Οι Κοσοβάροι ετοιμάζουν στρατό και προκαλούβ σοβαρά τους Σέρβους
Το ερώτημα δεν είναι αν θα συμβεί η σύγκρουση Σέρβων και Αλβανών αλλά πότε θα συμβεί. Και κάθε μέρα που περνά φέρνει και το αναμενόμενο πιο κοντά...
Ο,τιδήποτε συμβαίνει στα Βαλκάνια, αλλά και στη νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα. Όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, είναι πολύ πιθανόν να καεί και το δικό μας.
Έχω γράψει για την σύγκρουση Σέρβων και Αλβανών, πως το ερώτημα δεν είναι αν θα συμβεί, αλλά πότε θα συμβεί. Και κάθε μέρα που περνά φέρνει και το αναμενόμενο πιο κοντά.
Το πλέον πρόσφατο περιστατικό, που έρχεται να ανατρέψει τα συμφωνηθέντα, υπό την προκλητική ανοχή της Δύσης, είναι η ψήφιση από το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου, τριών νομοσχεδίων για τη δημιουργία Στρατού, ενέργεια που απαγορεύεται από τις συμφωνίες. Το Κοσσυφοπέδιο δικαιούται να διαθέτει μόνον Δύναμη Ασφαλείας, Αστυνομία δηλαδή, εκπαιδευμένη όμως όπως οι Ειδικές Δυνάμεις. Σημειώνεται, ότι βεβαίως τα νομοσχέδια δεν υποστηρίχθηκαν από το κόμμα του Σερβικού Τομέα.
Οι Κοσοβάροι, την μετατροπή της Δύναμης Ασφαλείας σε Στρατό την ετοίμαζαν από το 2014, αλλά δεν το επέτρεψαν οι ΗΠΑ, ακριβώς για να μη υπάρξει ένταση με την Σερβία. Μάλιστα, το ΝΑΤΟ ομού με τις ΗΠΑ, άσκησαν δριμύτατη κριτική στην απόφαση αυτή. Τότε, το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου είχε σκοπό με σχετικές τροπολογίες σε υπάρχοντα νόμο, που επιτρέπει στις Δυνάμεις Ασφαλείας του να προμηθευθούν βαρέα όπλα, να τις μεταβάλλουν επί της ουσίας σε στρατό.
Η Αμερικανική πρεσβεία στην Πρίστινα τότε, δήλωσε πως η υιοθέτηση αυτών των τροπολογιών «θα μας αναγκάσει να επανεξετάσουμε την μακροχρόνια στήριξη προς τις Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου». Φαίνεται, πως με την πάροδο του χρόνου, πολλά άλλαξαν, και ήρθε η ώρα να πιεστεί περισσότερο η Σερβία, για απομάκρυνση από τους Ρώσους. Σημειώνω βεβαίως, πως η αντιρωσική πολεμική, δεν υπήρχε το 2014 σ’ αυτήν την μορφή, την σημερινή.
Φυσικώ τω λόγω, η Σερβία αντέδρασε. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε: «Η ανακοίνωση της δημιουργίας Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, ή οποιοδήποτε όνομα λάβει, είναι κάτι που προκαλεί άγχος και ανησυχία, λόγω του ότι δεν μειώνονται έτσι οι εντάσεις, όσον αφορά τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα».
Η Σερβία ανησυχεί και για άλλον λόγο. Το Κοσσυφοπέδιο, μπορεί μεν να μη έχει αναγνωριστεί ως νόμιμο κράτος, αλλά γίνεται δεκτό σε διάφορους Διεθνείς Οργανισμούς. Σε έναν μήνα ακριβώς, στις 20 Νοεμβρίου, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου περιμένουν να ενταχθούν στην Ιντερπόλ.
Ο Βούτσιτς πρόσθεσε ότι είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για την Σερβία, επειδή «ορισμένοι από τους δυτικούς μας εταίρους δουλεύουν με χέρια και με πόδια και με όλες τους τις δυνάμεις ώστε το Κοσσυφοπέδιο να γίνει μέλος της Ιντερπόλ». [Ίσως, η σύλληψη του πρώην διευθυντή της Ιντερπόλ, καθυστερήσει την ένταξη του Κοσόβου στον Οργανισμό].
Περιττό να ειπωθεί, ότι μόλις έγινε γνωστό ότι το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ιδρύει στρατό, έσπευσε να δώσει τα συγχαρητήριά του ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε με τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, μυστική συνάντηση, όπου προφανώς συζητήθηκε και αυτό το θέμα, αφού οι ΗΠΑ δεν προέβαλαν αντίρρηση, για την παραβίαση των συμφωνιών.
Όμως, η συζήτηση των δύο Αλβανών ηγετών, περιστράφηκε στο ενδεχόμενο διαίρεσης του Κοσσυφοπεδίου, περί του οποίου θα γράψω άλλη φορά. Και αυτό το ενδεχόμενο είναι πολύ σοβαρό, μάλλον δρομολογείται και από τη Δύση, παρά τις αντίθετες φωνές που υπάρχουν ότι μια ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και για τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, και ιδιαιτέρως του Μαυροβουνίου και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, που είναι πολυεθνικά κράτη.
Δεν μας φτάνουν, επομένως, τα δικά μας ανεπίλυτα ζητήματα, προστίθενται και των γειτόνων.
Ο Μακεδών
Voria
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...