Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η υπόθεση Μπράνσον απέδειξε ότι το καθεστώς στην Τουρκία είναι τσίρκο κι ο Ερντογάν “κλόουν”


Η υπόθεση του Αμερικανού Πάστορα Άντριου Μπράνσον και η εξέλιξή της επιβεβαίωσε πέραν κάθε αμφιβολίας ότι ο ισλαμιστής ηγέτης Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί μια «πολιτική ομήρων» γεγονός που υποβαθμίζει την Τουρκία, σε καθεστώτα όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, που έχουν απομονωθεί από τη διεθνή Κοινότητα.

Στην πραγματικότητα στην υπόθεση Μπράνσον, όπως και στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Ταγίπ Ερντογάν λειτούργησε ως κοινός απαγωγέας-εκβιαστής. Όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος επιχείρησε μια συναλλαγή ώστε να ανταλλάξει τον πάστορα Μπράνσον με τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Γκιουλέν χωρίς όμως να τα καταφέρει. Η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ντόναλντ Τραμπ ουσιαστικά τον ανάγκασαν να βάλει την ουρά κάτω από τα σκέλια και να …παραδοθεί άνευ όρων.

Ωστόσο δεν ήταν μόνο το προσωπικό πλήγμα που δέχθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν. Η οικονομία και οι πολίτες της Τουρκίας πλήρωσαν ακριβά τους τυχοδιωκτισμούς του και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα την βοηθήσουν να ανακάμψει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη δίκη του Μπράνσον τον περασμένο Ιούνιο η Τουρκική λίρα βρισκόταν περίπου στο 4,5 σε σύγκριση με το δολάριο για να πέσει στο 7 στο τέλος του καλοκαιριού, ενώ σήμερα βρίσκεται στο 6. Την ήδη τραυματισμένη τουρκική οικονομία ήρθαν να επιβαρύνουν οι κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και τα οργισμένα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ στο αγαπημένο του Τουΐτερ.


Οι εξελίξεις στην υπόθεση του Μπράνσον απέδειξαν επίσης ότι η δικαστική εξουσία στης Τουρκία βρίσκεται ουσιαστικά υπό τον πλήρη έλεγχο του καθεστώτος και λειτουργεί υπό τις εντολές του.

Πρώτα απ΄ όλα συντάχθηκε ένα φαιδρό και ανυπόστατο κατηγορητήριο με ανώνυμους μάρτυρες που εκείνη την περίοδο εξυπηρετούσε τα σχέδια του Ερντογάν. Στη συνέχεια εμπλουτίστηκε μάλιστα με κατηγορίες ότι ο Μπράνσον ήταν πράκτορας της CIA και λειτουργούσε στην Τουρκία για λογαριασμό του Γκιουλεν.

Μάλιστα τα φερέφωνα του Ερντογάν στις εφημερίδες και την τηλεόραση παπαγάλιζαν αυτούς τους ισχυρισμούς χωρίς αναστολές και αιδώ. Δύο χρόνια μετά όταν πια ο Τούρκος Πρόεδρος είδε ότι «δεν τον έπαιρνε άλλο», οι μάρτυρες απέσυραν τις καταθέσεις τους, το κατηγορητήριο κατέπεσε και ο Μπράνσον απελευθερώθηκε.

Όλη αυτή η διαδικασία για τον Μπράνσον έρχεται να προστεθεί σε ένα προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί στη διεθνή κοινότητα κατά πόσο οι ανελέητες διώξεις και φυλακίσεις του καθεστώτος εναντίον εκατοντάδων χιλιάδων Τούρκων πολιτών βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία ή είναι όλες κατασκευασμένες. Πλέον όλοι είναι βέβαιοι ότι η Δικαιοσύνη στην Τουρκία είναι ένα τσίρκο και από πολλούς ο Ερντογάν αντιμετωπίζεται ως «επικίνδυνος κλόουν»

Είναι χαρακτηριστικό το πως αντιμετωπίστηκαν από τη διεθνή κοινότητα οι ισχυρισμοί της Τουρκίας στην υπόθεση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Όταν η Άγκυρα υποστήριξε ότι η Σαουδική Αραβία έστειλε με Βαν μια ομάδα δολοφόνων, άσχετα πόσο λογικό μπορεί να ακούστηκε αυτό, όλοι κράτησαν επιφυλάξεις μόνο και μόνο επειδή το έλεγε η Τουρκία. Η αξιοπιστία δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στα πλεονεκτήματα του καθεστώτος του Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία και ο ισλαμιστής ηγέτης της, βγήκαν λαβωμένοι από την υπόθεση Μπράνσον και τίποτα δεν δείχνει ότι οι πληγές αυτές θα επουλωθούν γρήγορα. Οι πρώτες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ είναι επιφυλακτικές. Οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα φαίνονται ακόμα «παγωμένες».

Προς το παρόν ο Ερντογάν θα πρέπει να αρκεστεί στο γεγονός ότι δεν θα υπάρξει νέα ένταση με τον Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει μπροστά του τις εκλογές για τη Γερουσία και τη Βουλή και καθόλου χρόνο για τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. Αυτές θα δοκιμαστούν και πάλι στην υπόθεση του εμπάργκο στο Ιράν που ενδεχομένως θα πέσουν και άλλα τραπουλόχαρτα στο τραπέζι.

Ειδικός συνεργάτης
HellasJournal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]