Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προβοκάτσιες και λουτρά αίματος πίσω από τα παζάρια της Τουρκίας με ΗΠΑ και ΕΕ


Προβοκατόρικες μεθόδους μυστικών υπηρεσιών και παρακρατικών κέντρων, ακόμα και αιματηρά μακελειά, επιστρατεύει η Άγκυρα, προκειμένου να κατασκευάσει τα επικοινωνιακά αφηγήματά της για να τα «πουλήσει» στη συνέχεια στη διεθνή κοινή γνώμη και βέβαια στις όποιες από τις μεγάλες δυνάμεις έχει διαφορές.

Η κατασκευή του κατάλληλου αφηγήματος, το οποίο επικαλείται η Άγκυρα και αναπαράγουν οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της, οι οποίοι πλέον στελεχώνονται από «ειδικούς» σπουδαγμένους σε Δυτικά Πανεπιστήμια, αλλά και κάθε λογής «ευαγή ιδρύματα», αποτελεί μόνιμη πρακτική μιας καλολαδωμένης μηχανής. Μιας αλυσίδας πολιτικών, διπλωματικών και επικοινωνιακών μεθόδων, «παντρεμένων» με πρακτικές μυστικών υπηρεσιών και παρακρατικών κέντρων.

Χοντροκομμένη προβοκάτσια

Εσχάτως, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, όπου θα γινόταν το πρώτο σημαντικό crash test Δύσης - Τουρκίας, κατά τις συναντήσεις του Ερντογάν με Μπάιντεν, Μακρόν, κ.ο.κ., σημειώθηκε ένα τουλάχιστον περίεργο γεγονός. Βομβαρδίστηκε ένα νοσοκομείο στην πόλη Αφρίν, της κατεχόμενης από τουρκικά στρατεύματα ομώνυμης περιοχής της βόρειας Συρίας.

Αμέσως, η τουρκική προπαγανδιστική μηχανή, και κατόπιν ανοικτά οι πολιτικοί της, επέρριψαν την ευθύνη στη μεγάλη πολιτική-ένοπλη οργάνωση των Κούρδων της Συρίας, YPG, που είναι «κόκκινο πανί» για την Άγκυρα.

Από τη μεριά του, το YPG διέψευσε τους ισχυρισμούς της Άκυρας και την κατήγγειλε για προβοκάτσια, παραπληροφόρηση και προσπάθεια κατασκευής εντυπώσεων.

Προηγουμένως, αρκετές εβδομάδες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα έκτιζε, σχεδόν με καθημερινές δηλώσεις υπουργών της, το αφήγημα ότι οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τους Κούρδους «τρομοκράτες».

Μάλιστα, όπως μονίμως πράττουν εδώ και χρόνια, ταύτιζαν απόλυτα την κουρδική οργάνωση, YPG, με την ένοπλη οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας, ΡΚΚ. Και τις δύο, βέβαια, τις βαφτίζουν «τρομοκρατικές».

Παζάρια

Να σημειωθεί ότι η Άγκυρα, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, έβαζε στο καντάρι του παζαριού με τους Αμερικανούς το Κουρδικό ζήτημα, προτείνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ στην Ουάσιγκτον το «μοντέλο Κρήτης» για τους S-400 με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη των Κούρδων από τις ΗΠΑ.

Παρά τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και τις προπαγανδιστικές κορώνες της Άγκυρας περί βομβαρδισμού του νοσοκομείου του Αφριν από το YPG, οι περισσότεροι Δυτικοί αδιαφόρησαν για τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Δεν ήταν η πρώτη φορά. Το ίδιο είχε συμβεί πέρυσι, όταν κατά της διάρκεια τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του ΡΚΚ, είχαν βρει τον θάνατο Τούρκοι τους οποίους η κουρδική οργάνωση κρατούσε εδώ και πέντε χρόνια. Η Άγκυρα, τότε, και πάλι είχε σπεύσει να επιρρίψει τις ευθύνες στο ΡΚΚ.

