Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Eurostat: 3,7 εκατ. Έλληνες στα πρόθυρα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού


Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκεται το ένα τρίτο των κατοίκων της Ελλάδας, έναντι ενός στους πέντε κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017 που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Στην έκθεση της Eurostat επισημαίνεται ότι ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προβληματικές καταστάσεις:
Όταν θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος),
✓ Αν ζει σε κατάσταση ένδειας, στερούμενος βασικά καταναλωτικά αγαθά, ή αδυνατώντας να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις
✓ Όταν ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας, δηλαδή σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει "κανονική δουλειά".


Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2017 στην Ελλάδα βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού 3,7 εκατ. άνθρωποι (ποσοστό 34,8% του πληθυσμού, έναντι 28,1% το 2008). Στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε το 2017 στο 20,3% (113 εκατ. άνθρωποι), κάτω από τα επίπεδα του 2008 (23,7%).

✓ Στις επιμέρους κατηγορίες επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της φτώχειας λόγω χαμηλού εισοδήματος ποσοστό 20,2% του πληθυσμού.
✓ Ποσοστό 21,1% των Ελλήνων στερούνται βασικά καταναλωτικά αγαθά, ή αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις.
✓ Τέλος, το 15,6% των κατοίκων της χώρας ζει σε οικογένεια στης οποίας κανένα μέλος δεν έχει κανονική εργασία.

Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι των παραπάνω στην ΕΕ είναι 16,9%, 6,9% και 9,3%.

Γενικότερα, σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, όσον αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, είναι η Βουλγαρία (38,9%) και η Ρουμανία (35,7%). Στον αντίποδα (με ποσοστά μικρότερα του 20%) βρίσκονται η Τσεχία (12,2%), η Φιλανδία (15,7%), η Σλοβακία (16,3%), η Ολλανδία (17%), η Σλοβενία και η Γαλλία (17,1%) και η Δανία (17,2%), η Σουηδία (17,7%) η Αυστρία (18,1%)και η Γερμανία (19%).

Η μείωση του αριθμού των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό στην Ε.Ε. αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]