ΠΓΔΜ: Πήρε πλειοψηφία 80 βουλευτών ο Ζόραν Ζάεφ
Του Κώστα Ράπτη
Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε επί της αρχής, με ακριβώς 80 ψήφους, όσες δηλαδή αντιστοιχούν στην απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών, την πρόταση της κυβέρνησης Ζάεφ για συνταγματική αναθεώρηση, σε υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα.
Από τους 120 βουλευτές ήταν παρόντες οι 117 και καταγράφηκαν 36 αρνητικές ψήφοι και μία αποχή, ενώ η πλειοψηφία που επιτεύχθηκε σημαίνει ότι 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης συνέπραξαν στη συνταγματική αναθεώρηση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι Liuben Arnaudov και Krsto Mukoski (πρώην υπουργός) που έχουν ποινικές εκκρεμότητες, λόγω εμπλοκής τους στην περσινή βίαιη εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο, και μέχρι πρότινος τελούσαν σε κατ' οίκον περιορισμό.
Μέσα στο βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί και οδήγησε σε αλλεπάλληλες αναβολές της έναρξης της χθεσινής συνεδρίασης (που αρχικά είχε προγραμματισθεί για το μεσημέρι), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DMPNE ζήτησε μετά την πρώτη ηλεκτρονική καταμέτρηση, να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία, η οποία και ολοκληρώθηκε δι' ανατάσεως των χειρών.
Το χθεσινοβραδινό αποτέλεσμα σημαίνει ότι η συνταγματική αναθεώρηση εκκινεί και περνά το επόμενο εικοσαήμερο στη φάση της κατ' άρθρον συζήτησης, όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών, κατόπιν της δημόσιας διαβούλευσης και τέλος της ψηφοφορίας επί του συνόλου, όπου και πάλι απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.
Υπενθυμίζεται ότι το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών να τροποποιηθεί σε τέσσερα σημεία: το προοίμιο, τις αναφορές στο όνομα της χώρας (που θα γίνει, ως γνωστόν, "Βόρεια Μακεδονία"), καθώς και στα άρθρα περί του απαραβίαστου των συνόρων και περί διασποράς.
Σε κάθε περίπτωση, απομακρύνεται προς το παρόν το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στη γείτονα, τις οποίες είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ να προκαλέσει, σε περίπτωση που αποτύγχανε το εγχείρημα της συνταγματικής αναθεώρησης.
Αντίστοιχα, η επιτυχής ολοκλήρωσή του θα σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι η Βουλή των Ελλήνων στην παρούσα σύνθεση που θα κληθεί να δώσει τη δική της ψήφο επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
"Έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για τη θέση σε ισχύ της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Συνεχίζουμε με περηφάνια για τα Βαλκάνια της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας" σχολίασε μέσω Twitter o κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Επίσης στο Twitter ο μεν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι "Επιβεβαιώνεται η δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών, προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και της σταθερότητας στην περιοχή", ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σχολίασε: "Ιδιαίτερα θετική η εξέλιξη στην ΠΓΔΜ. Οι δύο χώρες και συνολικά τα Βαλκάνια μόνο να κερδίσουν έχουν από τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι λαοί θέλουν την ειρήνη και τη συνανάπτυξη".
Capital
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...