Ωστόσο, το εντυπωσιακό ήταν ότι η Ουάσιγκτον, ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε να εννοηθεί ότι η Άγκυρα ψεύδεται. Κάτι που είχε προκαλέσει μια ακόμα εστία τριβής μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

Το παρακράτος προκαλεί

Τώρα, όπως αναφέρει ο ιστότοπος, tribune.gr, το τουρκικό, φιλοκουρδικό σοσιαλιστικό κόμμα, HDP, κατήγγειλε με ανάρτησή του στα αγγλικά ότι τα γραφεία του στη Σμύρνη δέχθηκαν ένοπλη δολοφονική επίθεση από έναν ακροδεξιό Γκρίζο Λύκο.

Η 38χρονη Ντενίζ Ποϋράζ (Deniz Poyraz), ακτιβίστρια και κομματικό μέλος του HDP, που βρισκόταν στα γραφεία την ώρα της επίθεσης, εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τον Τούρκο φασίστα. Δράστης είναι ο 27χρονος ακροδεξιός Ονούρ Γκεντζέρ (Onur Gencer), ο οποίος είχε εκπαιδευτεί και πολεμήσει στη Συρία στο πλευρό των τζιχαντιστών και των φιλότουρκων Τουρκμένων.

Να σημειωθεί ότι η Άγκυρα κρατάει παράνομα στις φυλακές τον επικεφαλής του HDP, Σελαχετίν Ντεμιρτάς, ενώ θέλει να θέσει εκτός νόμου το κόμμα.

Με αφορμή τη δολοφονία, το HDP δήλωσε ότι θεωρεί υπεύθυνη για αυτή την επίθεση και ό,τι ακολουθήσει την ισλαμιστική κυβέρνηση Ερντογάν. Είναι εμφανές ότι το HDP αφήνει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Ερντογάν, με παρακρατικές μεθοδεύσεις, ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Μια πρακτική που συχνά ακολουθεί η Άγκυρα και οι μυστικές υπηρεσίες της, με το γνωστό αποτέλεσμα των μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων, κ.λ.π., μέσα στις τουρκικές πόλεις, και το λουτρό αίματος.

Κάτι για το οποίο πάντα η τουρκική κυβέρνηση επιρρίπτει τις ευθύνες στους Κούρδους, πλην όμως, όπως πολλάκις έχει αποδειχτεί, πίσω από αυτές βρίσκονται παρακρατικά κέντρα στην υπηρεσία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Παρόμοιες πρακτικές η Τουρκία συνηθίζει να εφαρμόζει και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Γενικότερα, ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών της στην υπηρεσία του Ακ Σαράϊ έχει αναβαθμιστεί θεαματικά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής της ΜΙΤ συνοδεύει τις περισσότερες σημαντικές υπουργικές αποστολές σε «θερμά» σημεία, όπως Λιβύη, κ.λ.π.

Εκτός αυτού, η ΜΙΤ επιδίδεται πλέον συστηματικά σε μυστικές επιχειρήσεις και σε απαγωγές αντικαθεστωτικών ακόμα και από ευρωπαϊκές χώρες. Βέβαια, ουκ ολίγα είναι τα φιάσκο στα οποία έχει υποπέσει η Υπηρεσία.

Τρομολαγνεία

Στη φαρέτρα του Ερντογάν, λοιπόν, η «τρομοκρατία» είναι ένα από τα σημαντικότερα βέλη. Σε αυτό επέμενε επί σειρά ετών -και συνεχίζει να επιμένει- επικρίνοντας την Ελλάδα. Το ίδιο αφήγημα επικαλείται τώρα και προς τις ΗΠΑ.

Από το Αζερμπαϊτζάν όπου βρέθηκε εσχάτως, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, είπε ότι εστίασε στο YPG, το PKK, τους Γκιουλενιστές - FETO και τους τζιχαντιστές - DAESH.

Κατά την προσφιλή τακτική της Άγκυρας, δηλαδή, τα έβαλε όλα στο ίδιο τσουβάλι. Τους Κούρδους που μάχονται τους τζιχαντιστές, μαζί με τους τζιχαντιστές πολλές από τις οργανώσεις των οποίων στηρίζει η Τουρκία. Η αξιοπιστία της Άγκυρας στο ναδίρ. Πόσο μάλλον, που άπαντες γνωρίζουν τι συμβαίνει στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, κ.λ.π.

