την ανάρτηση του Πάνου Καμμένου που έσβησε σε μια ημέρα τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού περί διγλωσσίας προκαλώντας την αντίδραση της κυβέρνηση των Σκοπίων που εμμέσως πλην σαφώς τον κατηγόρησε για μετάδοση fake news.

O Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον ενώπιος των επιλογών του. Και το κρυφτούλι από τις ευθύνες που ανακύπτουν δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μόνο που οι επιλογές του κατέστησαν και τη χώρα όμηρο του Πάνου Καμμένου.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]