Δεν τα βρήκαν;

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι μάλλον δεν βρήκε ευήκοον ους από την αμερικανική πλευρά. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Διότι και επί Τράμπ, αρχικά οι ΗΠΑ στήριζαν σθεναρά τους Κούρδους, αλλά μετά ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ τους «άδειασε» μεγαλοπρεπώς, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως με τον «φίλο» του, όπως τον χαρακτήριζε, τον Ταγίπ.

«Δυστυχώς -είπε- οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να πουν ότι αυτή η τρομοκρατική οργάνωση που βομβάρδισε το νοσοκομείο στο Αφρίν, ήταν το YPG». Και συνέχισε, αφήνοντας αιχμές σε βάρος της Ουάσιγκτον:

«Ανέκαθεν τονίζαμε ότι καλός και κακός τρομοκράτης. Είναι ιστορικό λάθος να επιλέγονται τρομοκρατικές οργανώσεις εναντίον των οποίων αγωνίζεται ένας σύμμαχος, αντί να στέκονται στο πλευρό ενός συμμάχου. Εκείνοι που στηρίζουν και ενθαρρύνουν τρομοκρατικές οργανώσεις, αργά ή γρήγορα θα κατανοήσουν το λάθος».

Εάν πράγματι είναι τα πράγματα έτσι όπως τα περιγράφει ο Τ. Ερντογάν, τότε στη συνάντησή του με τον Τ. Μπάιντεν δεν φαίνεται να τα βρήκαν οι δύο πλευρές στο Κουρδικό.

Πρόσκληση στον Μπάιντεν

Ως εκ τούτου, όσον αφορά τους ρωσικούς S-400 και τα αεροσκάφη F-35, ήταν φυσικό να περιοριστεί στις επαναλήψεις των τετριμμένων. «Ως Τουρκία μην περιμένετε να κάνουμε διαφορετικά βήματα στα F-35 και τους S-400», είπε πως ανέφερε στον Μπάιντεν.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή κράτησε ανοικτή την πόρτα, προσθέτοντας πως «θα συνεχίσουμε να συζητούμε όλα τα θέματα. Στο μέλλον, οι υπουργοί μας των Εξωτερικών και Άμυνας και ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας θα συναντήσουν τους ομολόγους τους (σ.σ. των ΗΠΑ)».

Συμπλήρωσε, ακόμα, ότι ο ίδιος απηύθυνε πρόσκληση στον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί την Τουρκία, αλλά, όπως είπε, «η ημερομηνία δεν έχει οριστεί». Κάτι που δεν δείχνει ιδιαίτερη προθυμία -τουλάχιστον στην παρούσα- για επίσκεψη Μπάιντεν στην Τουρκία.

Ο Τ. Ερντογάν, πάντως, ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ του είπε: «Παρά το εξαιρετικά βαρύ πρόγραμμά μου αυτή τη στιγμή, θέλω να κάνω ένα ταξίδι στην Τουρκία ιδίως μόλις το βάλω σε μία σειρά» (!).

Παράθυρο ευκαιρίας

Όλα δείχνουν ότι ο Τ. Ερντογάν κατέβαλε κάθε προσπάθεια προκειμένου να μην κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας που, πιθανότατα, δείχνει να ανοίγει στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας με τον κ. Μπάιντεν κατά τρόπο άξιο της συμμαχίας και στρατηγικής συνεργασίας», είπε ο Τ. Ερντογάν. Και πρόσθεσε: «Έχουμε τη δυνατότητα σοβαρής συνεργασίας με τις ΗΠΑ από τη Συρία έως τη Λιβύη, από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έως την ενέργεια και από το εμπόριο έως τις επενδύσεις. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτό τη δυνατότητα, εκμεταλλευόμενοι τους υπάρχοντες μηχανισμούς μεταξύ των χωρών μας».

Ο ίδιος, τέλος, αφού υπενθύμισε την - άκρως συμβολική- επίσκεψη μεγάλης τουρκικής υπουργικής αντιπροσωπείας στη Λιβύη μια ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, είπε ότι η πολιτική του θα συνεχιστεί στο ίδιο μήκος κύματος, «όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά σε Αφγανιστάν, Πακιστάν, Τουρκμενιστάν, Καζακστάν, Κιργιζία», κ.ο.κ. Έτσι, είπε «εμείς λέμε, "η Τουρκία θα είναι πάντα μαζί σας, δεν θα σας αφήσει ποτέ μόνους"».

lawandorder 






Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]